Γερμανία: «Πρόκληση» οι δασμοί Τραμπ - Ο Σέφτσοβιτς υπερασπίζεται την συμφωνία

 
γερμανια

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo/Markus Schreiber

Ενημερώθηκε: 28/07/25 - 16:27

Ως «πρόκληση» περιέγραψε τους νέους δασμούς για τα ευρωπαϊκά προϊόντα που εξάγονται στις ΗΠΑ η υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κατερίνα Ράιχε, υποστήριξε ωστόσο ότι «το θετικό είναι ότι παρέχουν ασφάλεια». «Να αναγνωρίζουμε την πραγματικότητα», ζήτησε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ για «πλήγμα» στην οικονομία κάνουν λόγο οι γερμανοί βιομήχανοι.

Ήταν σημαντικό να υπάρξει συμφωνία στην εμπορική διαμάχη ΕΕ - ΗΠΑ, δήλωσε η κυρία Ράιχε κατά τη διάρκεια επίσκεψής της νωρίτερα σήμερα στο Χημικό Πάρκο Λεούνα. «Οι νέοι αμερικανικοί δασμοί του 15% συνιστούν πρόκληση, αλλά το θετικό είναι ότι παρέχουν ασφάλεια. Τώρα είναι σημαντικό να υπάρξει σαφήνεια σχετικά με την εφαρμογή τους. Η συμφωνία πρέπει να ισχύσει», δήλωσε η υπουργός.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Σεμπάστιαν Χίλε επισήμανε από την πλευρά του ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξακολουθεί να πιστεύει ότι απαιτούνται σε κάποια σημεία διευκρινίσεις και αναμένει περαιτέρω διαπραγματεύσεις. «Το θέμα τώρα είναι η διαπραγμάτευση για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας και σε αυτό είναι στραμμένη η προσοχή μας», δήλωσε ο κ. Χίλε, ο οποίος δέχθηκε σήμερα καταιγισμό ερωτήσεων σχετικά με τη συμφωνία και το εάν εξυπηρετεί πραγματικά τα ευρωπαϊκά και τα γερμανικά συμφέροντα.

«Δεν είναι ασφαλώς μυστικό για παράδειγμα ότι, στον τομέα του χάλυβα και του αλουμινίου, όπου ο δασμολογικός συντελεστής παραμένει επί του παρόντος στο 50%, βλέπουμε την ανάγκη να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις», δήλωσε και επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προχωρήσει στη λεπτομερή σύνταξη της συμφωνίας με την υποστήριξη και της γερμανικής κυβέρνησης.

Απαντώντας στην κριτική που ασκούν οι επιχειρηματικοί κύκλοι στη Γερμανία, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ κατέληξε με χειρότερη συμφωνία από ό,τι η Βρετανία και η Ιαπωνία, ο κ. Χίλε παραδέχθηκε ότι η εμπορική συμφωνία «πρέπει και να αναγνωρίζει την πραγματικότητα». «Αν περιμένει κανείς τσουνάμι και τελικά έρχεται μόνο καταιγίδα, τότε είναι ικανοποιημένος. Αυτό δείχνει μια αίσθηση πραγματικότητας από την πλευρά της επιχειρηματικής κοινότητας», είπε χαρακτηριστικά.

«Θα υποστηρίξουμε σθεναρά τις περαιτέρω συνομιλίες», δήλωσε και ο υπουργός Οικονομίας της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Χατμανσντόρφερ, αναφερόμενος στους δασμούς για χάλυβα και αλουμίνιο. «Ανεξαρτήτως των περαιτέρω λεπτομερειών της συμφωνίας, είναι σαφές ότι οι τομείς που επηρεάζονται ιδιαίτερα αρνητικά από τη συμφωνία χρειάζονται στοχευμένα μέτρα στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικοί και να εξασφαλίσουν θέσεις εργασίας παρά τα τεράστια βάρη», δήλωσε.

Από την πλευρά των επιχειρήσεων, ο Γερμανικός Βιομηχανικός Σύνδεσμος (BDI) βλέπει τους νέους αμερικανικούς δασμούς ως την αρχή μιας νέας εμπορικής τάξης. «Φτάνουμε σε επίπεδα δασμών που δεν έχουμε ξαναδεί», δήλωσε ο λομπίστας του BDI, Βόλφγκανγκ Νίντερμαρκ και έκανε λόγο για «πλήγμα για την οικονομία» και για «μια όχι καλή μέρα για την οικονομία».

«Αναμένουμε σημαντικές απώλειες ανάπτυξης για τη βιομηχανία μας. Η Ευρώπη δεν βρισκόταν σε καλή διαπραγματευτική θέση και χρειάζεται επειγόντως να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της για να επιτύχει καλύτερα αποτελέσματα. Η συμφωνία παρέχει μόνο φαινομενική ασφάλεια, ακόμη και αν φέρνει οφέλη για ορισμένους τομείς και αν συνολικά αποφεύγει μια κλιμάκωση στην εμπορική διαμάχη», δήλωσε ο κ. Νίντερμαρκ.

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιριών (vfa) χαρακτήρισε τη συμφωνία «εκτεταμένη οπισθοδρόμηση», η οποία «σπάει το αδασμολόγητο φαρμακευτικό εμπόριο που ίσχυε εδώ και δεκαετίες και θα κοστίσει δισεκατομμύρια ευρώ στη Γερμανία ως κέντρο φαρμακοβιομηχανίας», δήλωσε ο πρόεδρος Χαν Στόιτελ. «Δεν είναι μια καλή είδηση για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ή για τις επενδύσεις», τόνισε και προειδοποίησε ότι το μέτρο θα θέσει σε κίνδυνο την περίθαλψη ασθενών διεθνών και την Ευρώπη ως κέντρο καινοτομίας.

Απαντώντας στον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας ING Κάρστεν Μπρζέσκι δήλωσε στην BILD ότι «μπορεί κανείς να αισθάνεται ανακούφιση αν αντί για τυφώνα έρχεται μια καταιγίδα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ακόμη και μια απλή καταιγίδα μπορεί να ξεριζώσει δέντρα». Ο κ. Μπρζέσκι πρόσθεσε ακόμη ότι αναμένει μείωση του γερμανικού ΑΕΠ κατά 0,1 έως 0,2%.

Σέφτσοβιτς για συμφωνία με τις ΗΠΑ: «Ήταν η καλύτερη που θα μπορούσαμε υπό πολύ δύσκολες συνθήκες»

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε με τις ΗΠΑ για τους τελωνειακούς δασμούς είναι «καλύτερη από έναν εμπορικό πόλεμο», δήλωσε ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Μάρος Σέφτσοβιτς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε σήμερα, Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την αρνητική κριτική ορισμένων χωρών της ΕΕ ότι η συμφωνία είναι απογοητευτική και μη ισορροπημένη, ο Σέφτσοβιτς δήλωσε: «Είμαι 100% σίγουρος ότι αυτή η συμφωνία είναι καλύτερη από έναν εμπορικό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες» και πρόσθεσε: «Αυτή είναι σαφώς η καλύτερη συμφωνία που θα μπορούσαμε να επιτύχουμε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες».

Συνεχίζοντας, ο Σέφτσοβιτς υπενθύμισε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος απειλούσε με δασμούς 30% τις εισαγωγές όλων των ευρωπαϊκών προϊόντων από την 1η Αυγούστου, σε περίπτωση μη συμφωνίας, κάτι το οποίο ουσιαστικά «θα σταματούσε το εμπόριο» μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ. Ο ίδιος εξήρε τον τρόπο με τον οποίο η πρόεδρος της Επιτροπής χειρίστηκε τις συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο, χθες Κυριακή, στο Τέρνμπερι της Σκωτίας, οι οποίες οδήγησαν στη σύναψη της εμπορικής συμφωνίας - η οποία κατά τον Σέφτσοβιτς είναι μια συμφωνία η οποία «έσωσε το εμπόριο, έσωσε θέσεις εργασίας στην Ευρώπη και άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ για το πώς θα προσαρμόσουμε τα αμοιβαία εμπορικά μας πρότυπα σε αυτή τη νέα γεωπολιτική εποχή». Σύμφωνα με τον ίδιο, δόθηκε μια «πολιτική απάντηση», καθώς «η συμφωνία αυτή δεν αφορά μόνο το εμπόριο, αλλά και την ασφάλεια, την Ουκρανία και την τρέχουσα γεωπολιτική αστάθεια».

Τέλος, ο Επίτροπος Εμπορίου ανέφερε ότι σε κάθε βήμα της τετράμηνης διαπραγμάτευσης με τις ΗΠΑ, τα κράτη-μέλη εμπλέκονταν και ενημερώνονταν συνεχώς, ενώ απευθυνόμενος σε όσους ασκούν κριτική δήλωσε ότι κάνουν λάθος αν νομίζουν ότι μπορούμε να επιστρέψουμε σε αυτό που γνωρίζαμε πριν από τη 2α Απριλίου (σ.σ. όταν ο Ντ. Τραμπ ανακοίνωσε δασμούς στους περισσότερους εμπορικούς εταίρους του). «Ο κόσμος που ξέραμε πριν από τη 2α Απριλίου, δεν υπάρχει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ