Ο Ερντογάν θέτει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και απειλεί την Ελλάδα

 
Ο Ερντογάν θέτει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και απειλεί την Ελλάδα

Ενημερώθηκε: 16/02/22 - 16:02

Κλιμακώνει την επιθετική της τακτική και την προσπάθεια να δώσει νόμιμη επίφαση στις παράνομες και προκλητικές της διεκδικήσεις η Άγκυρα. Μάλιστα τη σκυτάλη των προκλητικών δηώσεων πήρε ο ίδιος ο Ερντογάν ο οποίος μάλιστα έθεσε εκ νέου ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης νησιών και απειλεί την Ελλάδα.

Όπως μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης, ανταποκριτής της «Καθηυμερινής», Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απειλείς -σε συνέχεια των σχετικών δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου– πως αν η Αθήνα δεν αλλάξει στάση, τότε θα υψώσει το θέμα «στο υψηλότερο επίπεδο». Έκανε, δε, λόγο για «αμφιλεγόμενο ζήτημα».

«Δεν είναι δυνατόν να παραμένουμε σιωπηλοί για τις στρατιωτικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται κατά παράβαση των συμφωνιών στα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Άλλωστε φέραμε αυτό το θέμα στον ΟΗΕ» ανέφερε ο κ. Ερντογάν σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, κατά την επιστροφή του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Θα συνεχίσουμε να το κρατάμε στην επικαιρότητα και το επόμενο διάστημα. Ως προς αυτό, ο υπουργός μας τους προειδοποίησε. Ωστόσο, εάν η Ελλάδα συνεχίσει αυτό το έργο, φυσικά θα κάνουμε αυτήν την προειδοποίηση στο υψηλότερο επίπεδο, ό,τι χρειαστεί» συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Γιατί, όπως γνωρίζετε, το θέμα των νησιών είναι πάντα αμφιλεγόμενο. Μπορεί να μας αναγκάσουν να φέρουμε στην επικαιρότητα, να θίξουμε αυτά τα αμφιλεγόμενα ζητήματα. Για τον λόγο αυτό ο υπουργός μου τους προειδοποίησε σε χαμηλό επίπεδο για να μην μας αναγκάσουν να ανοίξουμε αυτά τα θέματα προς συζήτηση. Και καλά έκανε».

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έθεσε για ακόμη μία φορά ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης νησιών, απειλώντας πως αν η Ελλάδα δεν αλλάξει στάση, τότε ανοίγει η συζήτηση για αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε χθες απαράδεκτες και απορριπτέες, όχι μόνο από την Ελλάδα, τις δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του.

Απαντώντας στον κ. Τσαβούσογλου, την περασμένη εβδομάδα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι οι τουρκικές αιτιάσεις «όχι μόνο δεν συνάδουν με βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου αλλά ξεφεύγουν και της απλής λογικής».

Μέσω δηλώσεων εκπροσώπων τους, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογράμμισαν ότι δεν αμφισβητείται η κυριαρχία των ελληνικών νησιών.

Άμεση η απάντηση της Ελλάδας 

O Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, από το Όσλο όπου και βρίσκεται, ανέφερε ότι λυπάται που η Τουρκία επέλεξε αυτή τη στάση, συμπληρώνοντας πως η γειτονική χώρα «αμφισβητεί την ίδια της την παρουσία και τη δέσμευση της με το ΝΑΤΟ».

«Η Τουρκία επιλέγει αυτή τη στιγμή που το ΝΑΤΟ πρέπει να αναδείξει την ενότητά του απέναντι στην προάσπιση της εδικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, επιλέγει να εκτοξεύει απειλές κατά της Ελλάδας, και αμφισβητεί την ίδια της την παρουσία και τη δέσμευση της με το ΝΑΤΟ και τον Χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ΟΗΕ» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Μάλιστα επανέλαβε ότι όλα αυτά που λέει η Τουρκία και το μπαράζ των δηλώσεων των Τούρκων αξιωματούχων είναι παντελώς απαράδεκτα και στερούνται κάθε νομικής βάσης.