Ιταλικές εκλογές: Πώς επηρεάζουν την οικονομία της ΕΕ και ειδικότερα της Ελλάδας;

 
Η επικράτηση της Τζόρτζια Μελόνι και της ακροδεξιάς, θα μπορούσε να μειώσει την  ιταλική επιρροή στην εκστρατεία κατά της Ρωσίας και να οδηγήσει σε μια σειρά από νέες διαφωνίες με τις Βρυξέλλες

Ενημερώθηκε: 22/09/22 - 23:07

Της Δάφνης Γρηγοριάδη*

Πυρετώδεις προετοιμασίες γίνονται στην Ιταλία για τις εθνικές εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου. Εάν η ακροδεξιά  κερδίσει με πλειοψηφία, η Ιταλία θα μπορούσε να μπει σε μια τροχιά η οποία θα είχε επιπτώσεις όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά και για την ευρύτερη Δύση. 

Σημάδια κόπωσης εμφανίζουν οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λόγω των αναταραχών του κοινωνικού συνόλου εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης. Η πολιτική αστάθεια, η άνοδος της ακροδεξιάς εντοπίζεται όλο και συχνότερα στις χώρες της  Ένωσης. Τον χειμώνα λόγω του κρύου η κατάσταση θα χειροτερέψει. Ειδικά στις χώρες του Βορρά όπου το ψύχος είναι ιδιαίτερα αισθητό. Υπάρχει έτσι ο  κίνδυνος να εξαντληθούν οι αντοχές των λαών από την παράταση του πολέμου. 

Η επικράτηση της ακροδεξιάς, θα μπορούσε να μειώσει την  ιταλική επιρροή στην εκστρατεία κατά της Ρωσίας και να οδηγήσει σε μια σειρά από νέες διαφωνίες με τις Βρυξέλλες. Σε περίπτωση που η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας έρθει σε ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα υπάρξουν έμμεσες συνέπειες για την Ελλάδα σε οικονομικό επίπεδο μιας και η γειτονική Ιταλία είναι η 3η μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε, περίπου δέκα φορές μεγαλύτερη από αυτή της Ελλάδας. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι , είχε δηλώσει στην Σύνοδο Κορυφής των G7 τον Ιούνιο, ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του 2008, η ενεργειακή κρίση να μην οδηγήσει στην άνοδο του λαϊκισμού. 

Το υπέρογκο δημόσιο χρέος της Ιταλίας με νέα διπλά ελλείματα, δημιουργεί φόβους ότι θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια ευρύτερη κρίση δημόσιου χρέους στην Ε.Ε σε περίπτωση που δεν είναι βιώσιμη η εξυπηρέτησή του. Άλλοι κίνδυνοι οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν και την οικονομία των υπόλοιπων κρατών-μελών είναι η υψηλότερη από το μέσο όρο της ΕΕ ανεργία και η  χαμηλή ανάπτυξη. Σύμφωνα με έρευνα του μεγαλύτερου ιταλικού συνδικάτου, Cgil, 9,2 εκατομμύρια πολίτες αντιμετωπίζουν ουσιαστικές δυσκολίες, είτε επειδή είναι άνεργοι, είτε επειδή δεν είναι ικανοποιητικό το  εισόδημά τους.

Οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας – Ιταλίας είναι διευρυμένες. Στον τομέα των εξαγωγών, η Ιταλία αποτελεί   κορυφαίο προορισμό για τα εμπορεύματα των Ελλήνων εξαγωγέων. Ένα σενάριο  υψηλής οικονομικής αβεβαιότητας στην Ιταλία, θα δημιουργήσει πιθανά προβλήματα στις Ελληνικές επιχειρήσεις που εξάγουν  εκεί επί πιστώσει. Είναι ο λεγόμενος κίνδυνος αθέτησης πληρωμής (default risk).  

Ο κίνδυνος μιας γενικευμένης ύφεσης στην Ιταλία και οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις μπορούν να επηρεάσουν και την ζήτηση για εισαγωγή ελληνικών προϊόντων. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ένα τέτοιο ενδεχόμενο και να αναζητήσουμε νέες αγορές- στόχους οι οποίες μπορούν να καλύψουν μέρος της Ιταλικής ζήτησης, προκειμένου οι Ελληνικές εξαγωγές να μην υποχωρήσουν. Οι  κυριότερες  κατηγορίες εξαγωγών από την χώρα μας προς την Ιταλία το 2021 ήταν: Ορυκτά καύσιμα, λάδια, λίπη, αργίλιο, ψαρικά, λέβητες και μηχανές.

 Προσοχή χρειάζεται και από όσες Ελληνικές επιχειρήσεις έχουν πραγματοποιήσει άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ιταλία, ειδικά αν έχουν μεγάλα ανοίγματα σε δάνεια, καθώς βρισκόμαστε σε μια περίοδο αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ η οποία δεν φαίνεται πως θα λήξει άμεσα. 

*Η Δάφνη Γρηγοριάδη είναι Οικονομική Αναλύτρια.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ