Η Βενεζουέλα απαντά διπλωματικά στις κατηγορίες περί αμερικανικής επιθετικότητας

 
Ντέλσι Ροδρίγκες

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Ενημερώθηκε: 10/01/26 - 11:01

Η Βενεζουέλα θα επιδιώξει να αντιμετωπίσει, αποκλειστικά μέσω της διπλωματικής οδού, όσα χαρακτηρίζει ως «εγκληματική επιθετικότητα» από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε την Παρασκευή η προσωρινή πρόεδρος της χώρας, Ντέλσι Ροδρίγκες.

Μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, τον πρόεδρο της Κολομβίας Γουστάβο Πέτρο και τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, η Ροδρίγκες αναφέρθηκε στα γεγονότα της 3ης Ιανουαρίου, τα οποία περιέγραψε ως «σοβαρή, εγκληματική και παράνομη επίθεση» κατά της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, κάνοντας λόγο για αμερικανικούς βομβαρδισμούς που προηγήθηκαν της σύλληψης του Νικολάς Μαδούρο.

Η προσωρινή πρόεδρος υπογράμμισε ότι το Καράκας παραμένει προσηλωμένο στη διπλωματία ως μέσο αντίδρασης, σημειώνοντας πως η στάση αυτή επιβεβαιώθηκε και μετά τις αμοιβαίες δηλώσεις Βενεζουέλας και ΗΠΑ υπέρ της αποκατάστασης των διπλωματικών τους σχέσεων.

Παράλληλα, σε ξεχωριστή ανακοίνωση, η Ροδρίγκες ευχαρίστησε τον εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Ταμίμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι, για τη διάθεσή του να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός πλαισίου διαλόγου ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Καράκας, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και του διεθνούς δικαίου.

Το Κατάρ διαδραματίζει εδώ και χρόνια ρόλο διαμεσολαβητή στις επαφές μεταξύ Βενεζουέλας και Ηνωμένων Πολιτειών και, μετά τα γεγονότα της 3ης Ιανουαρίου, επανέλαβε την πρόθεσή του να μεσολαβήσει, απευθύνοντας έκκληση για επίλυση των διαφορών μέσω διαλόγου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ