Γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Κύπρου άρχισε το «Φατίχ» παρά τις αντιδράσεις

Γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Κύπρου άρχισε το «Φατίχ» παρά τις αντιδράσεις
Ενημερώθηκε: 15/11/19 - 17:11

Γεωτρήσεις στα ανοιχτά ακτών της βορειοανατολικής Κύπρου άρχισε το «Φατίχ» παρά τις προειδοποιήσεις από την Ε.Ε. προς την Αγκυρα να αποσυρθεί από την Κυπριακή ΑΟΖ. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας.

«Το γεωτρύπανο Φατίχ ξεκίνησε τη νέα του δραστηριότητα στα ανατολικά της Καρπασίας χθες μετά την ολοκλήρωση της προηγούμενης αποστολής του» δήλωσε ο Φουάτ Οκτάι όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα marine traffic η οποία καταγράφει τις μετακινήσεις των πλοίων διεθνώς το «Φατίχ» βρισκόταν χθες ανοιχτά της Καρπασίας με κατεύθυνση την Αμμόχωστο.

Την περασμένη βδομάδα ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ είχε δηλώσει ότι ο «Πορθητής» βρισκόταν στο λιμάνι της Μερσίνας αφού ολοκλήρωσε τη γεώτρησή του Φινίκε-1 στα ανοιχτά της Πάφου και αναμένετο να επιστρέψει σε περιοχή στα κατεχόμενα για νέα γεώτρηση.

Τη Δευτέρα, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ υιοθέτησε το πλαίσιο για την επιβολή περιοριστικών μέτρων σε βάρος της Τουρκίας για τις γεωτρητικές δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, οι κυρώσεις περιλαμβάνουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς, δέσμευση λογαριασμών, αλλά και απαγόρευση μεταφοράς κεφαλαίων από Ευρωπαίους πολίτες σε φυσικά πρόσωπα και εταιρείες οι οποίες θα κριθούν αναμεμειγμένες στις γεωτρήσεις. «Οι κυρώσεις θα συνίστανται στην απαγόρευση της μετάβασης των προσώπων στην Ε.Ε. και στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των προσώπων και των οντοτήτων. Επιπλέον, θα απαγορεύεται σε πρόσωπα και οντότητες της Ε.Ε. να θέτουν κεφάλαια στη διάθεση όσων περιλαμβάνονται στους καταλόγους των κυρώσεων», έλεγε ρητώς η ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη λήξη του συμβουλίου.

Τα μέτρα αφορούν φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα ή εμπλέκονται μεταξύ άλλων με τον σχεδιασμό, την προετοιμασία, τη συμμετοχή ή ακόμα και την παροχή βοήθειας σε δραστηριότητες γεώτρησης για εξερεύνηση και παραγωγή υδρογονανθράκων χωρίς να έχουν εξουσιοδοτηθεί από την Κύπρο

Οσον αφορά τη διαδικασία που θα πρέπει να τηρηθεί για την επιβολή των κυρώσεων, δεν είναι κάτι που γίνεται από την μία ημέρα στην άλλη. Υπάρχει μια συγκεκριμένη και χρονοβόρος διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί μέχρις ότου να τεθούν ταξιδιωτικοί και οικονομικοί περιορισμοί σε συγκεκριμένα άτομα και εταιρείες. Πρώτο βήμα είναι να προταθούν συγκεκριμένα ονόματα από την Κυπριακή Δημοκρατία. Κάθε περίπτωση πρέπει να είναι στοιχειοθετημένη με συγκεκριμένα στοιχεία, στη συνέχεια κάθε όνομα θα συζητηθεί πρώτα σε ένα γκρουπ εργασίας και ακολούθως στην ομάδα εργασίας των μονίμων αντιπροσώπων στην Ε.Ε. (coreper) και, τέλος, θα πρέπει να πάρει την έγκριση από το συμβούλιο.

Οι αποφάσεις της Ε.Ε. προκάλεσαν την αντίδραση της Αγκυρας, η οποία μέσω γραπτού ανακοινωθέντος του υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις ερευνητικές δραστηριότητές της και τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο». 

Η Τουρκία, η οποία είναι επισήμως χώρα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ παρά την επιδείνωση των μεταξύ τους σχέσεων, επέκρινε την απόφαση και δήλωσε πως δεν θα σταματήσει τις γεωτρήσεις ισχυριζόμενη ότι επιχειρεί στη δική της υφαλοκρηπίδα ή σε περιοχές στις οποίες έχουν δικαιώματα οι Τουρκοκύπριοι.

Ένα άλλο τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο, το Γιαβούζ, βρίσκεται στα ανοικτά της δυτικής ακτής της Κύπρου.