Η Σουηδή ΥΠΕΞ υπέγραψε την αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ - Θα καμφθούν οι αντιρρήσεις του Ερντογάν;

 
Η Σουηδή ΥΠΕΞ υπέγραψε την αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ - Θα καμφθούν οι αντιρρήσεις του Ερντογάν;

Ενημερώθηκε: 17/05/22 - 12:12

Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε υπέγραψε το πρωί την αίτηση ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, επικυρώνοντας και επίσημα την πρόθεσή ενσωμάτωσής της στη Συμμαχία.

«Πρόκειται για κάτι πολύ μεγάλο, πολύ σοβαρό και νιώθουμε ότι φτάσαμε σε μια απόφαση που είναι η καλύτερη για τη Σουηδία» ανέφερε η κ. Λίντε.

«Δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει (σ.σ. η διαδικασία ένταξης), αλλά υπολογίζουμε ότι μπορεί να πάρει έως και έναν χρόνο. Εντός της εβδομάδας, η αίτησή μας θα κατατεθεί, μαζί με εκείνη της Φινλανδίας και θα ακολουθήσει το ενταξιακό πλαίσιο που έχει θέσει το ΝΑΤΟ», ανέφερε σε δήλωσή της.

Χθες, Δευτέρα, η Σουηδία, ακολουθώντας με μία ημέρα καθυστέρηση τη Φινλανδία, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ενταχθεί στη Συμμαχία. Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, κατέστησε σαφές ότι επιμένει να ασκήσει βέτο στην ένταξη των δύο χωρών, καταλογίζοντας κυρίως στη Στοκχόλμη και δευτερευόντως στο Ελσίνκι αντιτουρκική πολιτική και στήριξη των Κούρδων «τρομοκρατών».

Λίγες ώρες νωρίτερα, Σουηδία και Φινλανδία είχαν ανακοινώσει ότι επρόκειτο να στείλουν στην Τουρκία διπλωματικές αντιπροσωπείες προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος. Αλλά ο Ταγίπ Ερντογάν τούς έβαλε φρένο. «Θα έρθουν, λέει, τη Δευτέρα. Ερχονται να μας πείσουν; Ας μην μπουν στον κόπο. Δεν θα πούμε ναι στην ένταξη χωρών που επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία. Γιατί τότε το ΝΑΤΟ θα πάψει να είναι οργάνωση ασφαλείας και θα μετατραπεί σε χώρο συγκέντρωσης εκπροσώπων τρομοκρατών».

Τουρκικά μέσα ανέφεραν ότι Σουηδία και Φινλανδία αρνήθηκαν να προχωρήσουν στον επαναπατρισμό 33 Τούρκων υπηκόων που κατηγορούνται από την Αγκυρα για δεσμούς με την «τρομοκρατία», δηλαδή με το ΡΚΚ και το δίκτυο του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Στόλτενμπεργκ βολιδοσκοπεί την Τουρκία αναγνωρίζει ότι οι ανησυχίες της είναι υπαρκτές και πρέπει να ληφθούν υπόψη

Από την πλευρά του o .

Στη Μόσχα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η χώρα του δεν βλέπει άμεση απειλή από την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, αλλά εάν επεκταθεί η στρατιωτική υποδομή της Συμμαχίας σε Σουηδία και Φινλανδία, η Μόσχα θα απαντήσει. Σημειώνεται ότι η σουηδική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμεί την εγκατάσταση ξένων βάσεων ή πυρηνικών όπλων στα εδάφη της.

Μπορέλ: Ελπίζω ότι το ΝΑΤΟ θα ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της Τουρκίας

Η Φινλανδία και η Σουηδία θα λάβουν ισχυρή υποστήριξη από τα κράτη-μέλη, ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών 'Αμυνας στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η απόφαση των δύο χωρών να κάνουν αίτηση για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ αυξάνει την ενότητα και την ισχύ και είναι το αντίθετο από αυτό που θα ήθελε ο Πούτιν.

Ερωτηθείς σχετικά με την αντίδραση της Τουρκίας στην απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ο Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε την ελπίδα ότι «το ΝΑΤΟ θα ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της (Τουρκίας)».