Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ προειδοποιεί ότι η αναγνώριση της Παλαιστίνης από την ΕΕ θα ωθήσει το Τελ Αβίβ σε «μονομερείς αποφάσεις»

 
ισραηλινος και δανος υπεξ

Πηγή Φωτογραφίας: Shlomi Amselem/Israel GPO

Ενημερώθηκε: 07/09/25 - 18:30

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Δανό ομόλογό του Λαρς Λόκε Ράσμουσεν στις 7 Σεπτεμβρίου ότι η ευρωπαϊκή αναγνώριση της παλαιστινιακής κρατικής υπόστασης θα ωθήσει το Τελ Αβίβ σε «μονομερείς αποφάσεις».

Ο Σάαρ τόνισε τη σημασία του «διαλόγου» με τα κράτη της ΕΕ για περιφερειακά ζητήματα, αλλά τόνισε ότι «κράτη όπως η Γαλλία που προώθησαν την λεγόμενη «αναγνώριση» ενός λεγόμενου «παλαιστινιακού κράτους» είχαν κάνει ένα τεράστιο λάθος».

«Επειδή δεν μπορείς να αποσυνδέσεις το ζήτημα της κρατικής υπόστασης, το οποίο είναι ένα από τα ζητήματα της συμφωνίας για το τελικό καθεστώς. Δεν μπορείς να αποσυνδέσεις την κρατική υπόσταση από την ειρήνη, γιατί αν το κάνεις αυτό, θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο την επίτευξη ειρήνης. Μια ειρηνευτική συμφωνία στο μέλλον μπορεί να επιτευχθεί μόνο σε διμερές πλαίσιο», πρόσθεσε. 

Ο Σάαρ δήλωσε ότι η μονομερής αναγνώριση της Παλαιστίνης «θα είναι ένα δώρο για τη Χαμάς», ισχυριζόμενος ότι θα συνδέσει την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου με την υπόσταση. «Έτσι το είδαν οι Παλαιστίνιοι. Δεν θα μας φέρει πιο κοντά στην ειρήνη ή την ασφάλεια. Θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή». 

«Θα ωθήσει και το Ισραήλ να λάβει μονομερείς αποφάσεις, και αυτό θα ήταν ένα σοβαρό λάθος», συνέχισε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, προειδοποιώντας «τα υπεύθυνα κράτη στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Δανίας», να πιέσουν κατά της κίνησης. «Έχουμε ακόμα χρόνο να την αποτρέψουμε». 

Απαντώντας στο ζήτημα της προσάρτησης της Δυτικής Όχθης, ο Σάαρ δήλωσε: «Διεξάγουμε συζητήσεις για αυτό το θέμα με [τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου]», προσθέτοντας: «Θα υπάρξει μια απόφαση. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να επεκταθώ».

Ο Δανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι η χώρα του «δεν είναι έτοιμη να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος», αλλά πρόσθεσε ότι «το Ισραήλ δεν έχει δικαίωμα βέτο σε οποιαδήποτε αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από τη Δανία».

Απέρριψε «έντονες δηλώσεις» Ισραηλινών αξιωματούχων ότι δεν θα επιτραπεί ποτέ η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους. 

«Δεν αλλάζει το γεγονός ότι στην πραγματικότητα δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ ένα παλαιστινιακό κράτος που κυβερνάται από τη Χαμάς ή οποιαδήποτε άλλη τρομοκρατική οργάνωση... [Η κίνηση] συνοδεύεται από πολλές προϋποθέσεις - αφοπλισμένο παλαιστινιακό κράτος, αναγνώριση του Ισραήλ, διαφάνεια, δημοκρατία... Αυτή είναι η θέση μας», πρόσθεσε. 

Εξέφρασε επίσης «ανησυχία» για την πρόσφατη επέκταση παράνομων οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ