Το Ισραήλ χάνει σχεδόν όλους τους συμμάχους του, καθώς συνεχίζει τις επιχειρήσεις στη Γάζα - Στα σκαριά αποκλεισμός από τις αθλητικές διοργανώσεις

 
γαζα

Πηγή Φωτογραφίας: Omar Al-Qatta, AFP

Ενημερώθηκε: 26/05/25 - 10:19

Πολλοί από τους στενότερους διεθνείς συμμάχους του Ισραήλ έχουν αλλάξει τη στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου εξαιτίας του αδιάκοπου βομβαρδισμού της Γάζας και του παγώματος της τόσο απαραίτητης ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Νετανιάχου είχε πρωτοφανή διεθνή νομιμοποίηση για να αντιμετωπίσει τη Χαμάς μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Αλλά η σταδιακή μείωση της υποστήριξης καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται έχει πλέον μετατραπεί σε διπλωματικό τσουνάμι, αναφέρει το Axios.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχασε πολλούς από τους εναπομείναντες φίλους του στη Δύση, εκτός των ΗΠΑ, τους τελευταίους δύο μήνες, μετά τον τερματισμό της εκεχειρίας τον Μάρτιο και τον αποκλεισμό όλων των παραδόσεων τροφίμων, νερού και φαρμάκων στη Γάζα.

Γάζα

Η πίεση κλιμακώθηκε απότομα νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όταν ξεκίνησε μια επιχείρηση για την ανακατάληψη και την ισοπέδωση της Γάζας αντί να αποδεχθεί μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων και τον τερματισμό του πολέμου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και κορυφαίοι αξιωματούχοι έχουν στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στον Νετανιάχου ότι θα πρέπει να τερματίσει τον πόλεμο και να επιτρέψει την παροχή βοήθειας, αν και ο Τραμπ έχει κρατήσει ως επί το πλείστον τις ανησυχίες του ιδιωτικές.

Αρκετοί άλλοι ηγέτες, ωστόσο, έχουν τοποθετηθεί δημόσια: «Δεν θα μείνουμε άπραγοι ενώ η κυβέρνηση Νετανιάχου επιδιώκει αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες. Εάν το Ισραήλ δεν σταματήσει την στρατιωτική επίθεση και δεν άρει τους περιορισμούς του στην ανθρωπιστική βοήθεια, θα λάβουμε περαιτέρω συγκεκριμένα μέτρα ως απάντηση» ανέφεραν σε κοινή δήλωση στις 19 Μαΐου ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ.

Ο Νετανιάχου απάντησε με οργή, κατηγορώντας τους τρεις σε βιντεοσκοπημένη δήλωση ότι κάνουν τη χάρη στη Χαμάς. «Θέλουν το Ισραήλ να υποχωρήσει και να αποδεχτεί ότι ο στρατός των μαζικών δολοφόνων της Χαμάς θα επιβιώσει, θα ανοικοδομηθεί και θα επαναλάβει τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου ξανά και ξανά και ξανά, επειδή αυτό έχει ορκιστεί να κάνει η Χαμάς».

«Λέω στον Πρόεδρο Μακρόν, τον Πρωθυπουργό Κάρνεϊ και τον Πρωθυπουργό Στάρμερ: Όταν οι μαζικοί δολοφόνοι, οι βιαστές, οι δολοφόνοι μωρών και οι απαγωγείς σας ευχαριστούν, βρίσκεστε στη λάθος πλευρά της δικαιοσύνης. Είστε στη λάθος πλευρά της ανθρωπότητας και βρίσκεστε στη λάθος πλευρά της ιστορίας».

Γάζα

Η απομόνωση του Ισραήλ ξεπερνά την απλή ρητορική

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι αναστέλλει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ και επέβαλε νέες κυρώσεις την Πέμπτη εναντίον Ισραηλινών εποίκων που εμπλέκονται σε βίαιες επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων.

Η Γαλλία αναμένεται να συνδιοργανώσει μια διάσκεψη με τη Σαουδική Αραβία τον επόμενο μήνα για να πιέσει για μια λύση δύο κρατών και αναμένεται να αναγνωρίσει επίσημα ένα παλαιστινιακό κράτος.

Η Ισπανία ήδη αναγνώρισε ένα παλαιστινιακό κράτος πέρυσι, μαζί με τη Νορβηγία και την Ιρλανδία. Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ χαρακτήρισε την περασμένη εβδομάδα το Ισραήλ «κράτος γενοκτονίας» και ζήτησε να αποκλειστεί από τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.

Δέκα επτά από τους 27 υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ υποστήριξαν την Τρίτη πρόταση που κατέθεσε η Ολλανδία για επανεξέταση της εμπορικής συμφωνίας και συνεργασίας του μπλοκ με το Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου και η κυβέρνησή του απάντησαν κατηγορώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες για αντισημιτισμό, υποστηρίζοντας ότι υποκύπτουν στις πιέσεις των μουσουλμανικών μειονοτήτων στις χώρες τους. Όμως, το Ισραήλ συμφώνησε να επιτρέψει κάποια βοήθεια στη Γάζα για πρώτη φορά από τον Μάρτιο.

Είχε προειδοποιηθεί...

Σε μια σειρά συνεδριάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας τον Μάρτιο, ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σαάρ προειδοποίησε τον Νετανιάχου ότι η αναστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας δεν θα αποδυνάμωνε τη Χαμάς, αλλά θα έδιωχνε τους συμμάχους του Ισραήλ.

Τελικά, το Ισραήλ θα έπρεπε να υποχωρήσει και να επαναλάβει την παροχή βοήθειας υπό πίεση, υποστήριξε ο Σαάρ, σύμφωνα με ανώτερο Ισραηλινό αξιωματούχο.

«Αυτό ακριβώς συνέβη. Ήταν ένα τεράστιο λάθος και έγινε κυρίως για εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες», είπε ο αξιωματούχος.

Ενώ ο Τραμπ φαίνεται να έχει απομακρυνθεί από το δικό του σχέδιο να εκδιώξει τα 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους από τη Γάζα για να χτίσει μια νέα «ριβιέρα», ο Νετανιάχου δήλωσε την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει μέχρι να εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου θεωρεί ότι έχει λάβει «πράσινο φως» για την επιδίωξη της «εθελοντικής μετανάστευσης», μια κωδική ονομασία για το μαζικό εκτοπισμό ολόκληρου του πληθυσμού πρώτα σε μια «ανθρωπιστική ζώνη» στη Γάζα και, ιδανικά, στο εξωτερικό.

Εάν το Ισραήλ ακολουθήσει αυτό το σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει την ισοπέδωση σχεδόν ολόκληρης της Γάζας, σχεδόν σίγουρα θα απομονωθεί περαιτέρω διεθνώς.

Εν τω  μεταξύ, νέο αεροπορικό πλήγμα των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ έβαλε στο στόχαστρο σχολείο, το οποίο είχε μετατραπεί σε κέντρο φιλοξενίας εσωτερικά εκτοπισμένων στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 20 Παλαιστίνιοι και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι, δήλωσαν εργαζόμενοι στις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters τις πρώτες πρωινές ώρες.

Πρόκειται για σχολείο στη συνοικία Ντάρατζ της πόλης της Γάζας (βόρεια), διευκρίνισαν στο πρακτορείο οι πηγές αυτές.

Σε δεύτερη επίθεση που εκδηλώθηκε ταυτόχρονα σκοτώθηκαν άλλοι τέσσερις Παλαιστίνιοι.

Οικογενειακή τραγωδία στη Γάζα με εννέα παιδιά να χάνουν τη ζωή τους σε αεροπορική επιδρομή

Την Παρασκευή, ένα ισραηλινό χτύπημα στο σπίτι μιας Παλαιστίνιας γιατρού στη Γάζα σκότωσε εννέα από τα 10 παιδιά της.

Ο 11χρονος γιος κατόρθωσε να επιβιώσει με αρκετά τραύματα, μαζί με τον σύζυγό της, ο οποίος βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο σύζυγος της που είναι και αυτός γιατρός και συγκεκριμένα χειρουργός, παραμένει στην εντατική.

Ο ίδιος είχε υποβληθεί σε δύο εγχειρήσεις για να σταματήσει η αιμορραγία στην κοιλιά και το στήθος του, ενώ είχε υποστεί άλλα τραύματα, μεταξύ άλλων στο κεφάλι.

Η γιατρός βρισκόταν στην εργασία της για να φροντίσει τραυματισμένα μωρά που μόλις και μετά βίας είχαν επιβιώσει από τις ισραηλινές επιθέσεις.

Λίγες ώρες αργότερα, έφτασαν στο νοσοκομείο της τα απανθρακωμένα σώματα επτά παιδιών της, που σκοτώθηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο Χαν Γιουνίς.

Τα δύο άλλα πτώματα παρέμεναν κάτω από τα ερείπια.

«Είναι μια από τις πιο σπαρακτικές τραγωδίες από την αρχή της σύγκρουσης», δήλωσε ο επικεφαλής της νοσηλευτικής υπηρεσίας του νοσοκομείου Νάσερ «και συνέβη σε μια παιδίατρο που αφιέρωσε τη ζωή της στη διάσωση παιδιών, μόνο και μόνο για να της κλέψουν τη δική της μητρότητα».

Ο αδερφός της συζύγου της γιατρού σημείωσε: «Όταν άκουσα ότι το σπίτι βομβαρδίστηκε, έτρεξα ενστικτωδώς στο αυτοκίνητό μου και κατευθύνθηκα προς το μέρος καθώς ήξερα ότι ο αδελφός μου και τα παιδιά του ήταν μέσα. Όταν έφτασα, έπαθα σοκ. Βρήκα τον ανιψιό μου, ο οποίος επέζησε, πεσμένο στο δρόμο κάτω από τα χαλάσματα. Ήταν καλυμμένος με αιθάλη, τα ρούχα του είχαν σχεδόν σκιστεί, αλλά η ψυχή του ήταν ακόμα μέσα του. Ο αδελφός μου ήταν ξαπλωμένος στην άλλη πλευρά, με μεγάλη αιμορραγία στο κεφάλι και στο στήθος, και το χέρι του ήταν κομμένο. Ανέπνεε ακόμα με δυσκολία».

Ο ίδιος κάλεσε την ιατρική ομάδα και μετέφερε τους δύο επιζώντες στο νοσοκομείο. Στη συνέχεια άρχισε να ψάχνει για τα εννέα αγνοούμενα ανίψια του.

Οι συνάδελφοι στο νοσοκομείο περιέγραψαν την γιατρό που έχασε τα εννέα παιδιά της ως αφοσιωμένη, ευγενική και ηθική , ικανή να αντέχει τεράστια πίεση, να περιθάλπει καθημερινά δεκάδες παιδιά και ασθενείς και ταυτόχρονα να φροντίζει μια πολυμελή οικογένεια.

«Ήταν σε συνεχή ανησυχία για τα παιδιά της όταν βρισκόταν στο νοσοκομείο. Όταν άκουσε ότι ένα σπίτι είχε βομβαρδιστεί στη γειτονιά της, η καρδιά της μητέρας της αισθάνθηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά».

Αφού αποχαιρέτησε για τελευταία φορά τα άψυχα σώματα των επτά παιδιών της, πήγε στον θάλαμο όπου νοσηλευόταν το παιδί που επέζησε.

Η κατάσταση του γιου της ήταν σχετικά καλύτερη, ενώ τα τραύματά του ήταν από μέτρια έως σοβαρά.

Το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα της Γάζας θα αρχίσει να παραδίδει βοήθεια

Μια ιδιωτική ανθρωπιστική οργάνωση που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ και είναι επιφορτισμένη με

διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα θα αρχίσει σήμερα να παραδίδει βοήθεια στον πολιορκημένο θύλακα, όπως ανακοίνωσε.

«Σχεδιάζουμε να επεκταθούμε γρήγορα για να εξυπηρετήσουμε ολόκληρο τον πληθυσμό τις επόμενες εβδομάδες», ανέφερε το ανθρωπιστικό ίδρυμα της Γάζας σε μια ανακοίνωση μετά την παραίτηση του διευθυντή του, επικαλούμενο τις οργανώσεις έλλειψη ανεξαρτησίας.

Γάζα: Στους 40 οι νεκροί από ισραηλινές επιθέσεις, οι 25 σε σχολείο – Μάχη για τη ζωή του δίνει ο γιατρός που έχασε εννέα από τα παιδιά του σε βομβαρδισμό
(AP Photo/Abdel Kareem Hana)

Έντονες αντιδράσεις ακόμη και από παραδοσιακούς συμμάχους του Ισραήλ

Τερματίζοντας την κατάπαυση του πυρός που διαρκούσε δυο μήνες, ο στρατός του Ισραήλ ξανάρχισε την επίθεσή του τη 18η Μαρτίου στη Λωρίδα της Γάζας κι εντατικοποίησε τις επιχειρήσεις του τη 17η Μαΐου, με διακηρυγμένους στόχους να καταστρέψει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, να απελευθερώσει τους τελευταίους εναπομείναντες ομήρους και να πάρει «τον έλεγχο» όλου του θυλάκου.

Τη 2η Μαρτίου, είχε ήδη απαγορευτεί η είσοδος οποιασδήποτε ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακο, που χειροτέρεψε τις ελλείψεις τροφίμων, πόσιμου νερού, φαρμάκων και καυσίμων στη μικρή παραθαλάσσια περιοχή, επιτείνοντας την ανησυχία πως ο πληθυσμός θα λιμοκτονήσει. Ανθρωπιστικοί φορείς τονίζουν πως η λιγοστή βοήθεια που επέτρεψαν οι ισραηλινές αρχές να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας απέχει τάξεις μεγέθους από το να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες.

Η ανθρωπιστική καταστροφή στον θύλακο πυροδοτεί αγανακτισμένες αντιδράσεις, ακόμη κι από παραδοσιακούς και συνεπείς συμμάχους του Ισραήλ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως θα επανεξετάσει τη συμφωνία σύνδεσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Άλβαρες τόνισε πως για «να σταματήσει αυτός ο πόλεμος, που δεν έχει πια σκοπό, και για να εξασφαλιστεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας κατά τρόπο μαζικό, απρόσκοπτο, ουδέτερο, χωρίς να είναι το Ισραήλ αυτό που θα αποφασίζει ποιος μπορεί να φάει και ποιος όχι (…) πρέπει να συμφωνήσουμε» στην επιβολή εμπάργκο όπλων και πιθανόν άλλων «κυρώσεων».

Ο κ. Άλβαρες μίλησε στη γαλλική δημόσια ραδιοφωνία France Info με την ευκαιρία συνόδου ευρωπαϊκών κι αραβικών χωρών, της Βραζιλίας και διεθνών οργανισμών με σκοπό να συζητηθεί ο πόλεμος αυτός.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ –η κυβέρνησή του είναι ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο– είπε χθες πως ελπίζει «να σταματήσει αυτή η κατάσταση το συντομότερο δυνατό».

Παράλληλα ο επικεφαλής της νεοσύστατης μη κυβερνητικής οργάνωσης GHF, η οποία υποστηρίχθηκε κατά κύριο λόγο από τις ΗΠΑ και σκοπό έχει να διανείμει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, παραιτήθηκε με «άμεση ισχύ», σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε χθες Κυριακή, κρίνοντας πως δεν μπορεί να εκπληρώσει την αποστολή αυτή «με αυστηρή τήρηση» των αρχών «της ανθρωπιάς, της ουδετερότητας, της αμεροληψίας και της ανεξαρτησίας, τις οποίες δεν θα εγκαταλείψω».

Η οργάνωση, που ιδρύθηκε πριν από μερικούς μήνες και έχει έδρα τη Γενεύη, ανακοίνωσε τη 14η Μαΐου πως σχεδιάζει να διανείμει σχεδόν 300 εκατομμύρια γεύματα μέσα σε αρχική περίοδο 90 ημερών. Νωρίς το πρωί, το ίδρυμα έκανε γνωστό πως εννοεί να αρχίσει τη διανομή σήμερα.

Ο ΟΗΕ και διεθνείς ΜΚΟ έχουν τονίσει επανειλημμένα πως δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στη διανομή βοήθειας από το GHF, που επικρίνεται διότι συνεργάζεται στενά με το Ισραήλ.

Υπέρ της αποβολής του Ισραήλ από τις αθλητικές διοργανώσεις ο Επίτροπος Αθλητισμού της ΕΕ

Ο Επίτροπος Αθλητισμού της ΕΕ, Γκελν Μικάλεφ, άφησε να εννοηθεί ότι το Ισραήλ θα πρέπει να αποβληθεί από τις αθλητικές διοργανώσεις λόγω στην ανθρωπιστικής κρίσης που έχει προκαλέσει ο εντεινόμενος πόλεμός του στη Λωρίδα της Γάζας.

Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε πώς πρέπει να αντιδράσει ο αθλητικός κόσμος στην κρίση που έχει δημιουργηθεί στη Γάζα, ο επικεφαλής αθλητισμού της ΕΕ άφησε να εννοηθεί ότι «δεν πρέπει να υπάρχει χώρος» στις διοργανώσεις για χώρες που δεν συμμερίζονται «τις αξίες μας».00:07ATP 500: Μίλλερ - Άουγκερ Αλιασίμ 1-2 | HLThe video player is currently playing an ad.

Το Ισραήλ δέχεται ολοένα και πιο έντονες πιέσεις από την Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες για τη νέα στρατιωτική επίθεση που έχει εξαπολύσει στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα, με την πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ να υποστηρίζει μάλιστα την περασμένη εβδομάδα ακόμα και την αναθεώρηση της εμπορικής συμφωνίας του μπλοκ με το Τελ Αβίβ.

Παράλληλα, αρκετοί Ισραηλινοί πρέσβεις κλήθηκαν από τις πρωτεύουσες της ΕΕ να δώσουν εξηγήσεις για το περιστατικό που έλαβε χώρα στη Δυτική Όχθη όπου οι Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ παραδέχτηκαν ότι έριξαν «προειδοποιητικές βολές» κατά τη διάρκεια επίσκεψης διπλωματικής αντιπροσωπείας στην οποία συμμετείχαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Ο Επίτροπος Αθλητισμού Γκλεν Μικάλεφ καταδίκασε την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και δήλωσε ότι ο αθλητικός κόσμος πρέπει να αντιδράσει.

«Όσον αφορά τον αθλητισμό, πιστεύω ότι δεν πρέπει να υπάρχει χώρος στις αθλητικές εκδηλώσεις για όσους δεν συμμερίζονται τις αξίες μας», δήλωσε στο Politico, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στο Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα, χωρίς όμως να κατονομάσει άμεσα το Ισραήλ. 

«Ο αθλητισμός είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιούμε για την προώθηση της ειρήνης, μέσω του οποίου προωθούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Από την άλλη πλευρά, το αθλητικό κίνημα είναι αυτόνομο και παίρνει το ίδιο τις αποφάσεις», πρόσθεσε ο Μικάλεφ. «Αλλά έχουμε καθήκον και ευθύνη να μιλήσουμε για αυτά τα ζητήματα και να γνωστοποιήσουμε τα συναισθήματά μας», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ ξεκίνησε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν 1.200 Ισραηλινοί και άλλοι υπήκοοι. 

Περισσότεροι από 50.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των ισραηλινών επιχειρήσεων που ακολούθησαν, με εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη να βρίσκονται αντιμέτωποι με λιμό και διάφορες ασθένειες, ενώ ολόκληρες πόλεις, από το Χαν Γιουνίς μέχρι τη Ράφα, έχουν μετατραπεί σε ερείπια.

Ο αθλητικός κόσμος έχει δεχθεί επανειλημμένως εκκλήσεις για μποϊκοτάζ της συμμετοχής του Ισραήλ σε διεθνείς διοργανώσεις, από τους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι το Παγκόσμιο Κύπελλο, ωστόσο μέχρι στιγμής αυτές οι προτάσεις έχουν απορριφθεί.

Η συμμετοχή του Ισραήλ στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision επικρίθηκε επίσης έντονα, με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ να ζητά τον αποκλεισμό της χώρας από τέτοιες εκδηλώσεις. «Δεν μπορεί να ισχύουν δύο μέτρα και σταθμά, ούτε καν στον πολιτισμό», δήλωσε.

«Αυτοί οι θεσμοί αποτελούν μέσα για πολιτικά μηνύματα, μέσω των οποίων πρέπει να προωθούμε τις αξίες που πρεσβεύουμε στην Ένωση και όπου θα πρέπει να δίνουμε χώρο σε όσους έχουν εν γένει παρόμοιες αξίες με εμάς», δήλωσε ο Μικάλεφ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διαμάχη για τη συμμετοχή του Ισραήλ στην Eurovision και τη στάση του Σάντσες. «Αυτά είναι ζητήματα που έχω ήδη συζητήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης».

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία καταδικάστηκε πολύ γρήγορα από την Ολυμπιακή Διοίκηση και τη FIFA μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022, με συλλόγους και ομάδες της χώρας να έχουν αποκλειστεί από τις αθλητικές διοργανώσεις - κίνηση που Παλαιστίνιοι επικριτές των αθλητικών φορέων έχουν επικαλεστεί ως απόδειξη ότι τηρούν δύο μέτρα και σταθμά.

«Γίνεται μακελειό [στη Γάζα] και οι πολίτες πληρώνουν το τίμημα», δήλωσε ο Μικάλεφ, ο οποίος εκπροσώπησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια συζήτηση την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη Γάζα.

«Πρόκειται για καταστροφή. Βλέπεις τόσα πολλά παιδιά, πολίτες, νέους, χωρίς φαγητό και νερό, χωρίς πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια, ανθρωπιστική βοήθεια που θα έπρεπε να επιτρέπεται να εισέρχεται σε μεγάλη κλίμακα στους ανθρώπους στη Γάζα και στην Παλαιστίνη», πρόσθεσε.

Αποκαλώντας την κατάσταση στη Γάζα «απολύτως σοκαριστική», δήλωσε ότι «το μήνυμά μου είναι αρκετά σαφές: Μέσω του αθλητισμού, πρέπει να προωθήσουμε τις αξίες που πρεσβεύουμε, με οποιαδήποτε χώρα».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ