Μέρκελ: Η πολιτική μας στο προσφυγικό δείχνει αποτελέσματα

 
Μέρκελ: Η πολιτική μας στο προσφυγικό δείχνει αποτελέσματα

Ενημερώθηκε: 09/04/16 - 22:49

Μήνυμα ενόψει και των τριών περιφερειακών εκλογικών αναμετρήσεων της ερχόμενης Κυριακής σε Βάδη-Βυρτεμβέργη, Σαξονία-Άνχαλτ και Ρηνανία-Παλατινάτο, στέλνει η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ μιλώντας στην αυριανή έκδοση της εφημερίδας Mitteldeutsche Zeitung.

Η καγκελάριος επισημαίνει ότι σταδιακά και όσο αρχίζει να σταθεροποιείται η κατάσταση στο μέτωπο της προσφυγικής κρίσης, τα ποσοστά του ξενοφοβικού κόμματος Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία (AfD) θα υποχωρούν. «Προχωρούμε βήμα βήμα προς τα εμπρός και στην προσφυγική κρίση, η πολιτική μας δείχνει αποτελέσματα. Γι΄ αυτό είμαι πεπεισμένη ότι και σε αυτή την περίπτωση θα μειωθεί η στήριξη στο AfD».

Η Α. Μέρκελ τάχθηκε για άλλη μια φορά κατά της επιβολής ανώτατου ορίου στον αριθμό των προσφύγων που δέχεται η Γερμανία.

«Για εμένα είναι σημαντικό να πρόκειται για λύσεις που είναι βιώσιμες και όχι για φαινομενικές και βραχυπρόθεσμες λύσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά η καγκελάριος, εξηγώντας ότι στα συμφραζόμενα της προσφυγικής κρίσης αυτό σημαίνει έναν «κοινό, συμπεφωνημένο ευρωπαϊκό τρόπο προσέγγισης». Στόχος πρέπει να είναι «η διατήρηση της ελευθερίας διακίνησης ανθρώπων και προϊόντων στην Ευρώπη, την οποία συνηθίσαμε στο χώρο Σένγκεν και από την οποία ωφελούμαστε τόσο».

Η καγκελάριος υπεραμύνθηκε της απόφασης να δοθούν άλλα τρία δις ευρώ στην Τουρκία, κάνοντας λόγο για «δίκαιη εξισορρόπηση συμφερόντων». Την ίδια ώρα εμφανίστηκε αρκετά συγκρατημένη όσον αφορά τις πιθανότητες ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. «Η ενταξιακή διαδικασία έχει ανοιχτή έκβαση. Απέχουμε πολύ από το να κλείσουμε σημαντικά κεφάλαια. Το Κυπριακό, για παράδειγμα, δεν έχει λυθεί. Όλα αυτά χρειάζονται πολύ χρόνο ακόμη».