Ο Ερντογάν πάει με άγριες διαθέσεις στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

 
Ο Ερντογάν πάει με άγριες διαθέσεις στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 26/06/22 - 13:25

Μετωπική Ελλάδας-Τουρκίας φαίνεται πως θα σημειωθεί στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, αφού ο Ταγίπ Ερντογάν θα θέσει ζήτημα «παράνομης κατοχής και στρατιωτικοποίησης νησιών». 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής Yeni Safak, μεταξύ των θεμάτων που θα θέσει ο Τούρκος πρόεδρος στην ατζέντα της Συνόδου του ΝΑΤΟ την ερχόμενη εβδομάδα, «είναι η παράνομη κατοχή των νησιών από την Ελλάδα». Μάλιστα η εφημερίδα που προκαλεί με τα δημοσιεύματά της το τελευταίο διάστημα, ακολουθώντας τη γραμμή Ερντογάν, κάνει λόγο για «προβοκάτσιες» της Ελλάδας ενώ τονίζει ότι «ο Ερντογάν θα φέρει στην ατζέντα την παράνομη στρατιωτικοποίηση των νησιών».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τούρκος πρόεδρος θα θέσει τα εξής ζητήματα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ:

-Αιτήματα Σουηδίας και Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ: Ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με τη Yeni Safak, θα παρουσιάσει αποδείξεις πως οι δύο χώρες «στηρίζουν την τρομοκρατία».

-Διάδρομος για τα ουκρανικά σιτηρά.

-Πόλεμος στην Ουκρανία. Ο Τούρκος πρόεδρος θα έχει συναντήσεις με μέλη του ΝΑΤΟ για το ζήτημα.

-Οι «προβοκάτσιες» της Ελλάδας. Σύμφωνα με τη Yeni Safak, «ένα άλλο θέμα που θα φέρει ο Ερντογάν στην ατζέντα της Συνόδου του ΝΑΤΟ είναι η παράνομη κατοχή των νησιών από την Ελλάδα. Ο Ερντογάν θα φέρει στην ατζέντα την παράνομη στρατιωτικοποίηση των νησιών».

-Στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.

-Οικονομία, ενεργειακή κρίση.

H Eλλάδα θα προσέλθει πλήρως προετοιμασμένη στην Σύνοδο, ώστε να αντικρούσει τα αίολα επιχειρήματα της Τουρκίας. Με στοιχεία θα αποδείξει την τουρκική προκλητικότητα και τις καθημερινές παραβιάσεις των Τούρκων στο Αιγαίο.  Μια πρακτική που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα και την έχει δικαιώσει. Ουσιαστικά πάμε για μια μετωπική σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκία που θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της συνόδου.   

Νέες απειλές από τον Οκτάι   

Αυξάνουν συνεχώς την ένταση οι Τούρκοι, με τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, για ακόμη μια φορά να απειλεί ανοιχτά την Ελλάδα με αποστρατιωτικοποίηση νησιών ή αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους «και όπου πάει».

«Τα νησιά θα αποστρατιωτικοποιηθούν σε διαφορετική περίπτωση θα ξεκινήσει η αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους. Ως Τουρκία θα το κάνουμε αυτό. Θα το αμφισβητήσουμε.  Κι όπου φτάσει αυτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας. Αυτό εξαρτάται από την Ελλάδα και η Ε.Ε πρέπει να δει αυτό  το λάθος», τόνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Milliyet.

Σύμφωνα με τον Μανώλη Κωστίδη για τον ΣΚΑΙ, ο Οκτάι είπε πως η Άγκυρα κάνει υπομονή εδώ και 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάνης και μετά και πως είτε η Αθήνα θα κάνει πίσω, ή υπάρχει και η προϊστορία στις αρχές του 20ου αιώνα (Μικρασιατική Καταστροφή) αλλά και η πρόσφατη όπως στην Κύπρο.

«Ή η Ελλάδα θα  συμμαζέψει τα μυαλά της και δεν θα επηρεαστεί από τους άλλους. Είναι φανερό τι κάναμε στις αρχές του 1900 με τον αγώνα της ανεξαρτησίας μας  όταν πήγαν να κάνουν πράγματα. Τα 100 χρόνια δεν είναι μεγάλο χρονικό διάστημα στην ιστορία των εθνών. Ζήσαμε με την Κύπρο και αυτή είναι πιο πρόσφατη μνήμη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο αντιπρόεδρος του Ερντογάν μίλησε ειδικά για το Καστελόριζο λέγοντας ότι η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί νησιά κάτω από τη μύτη της και δεν θα το ανεχθεί.

«Ευελπιστούμε η Ελλάδα  σύντομα να βάλει μυαλό, και την προειδοποιούμε μην επηρεαστεί από τους άλλους. Αυτοί είναι που θα την εγκαταλείψουν πρώτοι. Έρχεται από απόσταση 600 χιλιομέτρων και στο Καστελλόριζο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα μας σε απόσταση 2 χιλιομέτρων και μιλάει για παραβίαση εναέριου χώρου και με νευρικό τρόπο παραβιάζει τον εναέριο χώρο μας. Η Τουρκία δεν μπορεί να αποδεχθεί τέτοια προσέγγιση», ανέφερε ο Οκτάι.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ