«Everybody's darling» (ο αγαπημένος όλων): Έτσι αποκαλεί η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt τον Γερμανό υπουργό Άμυνας Μπόρις Πιστόριους.
Μετά την επανεκλογή του και την ανάληψη εκ νέου του υπουργείου Άμυνας στη νέα κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών και Χριστιανικής Ένωσης, μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον τη Δευτέρα και την Τρίτη σε μια δύσκολη αποστολή, για να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του Πιτ Χέγκσεθ: Να συντονίσει τον «γερμανοαμερικανικό άξονα» ως προς τη στήριξη της Ουκρανίας στο πεδίο της αεράμυνας.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, μπορεί τις προηγούμενες μέρες ο Ντόναλντ Τραμπ να έδωσε «πράσινο φως» για κάτι τέτοιο και μάλιστα για πρώτη φορά ρητά μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ, ωστόσο ακόμη πολλά σημεία παραμένουν ανοιχτά.
Μετά από πιέσεις πάντως και ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς την περασμένη εβδομάδα από τη Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας είχε ανακοινώσει την «αγορά αμερικανικών Patriot για να σταλούν στην Ουκρανία». Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με γερμανικά μέσα, φέρονται να πίεζαν τη Γερμανία να στείλει συστήματα αεράμυνας Patriot από τα δικά της αποθέματα.
Η Γερμανία θα στείλει νέα Patriot - Όσα έχει, τα χρειάζεται
Η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη στείλει στην Ουκρανία μέχρι σήμερα τρεις συστοιχίες Patriot και έχει δανείσει επίσης δύο με ειδική σύμβαση στην Πολωνία στο πλαίσιο της ενίσχυσης της Ανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ.
Συνολικά η Γερμανία διαθέτει έξι συστήματα αεράμυνας Patriot και «τα χρειάζεται», όπως δήλωσε ο Πιστόριους στην εφημερίδα Financial Times πριν από την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ. Μάλιστα τόνισε ότι και στη Γερμανία ένα τουλάχιστον σύστημα Patriot πρέπει να βρίσκεται πάντα σε διαθεσιμότητα για έκτακτες περιπτώσεις και για εκπαιδευτικές ανάγκες.
Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει τώρα να αγοράσει δύο νέα συστήματα Patriot, σύμφωνα με δημοσιεύματα, από τις ΗΠΑ και έπειτα αυτά να στείλει στο Κίεβο. Από την πλευρά του ο Τραμπ δήλωσε χθες Κυριακή ότι σκοπεύει να πωλήσει Πάτριοτ σε Ευρωπαίους συμμάχους για την Ουκρανία. «Η ΕΕ θα τα πληρώσει. Δεν θα πληρώσουμε τίποτα, αλλά θα το κάνουμε, θα στηρίξουμε την Ουκρανία», ανέφερε ο Αμερικανός Πρόεδρος.
Στην ίδια συνέντευξη ο Γερμανός υπ. Άμυνας απευθυνόμενος προς την αμυντική βιομηχανία, θέλησε να υπογραμμίσει και τη δική της ευθύνη, κάνοντας λόγο για «ατυχείς καθυστερήσεις» ως προς την κατασκευή εξοπλισμών, ντρόουν αλλά και τεθωρακισμένων.
Όπως αναφέρει η γερμανική ραδιοφωνία dlf, η γερμανική αμυντική βιομηχανία φέρεται να είχε ζητήσει από τη γερμανική κυβέρνηση εδώ και μήνες εγγυήσεις ασφαλείας για τον σχεδιασμό μιας τέτοιας αύξησης της παραγωγής της.