Το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ την Παρασκευή μήνυσε την κυβέρνηση Τραμπ για την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να μπλοκάρει τη δυνατότητά του να κάνει εγγραφές διεθνών φοιτητών.
Στη μήνυση που κατατέθηκε την Παρασκευή στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βοστώνης, το Χάρβαρντ χαρακτήρισε την απόφαση «κατάφωρη παραβίαση» της Πρώτης Τροπολογίας του Συντάγματος των ΗΠΑ και άλλων ομοσπονδιακών νόμων.
Αναφέρει επίσης ότι η απόφαση έχει «άμεσες και καταστροφικές επιπτώσεις» στο πανεπιστήμιο και σε περισσότερους από 7.000 κατόχους βίζας.
Την Πέμπτη η κυβέρνηση Τραμπ είχε ανακοινώσει ότι θα εμποδίσει τους νυν και μελλοντικούς διεθνείς φοιτητές να φοιτούν στο φημισμένο πανεπιστήμιο.
Η κυβέρνηση ενημέρωσε το Χάρβαρντ ότι προβαίνει σε αυτή την ενέργεια στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης έρευνας για το πανεπιστήμιο από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, ανέφεραν οι ΝΥΤ, επικαλούμενη τρία άτομα που γνωρίζουν το θέμα και μια επιστολή που έστειλε στο πανεπιστήμιο η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Κρίστι Νόεμ.
Η υπουργός προσέθεσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ σκέφτεται να προχωρήσει σε παρόμοιες ενέργειες και σε άλλα πανεπιστήμια.
Το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ (HHS) δήλωσε τη Δευτέρα ότι βάζει τέλος στις ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις ύψους 60 εκατομμυρίων δολαρίων προς το Πανεπιστήμιο, λέγοντας ότι το ίδρυμα δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει την αντισημιτική παρενόχληση και τις εθνοτικές διακρίσεις στην πανεπιστημιούπολη.
Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ έχει παγώσει ή τερματίσει ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις και συμβάσεις για το πανεπιστήμιο αξίας σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων τις τελευταίες εβδομάδες.
Πυρά Πεκίνου για την «απέλαση» διεθνών φοιτητών από το Χάρβαρντ
H Κίνα εξαπέλυσε διπλωματικά πυρά στην κυβέρνηση Τραμπ σχετικά με την απαγόρευση εγγραφής ξένων φοιτητών στο Χάρβαρντ. «Η Κίνα έχει αντιταχθεί σταθερά στην πολιτικοποίηση της εκπαιδευτικής συνεργασίας», δήλωσε την Παρασκευή εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, προσθέτοντας ότι η κίνηση των ΗΠΑ «θα αμαυρώσει μόνο την εικόνα και τη φήμη της Αμερικής».
Οι διεθνείς αναλυτές υπενθυμίζουν ότι η Κίνα ήταν η κορυφαία πηγή διεθνών φοιτητών στις ΗΠΑ για 15 συνεχόμενα χρόνια από το 2009, μέχρι που προηγήθηκε η Ινδία.
Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, Κινέζοι φοιτητές ακυρώνουν πτήσεις «ακόμη κι αν επρόκειτο να μεταβούν στην Κίνα για πρακτική άσκηση σε αμερικανική ΜΚΟ». Οι πιο ανήσυχοι μεταξύ των Κινέζων φοιτητών στο Χάρβαρντ είναι όσοι έχουν καλοκαιρινές θέσεις εργασίας ως βοηθοί έρευνας που συνδέονται με τη βίζα τους , επισημαίνει το πρακτορείο Reuters.
«Πρόσφυγας του Χάρβαρντ»
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το hashtag «Πρόσφυγας Χάρβαρντ», συνοδεύει τα σχόλια οργής και απόγνωσης των Κινέζων φοιτητών, καθώς το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Χονγκ Κονγκ απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση μετεγγραφής σε διεθνείς φοιτητές που «απελαύνονται».από την κυβέρνηση Τραμπ.
Τι Χάρβαρντ τι Χαρμπίν, γράφουν στα σχόλια αναρτήσεων φοιτητές λέγοντας ότι θα μπορούσε να ανοίξει παράρτημα του Χάρβαρντ στη βορειοανατολική κινεζική πόλη Χαρμπίν, το όνομα της οποίας έχει τα ίδια γράμματα στα κινέζικα.
Σχολιαστές σε κινεζικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως η Weibo αναμεταδίδουν το σχόλιο ότι είναι «διασκεδαστικό να βλέπεις τους Αμερικανούς να καταστρέφουν τη δική τους δύναμη».
«Ο Τραμπ έρχεται ξανά να σώσει την κατάσταση», έγραψε άλλος, σχολιάζοντας ότι από τη «στρατολόγηση διεθνών φοιτητών περνάει στις απελάσεις».
Το ζήτημα των Κινέζων φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό αποτελεί εδώ και καιρό σημείο έντασης στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ, το Υπουργείο Παιδείας της Κίνας προειδοποίησε τους φοιτητές για τα αυξανόμενα ποσοστά απορρίψεων για βίζα στις ΗΠΑ και πέρυσι, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε ότι αρκετοί Κινέζοι φοιτητές βρέθηκαν να ανακρίνονται και να απελαύνονται κατά την άφιξη σε αεροδρόμια των ΗΠΑ.
Περισσότεροι από 277.000 Κινέζοι φοιτητές σπούδασαν στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2023-2024, από τους 372.000 και πλέον που ήταν το 2019-2020, ενώ στο Χάρβαρντ φοίτησε απόμη και η κόρη του Κινέζου προέδρου Σι Τζιπίνγκ και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λιού Χ.
Από τον ιστότοπό του, το πανεπιστήμιο ανέφερε ότι «δεσμεύεται να διατηρήσει την ικανότητά του να φιλοξενεί τους διεθνείς φοιτητές και ακαδημαϊκούς μας, οι οποίοι προέρχονται από περισσότερες από 140 χώρες και εμπλουτίζουν το Πανεπιστήμιο και αυτό το έθνος».
«Απόλυτο σοκ»
Η ικανότητα των ελίτ αμερικανικών πανεπιστημίων να προσλαμβάνουν κορυφαίους φοιτητές από όλο τον κόσμο, πολλοί από τους οποίους συχνά παραμένουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, θεωρείται εδώ και καιρό ως κρίσιμος παράγοντας για την επιστημονική και τεχνολογική υπεροχή της Αμερικής, καθώς και βασική πηγή εισοδήματος για τα πανεπιστήμιά της.
Η απαγόρευση στο Χάρβαρντ να εγγράφει διεθνείς φοιτητές για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος και η απαίτηση να μεταγραφούν σε άλλο πανεπιστήμιο προκαλεί διεθνή σάλο καθώς οι διεθνείς φοιτητές αποτελούν περισσότερο από το ένα τέταρτο του φοιτητικού σώματος του Χάρβαρντ.
Ο διωγμός των διεθνών φοιτητών στις ΗΠΑ συνδέεται με την ευρύτερη καταστολή της μετανάστευσης
«Αυτή η κυβέρνηση θεωρεί το Χάρβαρντ υπεύθυνο για την υποκίνηση βίας, τον αντισημιτισμό και τον συντονισμό με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα στην πανεπιστημιούπολη του», δήλωσε την Πέμπτη η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Κρίστι Νόεμ.
Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει ανακαλέσει εκατοντάδες φοιτητικές βίζες σχεδόν σε κάθε γωνιά της χώρας, στο πλαίσιο μιας εκτεταμένης καταστολής της μετανάστευσης. Οι ισχυρισμοί του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας σχετικά με τους θεσμικούς δεσμούς του Χάρβαρντ με οντότητες και άτομα που έχουν δεσμούς με στρατιωτική έρευνα αντικατοπτρίζει τη βαθιά ανησυχία στην Ουάσινγκτον σχετικά με την πρόσβαση της Κίνας σε ευαίσθητη αμερικανική τεχνολογία μέσω του ακαδημαϊκού χώρου, σύμφωνα με το CNN.
Για να αντιμετωπίσει την «απειλή της διεξαγωγής κατασκοπείας από Κινέζους φοιτητές σε αμερικανικό έδαφος», ο Τραμπ εισήγαγε απαγόρευση κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του που ουσιαστικά εμπόδιζε τους αποφοίτους στους τομείς των επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (STEM) από κινεζικά πανεπιστήμια που πιστεύεται ότι συνδέονται με τον στρατό να αποκτήσουν βίζα για τις ΗΠΑ. Το πρόγραμμα, το οποίο προκάλεσε συγκρίσεις με τον «κόκκινο τρόμο» κατά του κομμουνισμού της εποχής του Μακάρθι της δεκαετίας του 1950, ακυρώθηκε από την κυβέρνηση Μπάιντεν.
Σύμφωνα με το CNN, κατά το τελευταίο έτος, τουλάχιστον δώδεκα ακαδημαϊκοί υψηλού προφίλ με ρίζες στην Κίνα, οι οποίοι εργάζονταν στις ΗΠΑ, επέστρεψαν στην Κίνα και ανέλαβαν θέσεις σε εξέχοντα πανεπιστήμια της χώρας.