Γάζα: Αγωνία για ομήρους και αμάχους – Οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις και τα αγκάθια

 
Γάζα: Αγωνία για ομήρους και αμάχους

Πηγή Φωτογραφίας: Getty Images

Ενημερώθηκε: 20/11/23 - 21:50

Κοντά σε συμφωνία για «πενθήμερη παύση πυρός» με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ομήρων, φέρονται να είναι Ισραήλ και Χαμάς.

Ενδεικτικό είναι ότι το βράδυ της Κυριακής (19/11) Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωναν αισιόδοξοι ότι βρισκόμαστε πιο κοντά σε μία συμφωνία για απελευθέρωση ομήρων – κυρίως γυναίκες και παιδιά και το ίδιο δήλωσε και ο πρωθυπουργός αλ Θάνι του Κατάρ, επικεφαλής των διαμεσολαβητών. Συγκεκριμένα είπε ότι είμαστε πιο κοντά σε συμφωνία και ότι υπάρχει το γενικό πλαίσιο.

Τα αγκάθια

Τα αγκάθια είναι πολλά σε αυτή τη συμφωνία: ο αριθμός των ομήρων, το σημείο της ανταλλαγής, η μεταφορά τους και πολλά άλλα.

Πρώτον, το Ισραήλ ζητά 80 ομήρους, η Χαμάς έδινε 50, ωστόσο ίσως ο αριθμός αυξηθεί, λένε πηγές στην εφημερίδα Χααρέτζ. Ενδεχομένως, να γίνει η απελευθέρωση 50 ομήρων την πρώτη μέρα της παύσης και μετά κι άλλους.

Δεύτερον, όσον αφορά στην κατάπαυση πυρός, το Ισραήλ μιλούσε για δύο μέρες ενώ η Χαμάς ζητούσε πέντε. Στο τραπέζι μπήκε και η τριήμερη παύση.

Τρίτον, μεγάλο αγκάθι στη διαπραγμάτευση είναι ότι πολλοί στο Ισραήλ θεωρούν ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για κατάπαυση πυρός, καθώς ο στρατός έχει καταφέρει πολύ σημαντικά πλήγματα κατά της Χαμάς και η παύση θα έδινε τη δυνατότητα στην τρομοκρατική οργάνωση να ανασυνταχθεί. Όμως, οι πιέσεις είναι μεγάλες – συγγενείς των ομήρων στο Ισραήλ ζητούσαν από μέλη της κυβέρνησης να σταματήσουν να μιλούν για θανατική ποινή σε μέλη της Χαμάς που έχουν πιαστεί, καθώς διακινδυνεύουν τη ζωή των δικών τους.

Τέταρτον, ένα άλλο αγκάθι είναι ο ίδιος ο αρχηγός της Χαμάς στη Γάζα, ο Σινουάρ, ο οποίος κρύβεται λόγω βομβαρδισμών και η επικοινωνία μαζί του είναι αρκετά δύσκολη, λόγω και του χαρακτήρα του. Έχει υψηλές απαιτήσεις – ζητά απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων γυναικών από το Ισραήλ και καθημερινή κατάπαυση πυρός ώστε η Χαμάς να εντοπίσει τους Ισραηλινούς ομήρους, καθώς απήχθησαν από διάφορες ομάδες και δε γνωρίζουν πού βρίσκονται όλοι.

Πέμπον, ένα ακόμα αγκάθι είναι ότι η Χαμάς ζητάει 400 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας τη μέρα και καύσιμα, με το Τελ Αβίβ να απαντά ότι το πέρασμα στη Ράφα δεν έχει αυτή τη δυνατότητα.

Πηγή: ΕΡΤ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ