Γερμανία - Σαξονία: Πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις με 35% το ακροδεξιό AfD

 
afd germany

Ενημερώθηκε: 26/01/24 - 17:42

Σε έξι μήνες περίπου αναμένονται κρίσιμες εκλογές στο κρατίδιο της  Σαξονίας, με πρωτεύουσα τη Δρέσδη, προπύργιο της ακροδεξιάς για ιστορικούς λόγους. Ο αέρας νίκης που έχει στις δημοσκοπήσεις η Εναλλακτική για τη Γερμανία είναι ενδεικτικός του πολιτικού κλίματος που επικρατεί στην ανατολική Γερμανία.

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε από το ινστιτούτο infratest-dimap για λογαριασμό του δημόσιου δικτύου MDR, μετά τις πρόσφατες μεγάλες διαδηλώσεις κατά της ακροδεξιάς και τις αποκαλύψεις για σχέδια μαζικών απελάσεων μεταναστών, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) συνεχίζει να βγαίνει πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου με 35%.

Ακολουθούν οι Χριστιανοδημοκράτες του νυν τοπικού πρωθυπουργού Μίχαελ Κρέτσμερ με 30% και έπονται Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι, που συγκυβερνούν, με μόλις 7% για καθένα εκ των δύο κομμάτων. Τρίτο στην πρόθεση ψήφου έρχεται το νέο κόμμα της Σάρα Βάγκενκνεχτ αποσπώντας 8%, ποσοστό που θα του επέτρεπε να εισέλθει άνετα στο τοπικό κοινοβούλιο. Καθίζηση καταγράφει η  Αριστερά με 4%, ενώ οι Φιλελεύθεροι συγκαταλέγονται απλώς στην επιλογή «άλλα κόμματα».

Το 57% των ερωτηθέντων θεωρεί ορθές τις θέσεις της Εναλλακτικής για τη Γερμανία για περικοπές επιδομάτων σε μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ το 44% δεν τη θεωρεί ακροδεξιό κόμμα. Το 52% θεωρεί μάλιστα ότι η Εναλλακτική για τη Γερμανία κατανοεί καλά τα προβλήματα της Σαξονίας.

Εναλλακτική για τη Γερμανία και Πολίτες του Ράιχ

Νέες αποκαλύψεις έρχονται την ίδια ώρα στο φως για την Εναλλακτική για τη Γερμανία. Σύμφωνα με νέα έρευνα του περιοδικού Stern και του δικτύου RTL, βουλευτές του κόμματος φέρονται να επισκέπτονταν συχνά στη φυλακή πρώην βουλευτή του AfD και δικαστικό, η οποία θεωρείται εκ των «εγκεφάλων» των Πολιτών του Ράιχ. Πρόκειται για την Μπίργκιτ Μάλζακ Βίνκεμαν, ηγετικό στέλεχος της εξτρεμιστικής οργάνωσης Πολίτες του Ράιχ, η οποία κατηγορείται για συμμετοχή και στήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης.

Οι Πολίτες του Ράιχ σχεδίαζαν, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα πέρυσι,  πραξικόπημα με στόχο τη βίαιη ανατροπή της μεταπολεμικής συνταγματικής τάξης στη Γερμανία. Δεν απέκλειαν μάλιστα το ενδεχόμενο πολιτικών δολοφονιών για την κατάληψη της εξουσίας.

Η Μάλζακ Βίνκεμαν φέρεται να ήταν ενεργό μέλος των Πολιτών του Ράιχ από τον Αύγουστο του 2021, ενώ αποχώρησε από τη γερμανική βουλή το φθινόπωρο του 2021.

Σύμφωνα πάντως με εκπρόσωπο της Κ.Ο. της Εναλλακτικής για τη Γερμανία οι επαφές μελών του κόμματος με τη συγκεκριμένη πρώην βουλευτή στη φυλακή ήταν γνωστές, όμως επρόκειτο για «ιδιωτικής φύσης» επισκέψεις και δεν είχαν καμία σχέση με το κοινοβουλευτικό έργο του κόμματος.

Πηγή: Deutsche Welle

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ