Μετά το Καστελόριζο… η ΑΟΖ της Κύπρου  

Μετά το Καστελόριζο… η ΑΟΖ της Κύπρου  
Ενημερώθηκε: 30/07/20 - 15:10

Μετά την αποχώρηση των τουρκικών πλοίων από τα ανοιχτά του Καστελόριζου, η Τουρκία διοχετεύει την ένταση και πάλι στην κυπριακή ΑΟΖ. Κρίσιμο φθινόπωρο ενόψει των τουρκοκυπριακών εκλογών.

Στην κυπριακή ΑΟΖ διοχετεύει την ένταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο η Άγκυρα, τέσσερις ημέρες μετά την αποχώρηση των τουρκικών πλοίων από την περιοχή νοτίως του Καστελορίζου και την ακύρωση της μετάβασης του «Ορούτς Ρέις» στην περιοχή. Από σήμερα το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» βρίσκεται στα ανοικτά της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου, όπου θα διεξάγει έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων.

Το τουρκικό ερευνητικό συνοδεύει και βοηθητικό σκάφος, ενώ σύμφωνα με σχετική NAVTEX, οι σεισμογραφικές έρευνες στα οικόπεδα 2, 3 και 13 της κυπριακής ΑΟΖ θα διαρκέσουν μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται ότι στην κυπριακή ΑΟΖ παραμένει εντός του τεμαχίου 6 το γεωτρύπανο «Γιαβούζ», το οποίο προβαίνει σε γεώτρηση για εντοπισμό φυσικού αερίου.  

Σεπτέμβρης εξελίξεων 

Σύμφωνα με τον τουρκικό σχεδιασμό, σε περίπτωση που οι έρευνες του «Μπαρμπαρός» εντός της κυπριακής ΑΟΖ στεφθούν με επιτυχία, είναι η πιθανή η μετακίνηση του γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στις περιοχές πέριξ του θαλασσοτεμαχίου 3 για μία νέα σειρά έκνομων γεωτρήσεων.

Μία τέτοια εξέλιξη είναι πιθανόν να λάβει χώρα πέρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ μία ενδεχόμενη νέα γέωτρηση θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι το πέρας των εκλογών στην τουρκοκυπριακή κοινότητα στις 11 Οκτωβρίου, για ανάδειξη Τουρκοκύπριου ηγέτη. Το αποτέλεσμα των εκλογών, εξάλλου, θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και τις προοπτικές για επανάνεναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό μέχρι το τέλος του χρόνου με την πιθανότητα αυτή να περνάει και μέσα από μια φόρμουλα παγώματος των τουρκικών έκνομων γεωτρητικών ενεργειών στη Κύπρο έναντι ανταλλαγμάτων. 

 «Δικαίωμά μας», λέει ο Ακάρ 

Αναφερόμενος στις νέες έρευνες που προτίθεται να πραγματοποιήσει η Άγκυρα εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ σημείωσε ότι οι έρευνες στις συγκεκριμένες περιοχές είναι δικαίωμα της Τουρκίας, αφού όπως είπε τα εν λόγω τεμάχια έχουν αδειοδοτηθεί από την την «ΤΔΒΚ». Επικαλέστηκε δε τη συνθήκη εγγυήσεων, σημειώνοντας ότι η Τουρκία είναι εγγυήτρια χώρα στην Κύπρο και γνωρίζει τόσο τα δικαιώματα όσο και τις υποχρεώσεις της (Πηγή: Deutsche Welle).

Ερντογάν: «Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους τη δουλειά που ξεκινήσαμε στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο»

«Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους τη δουλειά που ξεκινήσαμε στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας», δήλωσε ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «η Τουρκία δεν θα διστάσει να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως στην περίπτωση της Αγίας Σοφίας», η οποία μετατράπηκε σε τζαμί.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας πρόσθεσε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει αποφασιστικά τις προσπάθειές της στο Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη, για να εξασφαλίσει –όπως είπε- τη νίκη για τον εαυτό της και τους συμμάχους της.

Των αναφορών του κ. Ερντογάν είχε προηγηθεί η έκδοση νέας τουρκικής Navtex σε θαλάσσια περιοχή εντός της κυπριακής ΑΟΖ.