Μετά τη σύλληψη του Ασάνζ στο Λονδίνο, οι ΗΠΑ θέλουν να τον δικάσουν - Το παρασκήνιο της σύλληψης

 
Μετά τη σύλληψη του Ασάνζ στο Λονδίνο, οι ΗΠΑ θέλουν να τον δικάσουν - Το παρασκήνιο της σύλληψης

Ενημερώθηκε: 12/04/19 - 10:51

Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, που συνελήφθη χθες Πέμπτη στο Λονδίνο και κρίθηκε ένοχος από βρετανικό δικαστήριο για την παραβίαση των όρων της απελευθέρωσής του πριν σχεδόν επτά χρόνια, σκοπεύει να «αμφισβητήσει και να αγωνιστεί» εναντίον της έκδοσής του στις ΗΠΑ, όπου οι αμερικανικές αρχές θέλουν να τον δικάσουν καθώς τον θεωρούν απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Ασάνζ

Ο κατέφυγε το 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου κατηγορούνταν για βιασμό, μια υπόθεση η οποία έκτοτε έχει μπει στο αρχείο. Αστυνομικοί ντυμένοι με πολιτικά τον απομάκρυναν χθες με τη βία από το κτίριο της πρεσβείας και τον μετέφεραν μέχρι ένα φορτηγάκι της αστυνομίας. Ο Ασάνζ σε βίντεο που τράβηξε το πρακτορείο Ruptly TV εμφανίζεται γερασμένος και εξασθενισμένος, με λευκά μαλλιά και μακριά γένια. Πριν τον βάλουν μέσα στο φορτηγάκι φώναξε: «Η Βρετανία πρέπει να αντισταθεί».

Ο 47χρονος Αυστραλός συνελήφθη βάσει ενός αμερικανικού αιτήματος για την έκδοσή του καθώς στις ΗΠΑ κατηγορείται για «κυβερνοπειρατία», το οποίο θα εξεταστεί στις 2 Μαΐου, και βάσει εντάλματος που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2012 από τη βρετανική δικαιοσύνη επειδή δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο. Το αδίκημα αυτό τιμωρείται με έως και έναν χρόνο φυλάκιση.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μια προαναγγελθείσα σύλληψη

Δύο μήνες πριν τη σύλληψη Ασάνζ, η κυβέρνησή του Ισημερινού χαρακτήρισε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην πρεσβεία της Βρετανίας «ανυπόφορη». Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της πρεσβείας στις 28 Μαρτίου ότι ανακαλούνται κάποια από τα προνόμια του, ανάμεσα στα οποία το να δέχεται επισκεπτήριο αλλά και η πρόσβασή του στο ίντερνετ και στο τηλέφωνο.

Αφορμή στάθηκαν αναρτήσεις του Ασανζ σχετικά με τη διπλωματική κρίση που είχε ξεσπάσει μεταξύ Λονδίνου και Μόσχας, καθώς και την καταστολή των αυτονομιστών στην Καταλονία. «Το μέτρο τέθηκε σε εφαρμογή διότι ο Ασάνζ δεν τήρησε τη γραπτή δέσμευση που είχε αναλάβει έναντι της κυβέρνησης στα τέλη του 2017, βάσει της οποίας ήταν υποχρεωμένος να μην αναρτά μηνύματα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν επέμβαση στα εσωτερικά άλλων χωρών», διευκρίνισε λίγες εβδομάδες νωρίτερα ανακοίνωση της κυβέρνησης του Ισημερινού.

Υποστηρικτές του Ασάνζ έδωσαν μία άλλη εικόνα. Ένας πρώην διπλωμάτης της χώρας, μάλιστα, υποστηρίζει ότι η στροφή του Ισημερινού οφείλεται στην «απεγνωσμένη προσπάθεια του προέδρου Λενίν Μορένο να στρέψει τη δημόσια προσοχή μακριά από την αποκάλυψη εγγράφων που μαρτυρούν ξέπλυμα χρήματος και φορολογική απάτη από τον ίδιο και τους συνεργάτες του». Εξάλλου, ο πρόεδρος Μορένο κατηγορεί ανοιχτά τον Ασάνζ και το Wikileaks ότι βρίσκονται πίσω από τη διαρροή των εγγράφων, μεταξύ των οποίων είναι συνομιλίες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, emails και φωτογραφίες του ίδιου και της οικογένειάς του, που είδαν το φως της δημοσιότητας.