Ο Μαρκ Ρούτε θα είναι ο επόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ - Οι 5 προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει

 
ρουτε

Ενημερώθηκε: 20/06/24 - 16:34

Ο Μαρκ Ρούτε θα είναι ο επόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ αφού και τα 32 μέλη της συμμαχίας συμφώνησαν ότι ο απερχόμενος Ολλανδός πρωθυπουργός θα διαδεχθεί τον Γενς Στόλτενμπεργκ.

Όπως μεταδίδει το Politico, μετά τις εγκρίσεις από την Ουγγαρία και τη Σλοβακία την Τρίτη, η Ρουμανία επιβεβαίωσε την υποστήριξή της στον Ρούτε την Πέμπτη, με τον Ρουμάνο Πρόεδρο Κλάους Γιοχάνις να αποσύρει την υποψηφιότητά του για την ανώτατη θέση του ΝΑΤΟ.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας, ο Γιοχάνις είπε ότι είχε ενημερώσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για την απόσυρση της υποψηφιότητάς του.

Οι 5 προκλήσεις για τον επόμενο αρχηγό του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε

Από τον Τραμπ μέχρι τον Βίλντερς, από την έλλειψη χρημάτων έως την έλλειψη συστημάτων αεράμυνας, ο επόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ θα περάσει πολυάσχολα.

Όταν ο Μαρκ Ρούτε μετακομίσει στο γραφείο του στο ΝΑΤΟ, δεν θα έχει πολύ χρόνο για μήνα του μέλιτος.

Η εκστρατεία του απερχόμενου Ολλανδού πρωθυπουργού για τη θέση του Γενικού Γραμματέα έληξε την Πέμπτη, όταν εξασφάλισε την υποστήριξη και των 32 συμμάχων του ΝΑΤΟ (με τη Ρουμανία, η τελευταία χώρα, να ανακοινώνει την υποστήριξή της). Ο νυν πρόεδρος, Γενς Στόλτενμπεργκ, πρόκειται να παραιτηθεί από την 1η Οκτωβρίου.

Ο Ρούτε, ο οποίος διευθύνει την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ εδώ και 14 χρόνια, επαινείται ευρέως ως αποτελεσματικός οικοδόμος συναίνεσης, ενώ δείχνει επίσης αποφασιστικότητα στη στήριξη της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ολλανδικών προσπαθειών στην εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων να πετούν μαχητικά F-16.

Αλλά ακόμη και για έναν έμπειρο πολιτικό, το επόμενο κεφάλαιο της πολιτικής καριέρας του Rutte δεν θα είναι μια βόλτα στο πάρκο. Εδώ είναι τα πέντε κορυφαία δύσκολα θέματα με τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσει.

1.Η πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ
Τέσσερις εβδομάδες αφότου ο Ρούτε ξεκινά τη νέα του δουλειά, οι Αμερικανοί πάνε στις κάλπες και θα μπορούσαν να επανεκλέξουν τον Ντόναλντ Τραμπ, έναν σκεπτικιστή του ΝΑΤΟ.

Στην προεκλογική εκστρατεία, ο Τραμπ απείλησε να μειώσει την αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία εάν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο. Εάν συνεχίσει, θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία των συμμάχων του ΝΑΤΟ να βοηθήσουν την Ουκρανία να αμυνθεί ενάντια στη Ρωσία, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ ήταν μακράν ο μεγαλύτερος δωρητής στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο.

Η επανεκλογή του Τραμπ θα εκτροχιάσει επίσης σχεδόν σίγουρα το σχέδιο του ΝΑΤΟ να προετοιμάσει την Ουκρανία για τη μελλοντική της ένταξη, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την ολοκλήρωση του εκδυτικισμού του αρχικά σοβιετικού τύπου στρατού της Ουκρανίας.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ πέρυσι υποσχέθηκαν ότι «θα είναι σε θέση να απευθύνουν πρόσκληση στην Ουκρανία για ένταξη στη συμμαχία όταν συμφωνήσουν οι σύμμαχοι και εκπληρωθούν οι όροι».

Κρίνοντας από τον πρόσφατο χαρακτηρισμό του Τραμπ για τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι, ωστόσο, αυτή η δέσμευση φαίνεται σαθρή.

Ο Ζελένσκι «ίσως ο μεγαλύτερος πωλητής οποιουδήποτε πολιτικού που έχει ζήσει ποτέ», είπε ο Τραμπ σε εκδήλωση της προεκλογικής εκστρατείας την περασμένη εβδομάδα. «Μόλις έφυγε πριν από τέσσερις ημέρες με 60 δισεκατομμύρια δολάρια [μετά την υπογραφή μιας 10ετούς συμφωνίας για την ασφάλεια με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν] και επιστρέφει στο σπίτι και ανακοινώνει ότι χρειάζεται άλλα 60 δισεκατομμύρια δολάρια. Ποτέ δεν τελειώνει."

2. Η χειμερινή επίθεση του Πούτιν στην Ουκρανία
Μόλις ο Ρούτε αναλάβει τα καθήκοντά του, η Ουκρανία θα τον καλέσει για βοήθεια καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

Τους τελευταίους μήνες, η Ρωσία έχει εντείνει τις απεργίες κατά των θερμοηλεκτρικών σταθμών και των φραγμάτων της Ουκρανίας — υποδομές που χρειάζονται μήνες, αν όχι χρόνια για να επισκευαστεί πλήρως.

Το βιβλίο του Κρεμλίνου δεν είναι καινούργιο. Κατά τον πρώτο χειμώνα του πολέμου, μεταξύ 2022 και 2023, το ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας δέχτηκε σοβαρή επίθεση.

Το κλειδί, λέει ο απερχόμενος αρχηγός του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ, βρίσκεται σε περισσότερα συστήματα αεράμυνας που θα μπορούσαν να προστατεύσουν τους προμηθευτές ενέργειας, καθώς και το προσωπικό συντήρησης που εργάζεται για την επισκευή κατεστραμμένων εγκαταστάσεων.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ μάχονται επίσης να στείλουν — ή, στην περίπτωση της χώρας του Ρούτε, να κατασκευάσουν — συστήματα αεράμυνας. Αλλά η Ευρώπη δεν έχει τόσα πολλά να στείλει, η πρόοδος στις ΗΠΑ καθυστέρησε στο Κογκρέσο και οι χώρες κοντά στη Ρωσία είναι λιγότερο από πρόθυμες να εγκαταλείψουν τις αεροπορικές τους ασπίδες αυτή την επικίνδυνη στιγμή.

3. Αύξηση του προυπολογισμού του ΝΑΤΟ
Το ΝΑΤΟ γιόρτασε αυτή την εβδομάδα έναν αριθμό-ρεκόρ συμμάχων που έφτασαν τον στόχο του 2 τοις εκατό του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες — 23. Πράγματι, η Ολλανδία μόλις πέρασε αυτό το όριο φέτος μετά από πολλά χρόνια υστέρησης .

Αλλά αυτό σημαίνει ότι το ένα τρίτο της συμμαχίας εξακολουθεί να μην χτυπά το σημάδι, παρά το γεγονός ότι είχε δώσει αυτή τη δέσμευση πριν από 10 χρόνια.

Τα έθνη της Νότιας Ευρώπης είναι μεταξύ των χειρότερων παραβατών.

Στην Ιταλία, οι εκτιμήσεις για το 2024 σημειώνουν μια μικρή πτώση από το ήδη χαμηλό 1,5 τοις εκατό πέρυσι. Η Ισπανία θα δαπανήσει μόνο 1,28 τοις εκατό φέτος. Η γειτονική της Πορτογαλία δεσμεύτηκε με ποσοστό 1,55%.

«Το φτωχό ρεκόρ των μεσογειακών φίλων μας είναι το τέλειο όπλο για τον Τραμπ», είπε ένας ανώτερος διπλωμάτης από την περιοχή της Βαλτικής στον οποίο δόθηκε η ανωνυμία για να μιλήσει ελεύθερα για τη διάθεση στο ΝΑΤΟ. Η περιοχή υπήρξε ισχυρός υποστηρικτής μιας πιο σκληρής προσέγγισης στη Ρωσία.

Πιο κοντά στο χλοοτάπητα του Τραμπ, όμως, τα πράγματα είναι εξίσου άσχημα. Ο Καναδάς, μέλος του ΝΑΤΟ από την αρχή το 1949, δεσμεύει μόνο το 1,37 τοις εκατό του ΑΕΠ, σημειώνοντας ανάπτυξη 0,1 τοις εκατό από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

4.Παράπονα από τις ανατολικές χώρες
Οι χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία δεν είναι οι μεγαλύτεροι θαυμαστές του Ρουτε.

Ήταν θυμωμένοι για τις χαμηλές αμυντικές δαπάνες της Ολλανδίας και είναι ιδιαίτερα αναστατωμένοι που ο κορυφαίος ρόλος στο ΝΑΤΟ ανήκε πάντα σε έναν Δυτικό ή Βορειοευρωπαίο, παρόλο που οι χώρες της ανατολικής πλευράς ήταν στη συμμαχία εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα.

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας δεν μπήκε στην κούρσα για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας του ΝΑΤΟ, αφού της είπαν ότι δεν θα λάβει την υποστήριξη χωρών όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Γερμανία (είναι τώρα η πρωτοπόρος για να είναι η επόμενη επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ ). Φοβόντουσαν ότι ο διορισμός της θα θεωρούνταν από τη Μόσχα ως κλιμάκωση των εχθροπραξιών. Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Klaus Iohannis, ο οποίος όντως έθεσε υποψηφιότητα για τη θέση, πήρε μόνο την Ουγγαρία — εν συντομία και μόνο για λόγους τακτικής — να τον υποστηρίξει.

Οι χώρες της ανατολικής πλευράς πιθανότατα θα ζητήσουν τώρα καλύτερη εκπροσώπηση στο δευτεροβάθμιο επίπεδο του ΝΑΤΟ: τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα (DSG) και τις διάφορες θέσεις βοηθού γενικού γραμματέα (ASG).

Η κατανομή θέσεων εργασίας ήταν ένα επώδυνο σημείο για τις ανατολικές χώρες εδώ και αρκετό καιρό. Ενώ το απερχόμενο DSG είναι Ρουμάνικο, και τα επτά ASG είναι από τη Δύση — δύο από τις ΗΠΑ, ένα από τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Βρετανία, την Ιταλία και τη Γαλλία. Άλλη μια θέση ASG είναι κενή.

Πράγματι, ένα από τα πρώτα καθήκοντα του Ρούτε ως αρχηγού του ΝΑΤΟ θα ήταν να ορίσει έναν αναπληρωτή και θα ασκηθεί πίεση για να διορίσει κάποιον από μια ανατολική χώρα.

5. Τους ρωσόφιλους ηγέτες της ΕΕ
Δεν είναι μόνο ο Τραμπ που θα πρέπει να πείσει ο Ρούτε για να κρατήσει το ΝΑΤΟ ζωντανό και καλά.

Σε όλη την Ευρώπη, τα ακροδεξιά κόμματα που είναι σκεπτικιστικά για το ΝΑΤΟ και αγαπούν τον Πούτιν ανθίζουν.

Η Γαλλία, για παράδειγμα, βρίσκεται στο κατώφλι των κοινοβουλευτικών εκλογών που θα μπορούσαν να δουν σημαντικά κέρδη για την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση - αναγκάζοντας τον Στόλτενμπεργκ να κάνει μια σπάνια έκκληση προς τη Γαλλία να «κρατήσει το ΝΑΤΟ ισχυρό» σε μια συνέντευξη στο POLITICO .

Ο Rutte, φυσικά, ξέρει πολύ καλά αυτή την ιστορία. Κατά κάποιον τρόπο, άρχισε να εξετάζει την κορυφαία θέση του ΝΑΤΟ όταν έγινε σαφές ότι το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία θα έχανε τις ολλανδικές εκλογές από το ακροδεξιό Κόμμα για την Ελευθερία του Geert Wilders, κάτι που συνέβη δεόντως .

Ο Βίλντερς, που ρωτήθηκε πέρυσι για την άποψή του για τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε στο ρωσικό προπαγανδιστικό RT: «Τον επικροτώ όπως επικροτώ τον κ. Τραμπ που είναι ηγέτες, που στέκονται εκεί για λογαριασμό του ρωσικού και του αμερικανικού λαού».

Ένα πράγμα για το οποίο ο Rutte δεν χρειάζεται να ανησυχεί: η νέα του δουλειά δεν θα είναι βαρετή.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ