Για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έχει διαχειριστεί εσωτερικές διαφωνίες, οικονομικές κρίσεις και πόλεμο, αλλά οι άνευ προηγουμένου επιθέσεις του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράν σηματοδοτούν τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει μέχρι σήμερα.
Η επόμενη απόφασή του θα έχει τεράστια σημασία για το Ιράν και την υπόλοιπη Μέση Ανατολή. Αλλά το κόστος της επίθεσης είναι τόσο μεγάλο που οι επιλογές του είναι ελάχιστες. Είναι μια τεράστια δοκιμασία για έναν 86χρονο με επιδεινούμενη υγεία και χωρίς ορισμένο διάδοχο.
Η έκταση της ζημιάς που προκλήθηκε στο καθεστώς του Χαμενεΐ παραμένει αβέβαιη, αλλά χτύπησε στην καρδιά της δύναμής του. Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, μια βασική στρατιωτική δύναμη που υποστηρίζει τα ιδανικά της Ισλαμικής Επανάστασης, υπέστη την απώλεια μιας σειράς έμπειρων διοικητών. Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, όπου εμπλουτιζόταν ουράνιο σχεδόν όπλων, υπέστησαν σοβαρές ζημιές και βασικοί επιστήμονες που προώθησαν την πρόοδο του προγράμματος δολοφονήθηκαν.
Οι περιφερειακές ένοπλες ομάδες πληρεξουσίων του Χαμενεΐ είχαν ήδη αποδυναμωθεί σοβαρά από τις ισραηλινές επιθέσεις και δισεκατομμύρια που δαπανήθηκαν για το πυρηνικό πρόγραμμα του καθεστώτος του χάθηκαν σε 12 ημέρες - ένα ακόμη οικονομικό τραύμα σε μια εποχή κυρώσεων και αυξανόμενου πληθωρισμού.
Τόσο διεισδυτικές ήταν οι ισραηλινές επιδρομές που ο Χαμενεΐ εκφώνησε τις ομιλίες του κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης από άγνωστη τοποθεσία, σηματοδοτώντας την επίμονη ανησυχία για την ασφάλειά του. Δεν ήταν μεταξύ των εκατοντάδων χιλιάδων που παρευρέθηκαν στις κηδείες των δολοφονημένων στρατιωτικών διοικητών και πυρηνικών επιστημόνων σε εθνικό επίπεδο το Σάββατο.
Και πέρασαν αρκετές ημέρες αφότου τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία, πριν ο ανώτατος ηγέτης απευθύνει ένα προκλητικό βιντεοσκοπημένο μήνυμα στον ιρανικό λαό.
«Αυτός ο πρόεδρος (Ντόναλντ Τραμπ) αποκάλυψε αυτή την αλήθεια - ξεκαθάρισε ότι οι Αμερικανοί θα είναι ικανοποιημένοι μόνο με την πλήρη παράδοση του Ιράν, και τίποτα λιγότερο», δήλωσε ο Χαμενεΐ. Επίσης, όπως ήταν αναμενόμενο, κήρυξε νίκη επί του Ισραήλ και των ΗΠΑ - ένα μήνυμα που προκάλεσε μια απότομη αντίδραση από τον Τραμπ.
«Κοίτα, είσαι ένας άνθρωπος με μεγάλη πίστη, ένας άνθρωπος που χαίρει μεγάλου σεβασμού στη χώρα του», είπε ο Τραμπ. «Πρέπει να πεις την αλήθεια. Σε χτύπησαν άσχημα».
Κάποτε ένας ευκίνητος ηγέτης που χρησιμοποίησε πολιτικούς και οικονομικούς ελιγμούς για να εξασφαλίσει την επιβίωση του καθεστώτος του, ο γηράσκων Χαμενεΐ κυβερνά τώρα ένα διαβρωτικό και άκαμπτο κράτος. Με την αβεβαιότητα γύρω από τη διαδοχή του, την κατάσταση του πυρηνικού του προγράμματος και τη δύναμη των ομάδων που τον ελέγχουν, αντιμετωπίζει μια κρίσιμη επιλογή: να ανοικοδομήσει το ίδιο καθεστώς ή να ανοίξει με τρόπο που θα μπορούσε να απειλήσει την παραμονή του στην εξουσία.
Καμία παράδοση
Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, ο Χαμενεΐ έχει αντιμετωπίσει μια αδιάκοπη αλληλουχία προκλήσεων που από κοινού έχουν διαμορφώσει το καθεστώς του.
Κληρονομώντας ένα έθνος που το 1989 είχε καταστραφεί και απομονωθεί από τον πόλεμο με το Ιράκ, αντιμετώπισε το δύσκολο έργο της αναγέννησης της διασπασμένης οικονομίας και κοινωνίας του. Έπρεπε να διαχειριστεί την εσωτερική διαφωνία και τις αντιπαλότητες εντός των πολύπλοκων κληρικών κύκλων του Ιράν, να αντιμετωπίσει άκαμπτες διεθνείς οικονομικές πιέσεις, διατηρώντας παράλληλα τα επαναστατικά ιδανικά της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας.
Έχει επιβάλει σκληρή εσωτερική καταστολή εν μέσω μειωμένης δημόσιας υποστήριξης, ιδίως όταν διαδηλωτές για τα δικαιώματα των γυναικών διαδήλωναν για εβδομάδες τον θάνατο μιας γυναίκας στα χέρια της «αστυνομίας ηθικής» και όταν ξέσπασαν μαζικές διαμαρτυρίες το 2009 για φερόμενη εκλογική νοθεία.
Εξόριστες ιρανικές ομάδες ίδρυσαν μέσα ενημέρωσης που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, μετέδιδαν αντικαθεστωτική προπαγάνδα και αυτονομιστικές ομάδες διέρρευσαν τα μυστικά του πυρηνικού του προγράμματος. Οι υπηρεσίες κατασκοπείας του Ισραήλ φαίνεται να έχουν διεισδύσει βαθιά στο Ιράν , δολοφονώντας πυρηνικούς επιστήμονες και εξαπολύοντας κυβερνοεπιθέσεις κατά των υποδομών του Ιράν.
Αλλά ούτε μία φορά – μέχρι τώρα – δεν είχε βάλει τον ισχυρότερο στρατό στον κόσμο να επιτεθεί στη χώρα του, και ένας πρόεδρος των ΗΠΑ να μιλήσει για την πιθανή δολοφονία του σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τα ισραηλινά και αμερικανικά πλήγματα στο Ιράν, που αναμενόταν εδώ και καιρό αλλά αμφισβητούνταν ευρέως, σηματοδότησε μόνο τη δεύτερη φορά από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 που ένα ξένο έθνος επιτέθηκε άμεσα στη χώρα, μετά την εισβολή στο Ιράκ υπό τον Σαντάμ Χουσεΐν τη δεκαετία του 1980.
Τα κύρια εξωτερικά σημεία επιρροής του Χαμενεΐ - ένα προηγμένο πυρηνικό πρόγραμμα και ένα δίκτυο ομάδων πληρεξουσίων που περικυκλώνουν το Ισραήλ - έχουν πλέον παραλύσει.
Εσωτερικά, ο Χαμενεΐ παραμένει η πιο ισχυρή προσωπικότητα του Ιράν, υποστηριζόμενος από μια πιστή βάση υποστήριξης και θεσμούς που έχουν δημιουργηθεί για να διαφυλάξουν την εξουσία του. Ωστόσο, με το Ιράν να συγκλονίζεται από πρόσφατες επιθέσεις και τον Χαμενεΐ να κρύβεται, ο ηλικιωμένος ηγέτης μπορεί να εντείνει την καταστολή για να διατηρήσει τα συντηρητικά ιδανικά της επανάστασης.
«Το ιρανικό δόγμα χτίστηκε γύρω από την προβολή ισχύος στην περιοχή και την αποτροπή των αντιπάλων, αλλά το πρώτο έχει υποχωρήσει και το δεύτερο έχει αποτύχει. Με στόχο έναν ελάχιστο στόχο - την επιβίωση - το καθεστώς ζει για να πολεμήσει μια ακόμη μέρα, αλλά αναμφίβολα είναι αποδυναμωμένο», δήλωσε ο Ali Vaez, διευθυντής του Iran Project στην International Crisis Group.
Εν μέσω του χάους, το ιρανικό καθεστώς πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει αυτά τα εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα, είπε ο Βαέζ, κάτι που απαιτεί «πιο θεμελιώδη επανεξέταση από ό,τι είναι πιθανό να προτείνει ο Χαμενεΐ».
«Ακόμα κι αν υπάρχει ηρεμία στο στρατιωτικό μέτωπο, πρέπει να υπάρξει μια αναμέτρηση εντός του συστήματος και πιθανώς σημαντική επίδειξη ευθυνών στο παρασκήνιο. Η αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών ήταν ολοκληρωτική, τα ανώτερα κλιμάκια του στρατού έχουν εξαλειφθεί και το Ιράν πρέπει ακόμη να αντιμετωπίσει τις βαθιές προκλήσεις που προηγήθηκαν του πολέμου - μια οικονομία σε δύσκολη θέση, βαθιά κοινωνική και πολιτική δυσαρέσκεια», δήλωσε ο Βαέζ.
Βαθιά δυσπιστία
Αντιμέτωπος με πρωτοφανή πίεση και συρρικνούμενες επιλογές, ο Χαμενεΐ, ο οποίος προηγουμένως εξέδωσε φετφά με τον οποίο απέρριπτε την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να οπλοποιήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ως την καλύτερη μορφή προστασίας του. Το Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα άφησε να εννοηθεί ότι προτίθεται να διακόψει τη συνεργασία με τον εποπτικό φορέα πυρηνικής ενέργειας των Ηνωμένων Εθνών.
Η ανάπτυξη πυρηνικής βόμβας θα αποτελούσε μια σημαντική ανατροπή στη δημόσια στάση του Ιράν - το Ισραήλ λέει ότι η επίθεσή του είχε ως στόχο να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, αλλά η Τεχεράνη πάντα επέμενε ότι το πρόγραμμά του είναι ειρηνικό.
Όταν ρωτήθηκε αν θα σκεφτόταν να βομβαρδίσει ξανά το Ιράν εάν οι πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η Τεχεράνη θα μπορούσε να εμπλουτίσει ουράνιο σε ανησυχητικά επίπεδα, ο Τραμπ απάντησε: «Βεβαίως, χωρίς αμφιβολία, απολύτως».
Αλλά ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι «το τελευταίο πράγμα» που «σκέφτεται το Ιράν είναι ένα πυρηνικό όπλο».

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απευθύνει διάγγελμα προς το έθνος στον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον, στις 21 Ιουνίου. Κάρλος Μπάρια/Reuters
Μια πιθανότητα για τον Χαμενεΐ είναι να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να αξιοποιήσει τη σπάνια ενότητα στο Ιράν ενάντια στις επιθέσεις του Ισραήλ, για παράδειγμα, εισάγοντας περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. Στην ομιλία του, αναλογίστηκε αυτή τη στιγμή ως μια στιγμή συλλογικής δύναμης.
«Με τη χάρη του Θεού, ένα έθνος σχεδόν 90 εκατομμυρίων στάθηκε ως ένα – ενωμένο σε φωνή και σκοπό – ώμο με ώμο, χωρίς διαιρέσεις σε απαιτήσεις ή προθέσεις», είπε.
Αλλά όπως υποστήριξε ο Βαέζ, ο Χαμενεΐ μπορεί να έχει περιορισμένη όρεξη για μια θεμελιώδη πολιτική και οικονομική αναθεώρηση. Αυτός ο συντηρητισμός μπορεί επίσης να αποκλείσει μια άλλη επιλογή - την αποδοχή μιας θερμαινόμενης γειτονικής περιοχής και την επιδίωξη μιας νέας συμφωνίας με την Ουάσινγκτον.
Οι Άραβες γείτονες του Ιράν ιστορικά έβλεπαν τις επεκτατικές πολιτικές του Ιράν ως απειλή, αλλά πιο πρόσφατα επέλεξαν να αποκαταστήσουν τους δεσμούς τους με την Τεχεράνη και εξέφρασαν την επιθυμία τους να συνεργαστούν για να αποφύγουν δαπανηρές συγκρούσεις.
Ωστόσο, η δυσπιστία του Χαμενεΐ προς τη Δύση, η οποία εντάθηκε από τη μονομερή κατάργηση μιας πυρηνικής συνθήκης από τον Τραμπ κατά την πρώτη του θητεία και τις άνευ προηγουμένου επιθέσεις του Ισραήλ αυτόν τον μήνα - που ξεκίνησαν δύο ημέρες πριν από την προγραμματισμένη διεξαγωγή νέου γύρου συνομιλιών με τις ΗΠΑ από μια ιρανική αντιπροσωπεία - αφήνει αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα προσεγγίσει τυχόν επερχόμενες διαπραγματεύσεις.
Σε μια εντατική προσπάθεια να επαναφέρει την Τεχεράνη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση Τραμπ έχει συζητήσει το ενδεχόμενο να βοηθήσει το Ιράν να αποκτήσει πρόσβαση σε έως και 30 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή ενός πυρηνικού προγράμματος παραγωγής ενέργειας για μη στρατιωτικούς σκοπούς, χαλαρώνοντας τις κυρώσεις και απελευθερώνοντας δισεκατομμύρια δολάρια από περιορισμένα ιρανικά κεφάλαια, ανέφερε αυτή την εβδομάδα το CNN επικαλούμενο τέσσερις πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Ο Τραμπ διέψευσε το δημοσίευμα.
Αλλά αν ο Τραμπ θέλει μια συμφωνία με το Ιράν, τα ανορθόδοξα δημόσια μηνύματά του προς τον Χαμενεΐ, συμπεριλαμβανομένης της έμμεσης απειλής για τη δολοφονία του, θα μπορούσαν τελικά να εκτροχιάσουν τις συνομιλίες, δήλωσαν Ιρανοί αξιωματούχοι.
«Εάν ο Πρόεδρος Τραμπ είναι ειλικρινής σχετικά με την επιθυμία του για μια συμφωνία, θα πρέπει να αφήσει στην άκρη τον ασεβή και απαράδεκτο τόνο προς τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν, τον Μεγάλο Αγιατολάχ Χαμενεΐ, και να σταματήσει να πληγώνει τα εκατομμύρια των εγκάρδιων οπαδών του», έγραψε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγκισί στο X την Παρασκευή.
Στην τελευταία του ομιλία, ο ανώτατος ηγέτης πρόβαλε μια εικόνα άκαμπτης ανθεκτικότητας, σηματοδοτώντας στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ - και οι δύο πυρηνικές δυνάμεις - ότι η στρατιωτική δράση από μόνη της δεν μπορεί να διαλύσει την κατεστραμμένη αλλά ακόμα οχυρωμένη δημοκρατία του. Αλλά με την ασαφή διαδοχή της διακυβέρνησής του και την απώλεια των ισχυρών πλεονεκτημάτων του, αντιμετωπίζει τώρα το καθήκον να εγγυηθεί την επιβίωση της Ισλαμικής Δημοκρατίας που κληρονόμησε.