Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Βενεζουέλας και Γουιάνας με το βλέμμα στα πετρέλαια του Εσεκίμπο

 
Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Βενεζουέλας και Γουιάνας

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo/Ariana Cubillos

Ενημερώθηκε: 07/12/23 - 13:05

Αυξάνεται η ένταση στα σύνορα Βενεζουέλας-Γουιάνας, καθώς το Καράκας προχωρά στα σχέδια του για την προσάρτηση της πλούσιας σε πετρέλαιο περιοχής Εσεκίμπο, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του γειτονικού κράτους.

Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο έχει αναγγείλει τη δημιουργία μιας νέας περιφέρειας στη Βενεζουέλα με το όνομα «Γουιάνα Εσεκίμπα» και έδωσε εντολή σε πετρελαιοπαραγωγικές εταιρείες της χώρας του να ετοιμαστούν ώστε «άμεσα» να ξεκινήσουν εργασίες εξόρυξης και εκμετάλλευσης γαιανθράκων και ορυκτών στην περιοχή, ενώ διαμήνυσε στις επιχειρήσεις της Γουιάνας που δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή στο Εσεκίμπο ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν εντός τριμήνου.

Από την αντίθετη πλευρά, ο πρόεδρος της Γουιάνας Ιρφάν Αλί απέρριψε κατηγορηματικά αυτές τις επιδιώξεις, θεωρώντας ότι πρόκειται για μια ευθεία απειλή προς την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της χώρας του και τόνισε ότι θα φέρει το θέμα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παράλληλα, έθεσε σε πλήρη ετοιμότητα τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.  

Ιστορικά, η Βενεζουέλα εδώ και δεκαετίες διεκδικεί την περιοχή του Εσεκίμπο, ισχυριζόμενη ότι ο ποταμός Εσεκίμπο αποτελεί το φυσικό σύνορο μεταξύ των δύο χωρών και τα εδάφη που εκτείνονται στα δυτικά του ποταμού της ανήκουν.

Από την εποχή της διαιτησίας του Παρισιού το 1899, που βρίσκεται υπό αμφισβήτηση από το Καράκας, η περιοχή, η οποία αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα της χώρας της Λ. Αμερικής και φιλοξενεί 125.000 κατοίκους, παραχωρήθηκε στη Γουιάνα. Τα τελευταία χρόνια η Βενεζουέλα έχει εντείνει τις προσπάθειες για να ξανακερδίσει αυτά τα εδάφη, ιδιαίτερα από το 2015 και μετά, όταν η ExxonMobil μετά από έρευνες ανακοίνωσε ότι στο Εσεκίμπο βρίσκονται κοιτάσματα πετρελαίου που μπορούν να αξιοποιηθούν εμπορικά.

Η ένταση αυξήθηκε κατακόρυφα το Σεπτέμβριο, όταν η Τζορτζτάουν ζήτησε προσφορές από πολυεθνικές πετρελαίου για την παραχώρηση αδειών εξερεύνησης για ορυκτά καύσιμα στο Εσεκίμπο.  

Την περασμένη Κυριακή, σε δημοψήφισμα στη Βενεζουέλα το 95% των πολιτών που ψήφισαν αποφάνθηκε υπέρ της δημιουργίας μιας νέας περιφέρειας στο Εσεκίμπο, όμως το ενδιαφέρον μάλλον ήταν πολύ περιορισμένο, αφού μόλις το 10% του εκλογικού σώματος προσήλθε στην κάλπη.      

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Η Γουιάνα έχει φέρει το θέμα ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, το οποίο έχει ειδοποιήσει το Καράκας να μην προχωρήσει σε καμία ενέργεια που θα μπορούσε να αλλοιώσει το σημερινό στάτους κβο στο Εσεκίμπο, όμως η κυβέρνηση Μαδούρο αντέδρασε λέγοντας ότι το δικαστήριο δεν έχει τη σχετική δικαιοδοσία για να γνωμοδοτήσει επί του θέματος.

Πηγές: BBC, Al Jazeera, Reuters

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ