Γαλλικές εκλογές: Τι συνέβη σήμερα για πρώτη φορά στην ιστορία της Γαλλίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Γαλλικές εκλογές: Τι συνέβη σήμερα για πρώτη φορά στην ιστορία της Γαλλίας (ΒΙΝΤΕΟ)
Ενημερώθηκε: 23/04/17 - 22:09
Του Στέφανου Τσουλάκη

Οι πιο κρίσιμες γαλλικές εκλογές φρόντισαν ήδη να μπουν στην ιστορία καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία της σύγχρονης Γαλλίας, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών δεν προχωρά υποψήφιος από τα 2 μεγάλα κόμματα.

Φρανσουά Φιγιόν και Μπενουά Αμόν απογοήτευσαν σε μια εκλογική αναμέτρηση που αποδεικνύεται μεγενθυτικός φακός της κατάστασης στην Ευρώπη με τον σκεπτικισμό και την αμφισβήτηση να εκδηλώνεται για πρώτη φορά τόσο έντονα, όσο και η απόδειξη για το πόσο μπερδεμένο είναι το εκλογικό σώμα.

Στις ομιλίες προς τους ψηφοφόρους τους, ο Φρανσουά Φιγιόν ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για την «σημερινή ιστορική ήττα» όπως την αποκάλεσε, και κάλεσε τους ψηφοφόρους του να παραμένουν ενωμένοι και να στηρίξουν τον Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο.

Ο πρώην πρωθπουργός Μανουέλ Βαλς που υποστήριξε τον Εμανουέλ Μακρόν και στον πρώτο γύρο δήλωσε πως «θα επαναλάβει την ψήφο του και στον δεύτερο γύρο».

Με την σειρά του, ο σοσιαλιστής Μπενουά Αμόν ήταν και ο πρώτος που παραδέχθηκε την ήττα του και κάλεσε τους ψηφοφόρους του να ενωθούν και να στηρίξουν στον δεύτερο γύρο τον Εμανουέλ Μακρόν απέναντι στον κίνδυνο της ακροδεξιάς Μαρί Λεπέν.

Το πανηγυρικό κλίμα στο στρατηγείο του Εμανουέλ Μακρόν

Ο Μπενουά Αμόν καλεί τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν Μακρόν στον δεύτερο γύρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γαλλικές εκλογές: Οι πρώτες αντιδράσεις μετά τα exit polls

Γαλλικές εκλογές:Μονομαχία Μακρόν με Λεπέν