Γάζα: 41 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα κοντά σε κέντρο διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας

 
γαζα

Ενημερώθηκε: 11/06/25 - 16:40

Τουλάχιστον 41 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά και αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα, οι περισσότεροι σε κέντρο διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας που διαχειρίζεται το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF), στο κεντρικό τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματύχους τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά καθώς πλησίαζαν το κέντρο διανομής κοντά στον πρώην οικισμό της Νετζαρίμ και δεκάδες τραυματίστηκαν. Υγειονομικοί αξιωματούχοι στη Γάζα δήλωσαν επίσης ότι ακόμα 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα στη Χαν Γιούνις.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι η περιοχή είναι ενεργή ζώνη μάχης και στη διάρκεια της νύχτας εξαπολύθηκαν προειδοποιητικά πυρά στη διάρκεια της νύχτας κατά υπόπτων που κρίθηκαν ως απειλή στην περιοχή του Διαδρόμου Νετζαρίμ.

Παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν επιπλέον νεκρούς, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, κοντά σε άλλο κέντρο διανομής του GHF στη Ράφα.

Συνολικά 163 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και πάνω από 1.000 έχουν τραυματιστεί στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν τα λιγοστά σημεία διανομής βοήθειας που διαχειρίζεται το ίδρυμα αυτό από τότε που ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν από δύο εβδομάδες ύστερα από τρίμηνο αποκλεισμό, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Το GHF ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με τις ισραηλινές αρχές για να εγγυηθεί ότι παραμένουν ασφαλή τα περάσματα καλώντας τους Παλαιστίνιους να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες.

«Δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά τρόφιμα για όλους όσοι βρίσκονται σε ανάγκη στη Γάζα. Η προσοχή μας αυτή τη στιγμή δίδεται στο να επισιτιστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι με ασφάλεια εντός των περιορισμών ενός ιδιαίτερα ευμετάβλητου περιβάλλοντος», επισημαίνει το GHF.

Τα Ηνωμένα έθνη και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν αρνηθεί να παράσχουν βοήθεια μέσω του ιδρύματος, το οποίο χρησιμοποιεί ιδιώτες εξωτερικούς συνεργάτες με τη στήριξη του ισραηλινού στρατού, κάτι που σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις παραβιάζει τα ανθρωπιστικά πρότυπα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ