Ιρανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι πίσω από τις συνεχείς εκρήξεις που έχουν λάβει χώρα σε όλη την επικράτεια της χώρας βρίσκεται το Ισραήλ, σύμφωνα με τους New York Times.
Ενώ επισήμως, οι μυστηριώδεις εκρήξεις που πλήττουν πολυκατοικίες και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις έχουν αποδοθεί σε γερασμένες υποδομές, τρεις Ιρανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου ενός μέλους του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, λένε στους Times ότι υποψιάζονται ότι το Ισραήλ ευθύνεται, κατονομάζοντας τα συμβάντα ως «πράξεις δολιοφθοράς».
Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος που έχει συναλλαγές με το Ιράν λέει επίσης στην εφημερίδα ότι υποψιάζεται ότι εμπλέκεται το Ισραήλ.
Χωρίς πειστική εξήγηση οι καθημερινές εκρήξεις
Οι Ιρανοί αξιωματούχοι που ερωτήθηκαν δεν παρείχαν στοιχεία για να στηρίξουν τις υποψίες τους και οι αρχές που μίλησαν δημόσια ανέφεραν άλλες αιτίες για τις εκρήξεις, όπως διαρροές αερίου, πυρκαγιές από σκουπίδια και παλιές υποδομές. Αλλά δεν έδωσαν επίσης στο κοινό μια πειστική εξήγηση για τους λόγους για τους οποίους οι εκρήξεις αερίου συμβαίνουν με ρυθμό μία έως δύο ανά ημέρα σε ολόκληρη τη χώρα.
Ορισμένα από τα συμβάντα έχουν συμβεί σε στρατηγικές υποδομές, όπως η πυρκαγιά σε ένα μεγάλο διυλιστήριο παραγωγής πετρελαίου στη νότια πόλη Αμπαντάν το Σάββατο, η οποία σκότωσε ένα άτομο, τραυμάτισε πολλούς άλλους και έθεσε εκτός λειτουργίας μια γραμμή παραγωγής. Άλλα, όπως εκρήξεις σε πολυκατοικίες και εργοστάσια, συμβάλλουν στην αίσθηση χάους και αστάθειας.
Οι ιρανικές αρχές είναι επιφυλακτικές να δηλώσουν δημοσίως τις υποψίες τους για πιθανή ανάμειξη του Ισραήλ, διότι, όπως είπαν, το Ιράν δεν θέλει να στριμωχτεί στη γωνία και να αναγκαστεί να προβεί σε αντίποινα κατά του Ισραήλ.
Η αντιαεροπορική άμυνα και οι εκτοξευτές πυραύλων του Ιράν, καθώς και στρατιωτικές βάσεις και πυρηνικές εγκαταστάσεις, υπέστησαν σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια του πολέμου του περασμένου μήνα. Αν και το Ιράν διατήρησε την ικανότητά του να εκτοξεύει βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ μέχρι τις τελευταίες ώρες πριν η κατάπαυση του πυρός τερματίσει τη σύγκρουση, η επανεκκίνησή της ενέχει τον κίνδυνο να αποδυναμώσει περαιτέρω τις στρατιωτικές ικανότητες του Ιράν.
Συνέχιση της σκιώδους σύγκρουσης
Για περισσότερο από μια δεκαετία πριν από τον πόλεμο, το Ισραήλ και το Ιράν έδιναν τις μάχες τους στη σκιά - από αέρος, ξηράς, θαλάσσης και στον κυβερνοχώρο. Το Ισραήλ για χρόνια πραγματοποιούσε μυστικές επιχειρήσεις στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένων εκρήξεων και χτυπημάτων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε πυρηνικά και στρατιωτικά πρόσωπα και τοποθεσίες. Το Ιράν, με τη σειρά του, έχει επιτεθεί σε ισραηλινής ιδιοκτησίας πλοία στον Περσικό Κόλπο, έχει εκτοξεύσει πυραύλους σε δομές στο Ιράκ που συνδέονται με το Ισραήλ και έχει χρηματοδοτήσει και εξοπλίσει μαχητικές ομάδες όπως η Χαμάς στη Γάζα.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι απέρριψαν αιτήματα για σχόλια. Αλλά η υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, η Μοσάντ, κατέστησε σαφές ότι θα συνεχίσει να διεξάγει επιχειρήσεις στο Ιράν ακόμη και μετά την κατάπαυση του πυρός. Τον Ιούνιο, ο διευθυντής της Μοσάντ έκανε μια σπάνια δημόσια ομιλία για να γιορτάσει το έργο της υπηρεσίας στο Ιράν, λέγοντας: «Θα είμαστε εκεί, όπως ακριβώς ήμασταν μέχρι τώρα».
Δημόσια, το Ιράν προσπάθησε να εξηγήσει τις πυρκαγιές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως η πυρκαγιά στο βορειοανατολικό Ιράν κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Μασχάντ, Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πραγματοποιούσαν «ελεγχόμενη καύση ζιζανίων» και απέδωσαν μια πυρκαγιά στην Τεχεράνη σε πυρκαγιά από σκουπίδια.
Το συνεχιζόμενο χάος στο Ιράν ακολούθησε τον 12ήμερο πόλεμο του περασμένου μήνα, όταν το Ισραήλ εξαπέλυσε μια σαρωτική επίθεση κατά των κορυφαίων στρατιωτικών ηγετών του Ιράν, των πυρηνικών επιστημόνων, των εγκαταστάσεων εμπλουτισμού ουρανίου και του προγράμματος βαλλιστικών πυραύλων που, όπως είπε, ήταν απαραίτητο για να εμποδίσει την Ισλαμική Δημοκρατία να υλοποιήσει το δεδηλωμένο σχέδιό της να καταστρέψει το εβραϊκό κράτος.