Ερντογάν-Αμπντουλαζίζ: Τι τους ενώνει

 
Ερντογάν-Αμπντουλαζίζ: Τι τους ενώνει

Ενημερώθηκε: 13/04/16 - 03:07

Η επίσκεψη αυτήν την εβδομάδα του Σαουδάραβα βασιλιά Σάλμαν μπιν Αμπντουλαζίζ στην Τουρκία ξεπερνά κάθε προηγούμενο υπερβολής ακόμα και για τα δεδομένα της χώρας του. Για "χλιδή και παράνοια" κάνει λόγο ο "Guardian" και δεν έχει άδικο.

Πριν από την άφιξη του βασιλιά, περισσότεροι από 300 αξιωματικοί ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας έφτασαν στην Αγκυρα και φρόντισαν τα πάντα. 'Ολα τα δωμάτια του πεντάστερου JW Marriot είχαν κρατηθεί. Στα παράθυρα της βασιλικής σουίτας τοποθετήθηκαν αλεξίσφαιρα τζάμια και οι τοίχοι επενδύθηκαν με ειδικό τσιμέντο ανθεκτικό στις βομβιστικές επιθέσεις. Νοικιάστηκαν πεντακόσια αυτοκινητα με ισάριθμους οδηγούς για να μετακινείται η βασιλική αυλή. Τα ρούχα και τα φαγητά του Αμπντουλαζίζ μεταφέρθηκαν με ειδικά ναυλωμένα αεροπλάνα.

Μάλλον κάτι αντίστοιχο θα συμβεί από αύριο και στην Κωνσταντινούπολη όπου θα μεταβεί ο Σαουδάραβας βασιλιάς θα συμμετάσχει στην δίμερη σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.

Αν αφήσουμε κατά μέρος τα γραφικά και χρυσοποίκιλτα--ο Ερντογάν περιγράφεται ως ένας σύγχρονος σουλτάνος--οι δύο ηγέτες έχουν πολλά κοινά:

Σάλμαν και Ερντογάν, και οι δύο Σουνίτες, επιθυμούν την ανατρποπή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ και έχουν κάνει δηλώσεις για την πρόθεσή τους να πατάξουν την τρομοκρατία στη Συρία και το Ιράκ. Η Σαουδική Αραβία έχει πολεμικά αεροσκάφη στην βάση του Ιντσιρλίκ στηρίζοντας τις υπό αμερικανική ηγεσία επιχειρήσεις. Επίσης το Ριάντ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αναπτύξει, αν καταστεί αναγκαίο, δυνάμεις στη Συρία. Τα τουρκικά στρατεύματα θα μπροούσαν να συμπράξουν, αλλά μάλλον μόνο σε επιχειρήσεις κατά των Κούρδων.

Ο Ερντογάν δείχνει όλη την συμπάθειά του στην Σαουδική Αραβία στο ζήτημα της αντιπαράθεσής της με το Ιράν για εξουσία και επιρροή στην περιοχή. Και φυσικά χρησιμοποιεί δύο μέτρα και δύο σταθμά: καταδικάζει την Τεχεράνη για την ευρεία εφαρμογή της θανατικής ποινής, αλλά δεν αντέδρασε όταν τον Ιανουάριο εκτελέστηκε στο Ριάντ ο σιίτης κληρικός Νιμρ.

'Οπως και ο Σάλμαν έτσι και ο Ερντογάν δέχονται πυρά ευρωπαίων και αμερικανών πολιτικών για την απολυταρχική τους συμπεριφορά και για τις εκτεταμένες και συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Και οι δύο τους θεωρούν αδύναμη την αμερικανική ηγεσία και δείχνουν την τάση να αποδεσμευτούν από τους δυτικούς συμμάχους τους.

Στη σύνοδο του ΟΙΣ είναι πολύ πιθανό ο Σάλμαν να προσπαθήσει να συνασπίσει τους Σουνίτες κάτω από τις φτερούγες του. Επίσης επιθυμεί σφόδρα να συμφιλιώσει τον τούρκο πρόεδρο με τη νέα στρατιωτική κυβέρνηση της Αιγύπτου.

Γεγονός είναι πάντως πως μια στενότερη στρατηγική, επενδυτική και εμπορική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες θα ενισχύσουν τον νεο-Ισλαμισμό του Ερντογάν και την αντιδημοκρατική του συμπεριφορά.

Τούρκοι πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή σε ό,τι έχει να κάνει με τον φιλο-δυτικό κοσμικό της χαρακτήρα και να την καταστήσει περισσότερο "κλειστή και κατασταλτική".