Μετά την κρίση στη Συρία, οι ΗΠΑ προσπαθούν να ανακτήσουν την επιρροή τους

 
τομ μπαρακ και Τζολανι

Πηγή Φωτογραφίας: AFP via SANA

Ενημερώθηκε: 22/07/25 - 12:14

Στις 19 Ιουλίου, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Συρία σημείωσε ότι ο Ειδικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Συρία , Πρέσβης Τομ Μπάρακ, συναντήθηκε με τον Γενικό Διοικητή των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, Mazloum Abdi. Η πρεσβεία ανέφερε ότι συναντήθηκαν «για να συζητήσουν την τρέχουσα κατάσταση στη Συρία και την ανάγκη για επείγοντα βήματα για την αποκατάσταση της ηρεμίας και της σταθερότητας.

Συζήτησαν επίσης πρακτικά βήματα προς την ενσωμάτωση σε μια ενωμένη Συρία για ένα ειρηνικό, ευημερούν, χωρίς αποκλεισμούς και σταθερό μέλλον για όλους τους Σύριους. Συμφώνησαν ότι η ώρα για ενότητα είναι τώρα».

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μια ημέρα πριν ο Μπαράκ μεταβεί στον Λίβανο για να πραγματοποιήσει επίσης συνομιλίες για το μέλλον. Ο Μπαράκ έχει κάνει πολλά ταξίδια στην περιοχή τους τελευταίους τρεις μήνες. Στόχος του ήταν να προωθήσει την πολιτική του Λευκού Οίκου για τη Συρία.

Οι ΗΠΑ πιέζουν για θερμές σχέσεις με τη Συρία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε πιέσει τις ΗΠΑ να τερματίσουν τις κυρώσεις κατά της Συρίας και να συνεργαστούν με τον νέο πρόεδρο Άχμεντ αλ-Σάραα μετά από συνάντηση στη Σαουδική Αραβία τον Μάιο. Ο Μπαράκ, πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, έχει αναλάβει αυτό το σημαντικό έργο.

Ο Μπαράκ βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καθώς η πολιτική των ΗΠΑ συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις.

Καταρχάς, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για τον Σάραα και την ικανότητά του να ελέγχει τμήματα της Συρίας. Οι μάχες στη Σουγουάιντα και η ισραηλινή επέμβαση και ο βομβαρδισμός της Δαμασκού έχουν προκαλέσει αντιδράσεις.

Μπορεί ο Σάραα να τακτοποιήσει την κατάσταση στη Σουγουάιντα και να μην προκαλέσει περισσότερες ισραηλινές επιθέσεις;

Ένα άλλο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ είναι η ενσωμάτωση των SDF στον νέο συριακό στρατό. Οι SDF εκπαιδεύτηκαν και υποστηρίχθηκαν από τις ΗΠΑ.

Ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν θεωρήσει αυτή τη σχέση ως τακτική, προσωρινή και συναλλακτική. Γενικά, το Πεντάγωνο, μέσω της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, ήταν πιο αισιόδοξο για τις SDF, ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προτιμούσε να συνεργάζεται μόνο με τη Δαμασκό. Αυτό έχει οδηγήσει σε πολυπλοκότητα.

Ο Μπαράκ είχε προτείνει οι SDF να κινηθούν ταχύτερα για να ενσωματωθούν με τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας πριν από τις συγκρούσεις στη Σουγουάιντα. Τώρα υπάρχει λιγότερη σαφήνεια. Η συνάντησή του με τον Αμπντί έγινε σε αυτό το πλαίσιο. «Ο Πρέσβης ευχαρίστησε επίσης τον Στρατηγό Μαζλούμ για την ηγεσία του και τη συνεχή συνεργασία των SDF στην καταπολέμηση του ISIS στη Συρία», ανέφερε η Πρεσβεία των ΗΠΑ.

Το Al-Monitor έχει σημειώσει ότι «η βία στη Σουγουάιντα ενισχύει την επιρροή των Κούρδων, καθώς ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Συρία και ο επικεφαλής των SDF συναντώνται». Η Amberin Zaman, η κύρια ανταποκριτής του Al-Monitor που καλύπτει αυτό το θέμα, σημείωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης X στις 22 Ιουλίου ότι «η συνάντηση της 19ης Ιουλίου στο Αμμάν μεταξύ του απεσταλμένου των ΗΠΑ στη Συρία, Tom Barrack, και του αρχηγού των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, Mazlum Kobane, πήγε σημαντικά καλύτερα από την πρώτη τους πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση 10 ημέρες νωρίτερα στη Δαμασκό, με τη θρησκευτική βία που σαρώνει την επαρχία Σουγουάιντα, στην οποία κυριαρχούν οι Δρούζοι, να ενισχύει προσωρινά την επιρροή των Κούρδων».

Η περιοχή παρακολουθεί στενά τι θα ακολουθήσει στη Συρία. Παρακολουθεί επίσης τα επόμενα βήματα του Μπαράκ και τη γλώσσα του.

Ο Μπαράκ έχει δηλώσει ότι ο αφοπλισμός της Χεζμπολάχ είναι εσωτερικό ζήτημα της λιβανέζικης κυβέρνησης. Έχει δηλώσει ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους όπου είναι απαραίτητο. Υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες των μηνυμάτων του.

Η Αλ-Ακμπάρ στον Λίβανο, η οποία θεωρείται φιλο-Χεζμπολάχ, θεωρεί τον Μπαράκ πιο αυστηρό στις πρόσφατες συζητήσεις του στη Βηρυτό. Φαίνεται να πιστεύουν ότι έχει πλησιάσει περισσότερο την ισραηλινή άποψη για τα πράγματα. Άλλοι στην περιοχή είναι πιο επικριτικοί απέναντι στον Μπαράκ, υποστηρίζοντας ότι η αποδοχή της νέας ηγεσίας στη Δαμασκό ήταν πρόωρη. Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πολιτική του, είναι αυτός που εφαρμόζει την πολιτική του Λευκού Οίκου.

Ο Μπαράκ ήταν ενεργητικός στην εκπλήρωση του έργου και της αποστολής του. Είναι ένα από τα γνωστά πρόσωπα της κυβέρνησης Τραμπ στην περιοχή, μαζί με τον Στιβ Γουίτκοφ, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης σχετικά με τη Γάζα και τις συνομιλίες με το Ιράν.

Τώρα το ερώτημα είναι τι θα κάνει στη συνέχεια ο Λευκός Οίκος. Θα μπορέσει να προωθήσει την πολιτική του για τη Συρία, αλλά και για μια πιθανή συμφωνία στη Γάζα; 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ