Με σταγόνα στον ωκεανό μοιάζει η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας που σύμφωνα με το Ισραήλ, έχει αρχίσει να φθάνει στη Γάζα, καθώς αφενός είναι αδύνατο να αντισταθμίσει τις ελλείψεις που προκάλεσε ο αποκλεισμός 11 εβδομάδων και αφετέρου σύμφωνα με παλαιστίνιους αξιωματούχους μπορεί να αποδειχθεί «παγίδα θανάτου», λόγω του συνωστισμού που θα προκαλέσει από τα κύματα των πεινασμένων παλαιστίνιων.
Την ίδια ώρα ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου μπορεί να δήλωσε ότι έχει τη στήριξη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μετά από τηλεφωνική συνομιλία που είχαν την Πέμπτη (22/5), ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος έθεσε ως προτεραιότητα την απελευθέρωση των ομήρων και την προώθηση του «Αμερικανικού Σχεδίου» για διευκόλυνση της ανθρωπιστικής βοήθειας και άμεση κατάπαυση του πυρός.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ φέρεται να δήλωσε έτοιμος για μία προσωρινή κατάπαυση πυρός στη Γάζα, ώστε να απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατά ακόμα η Χαμάς. Αξίζει να σημειωθεί πως λίγες ώρες αργότερα, ο Νετανιάχου όρισε ως νέο επικεφαλής στην Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας (Σιν Μπετ), τον υποστράτηγο Ντέιβιντ Ζίνι αψηφώντας την απόφαση του γενικού εισαγγελέα του Ισραήλ Γκαλί Μπαχαράβ - Μιάρα, που είχε κρίνει παράνομη την απόλυση του Ρόνεν Μπαρ.
«Οι Παλαιστίνιοι να μετακινηθούν για τη δική τους ασφάλεια»
Παράλληλα, ο Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι η κατασκευή των πρώτων ζωνών «διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας» στη Γάζας θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών, αφού η ισραηλινή κυβέρνηση επέτρεψε να περάσουν 100 φορτηγά που μετέφεραν βρεφικές τροφές και ιατρικό εξοπλισμό στον θύλακα.
«Εντέλει, σκοπεύουμε να έχουμε μεγάλες, ασφαλείς ζώνες στη νότια Γάζα. Ο παλαιστινιακός πληθυσμός θα μετακινηθεί εκεί για τη δική του ασφάλεια, ενώ θα διεξάγουμε μάχες σε άλλες ζώνες», επέμεινε ο Νετανιάχου.
Απαντώντας στις δηλώσεις Νετανιάχου, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς, ο Σάμι αμπ Ζούχρι, τόνισε πως: «Ο Νετανιάχου συνεχίζει να χρονοτριβεί και επιμένει να συνεχίζει να επιδιώκει τον πόλεμο. Καμία συμφωνία που δεν σταματά μόνιμα τις σφαγές στη Γάζα δεν έχει αξία».
Διέκοψε πλήρως τη διπλωματία στη Ντόχα
Εν τω μεταξύ, την απόφαση να ανακαλέσει ολόκληρη την ισραηλινή αντιπροσωπεία από το Κατάρ έλαβε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ισχυριζόμενος το αδιέξοδο στις έμμεσες διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς.
Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται αξιωματούχο, αναφέρουν ότι η Χαμάς «δεν έχει απαντήσει στην αμερικανική πρόταση που αποδέχτηκε το Ισραήλ και εμμένει στην άρνησή της να καταλήξει σε συμφωνία. Εάν υπάρξει αλλαγή και η Χαμάς αποδεχτεί την προσφορά, η αντιπροσωπεία θα κατευθυνθεί αμέσως όπου χρειαστεί».
Υπενθυμίζεται ότι, η αμερικανική πρόταση περιλάμβανε μεταξύ άλλων την απελευθέρωση πέντε ομήρων που βρίσκονται εν ζωή, συμπεριλαμβανομένου του Ισραηλινο- Αμερικανού Εϊνταν Αλεξάντερ, που έχει ήδη αφεθεί ελεύθερος.
Την Τρίτη (20/5) ο Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι υψηλόβαθμα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας θα επέστρεφαν μετά από μια εβδομάδα «εντατικών» συνομιλιών για την απελευθέρωση ομήρων στη Ντόχα, ενώ αρκετοί εκπρόσωποι θα στην πρωτεύουσα του Κατάρ.
«Σταγόνα στον ωκεανό» η ανθρωπιστική βοήθεια
Την ίδια στιγμή με εφιάλτη δίχως τέλος μοιάζει η κατάσταση για τους Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας. Εκεί όπου για περισσότερο από δύο μήνες, το Ισραήλ είχε απαγορεύσει την είσοδο τροφίμων, φαρμάκων και άλλων αγαθών στην περιοχή που φιλοξενεί περίπου 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους, καθώς πραγματοποιεί κύματα αεροπορικών επιδρομών και χερσαίων επιχειρήσεων.
Μετά από εβδομάδες αποκλεισμού, το Ισραήλ υποχωρώντας μπροστά στις διεθνείς πιέσεις δήλωσε ότι επέτρεψε σε 100 φορτηγά που μεταφέρουν επίσης βρεφικές τροφές και ιατρικά εφόδια να εισέλθουν στον θύλακα χθες, Τετάρτη, δύο ημέρες αφότου ανακοίνωσε την πρώτη χαλάρωση των περιορισμών.
Γεγονός ωστόσο που αμφισβητεί η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος λέγοντας ότι σήμερα κανένας άμαχος κάτοικος της Λωρίδας της Γάζας δεν έχει λάβει ακόμη βοήθεια από τις προμήθειες που πέρασαν τα σύνορα αυτή την εβδομάδα.
Σύμφωνα με την παλαιστινιακή αρχή, η αποστολή βοήθειας με τόσο λίγα φορτηγά είναι μια «πρόσκληση για σκοτωμό» λόγω του κινδύνου μαζικής συρροής όχλου.
«Νομίζω ότι αυτό αποτελεί πρόσκληση για σκοτωμό. Αυτοί οι άνθρωποι λιμοκτονούν», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Μπορώ να αποδείξω ότι κανείς δεν έχει λάβει (βοήθεια). Κανένας άμαχος δεν έχει λάβει ακόμα τίποτα. Στην πραγματικότητα, ας πούμε ότι τα περισσότερα από αυτά τα φορτηγά βρίσκονται ακόμα στο Καρέμ Σαλόμ, στα σύνορα, έχουν ελεγχθεί, αλλά δεν έχουν μπει στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Γιούνις αλ Χατίμπ, πρόεδρος της Παλαιστινιακής Εταιρείας Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS)
«Είναι πολύ δύσκολο να κρύψουμε την ένταση ή τις λεηλασίες που θα συμβούν», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για πόσο ακόμη η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος θα μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί στη Γάζα, ο Γιούνις αλ Χατίμπ απάντησε: «Είναι θέμα χρόνου. Μπορεί ημερών».
«Μας τελειώνουν τα καύσιμα. «Τα ασθενοφόρα με τα οποία συνεργαζόμαστε τώρα έχουν περιοριστεί στο ένα τρίτο», πρόσθεσε, λέγοντας ότι τα βενζινοκίνητα ασθενοφόρα της οργάνωσης έχουν ήδη σταματήσει, αλλά υπάρχουν κάποια που κινούνται με ηλιακή ενέργεια, που παρέχονται από τα Ηνωμένα Έθνη.
«Τα παιδιά πεθαίνουν από υποσιτισμό και τα μωρά θα βρεθούν μπροστά σε θανάσιμο κίνδυνο εάν δεν ανακτηθεί γρήγορη πρόσβαση σε βρεφικές τροφές», δήλωσε η Τες Ίνγκραμ της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα παιδιά.
Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ υποστηρίζουν ότι το ποσοστό βοήθειας είναι θλιβερά ανεπαρκές, σε σύγκριση με τα περίπου 600 φορτηγά την ημέρα που εισέρχονταν κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης εκεχειρίας και τα οποία είναι απαραίτητα για την κάλυψη βασικών αναγκών. Επίσης σημειώνουν τη δυσκολία διανομής της βοήθειας λόγω των περίπλοκων διαδικασιών που έχουν επιβάλει οι ισραηλινές στρατιωτικές αρχές για λόγους ασφαλείας.
«Μερικοί φούρνοι θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν αλεύρι για να φτιάξουν ψωμί, και περιμένουμε η διανομή ψωμιού να ξεκινήσει αργότερα σήμερα», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Άμτζαντ αλ Σάουα, διευθυντής του Δικτύου Παλαιστινιακών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στη Γάζα.
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Καταρρέει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε πως καταρρέει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στη Λωρίδα της Γάζας, όπου εντείνονται το τελευταίο διάστημα οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ, υπογραμμίζοντας επίσης τον μαζικό εκτοπισμό άμαχου πληθυσμού και τις τεράστιες ελλείψεις ειδών πρώτης ανάγκης.
Τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία της Γάζας υποχρεώθηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους την προηγούμενη εβδομάδα. Κλιμάκια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τα οποία επιχείρησαν να φθάσουν στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο και στο Αλ Άουντα παρεμποδίστηκαν, κατήγγειλε ο ΠΟΥ.
Μόλις 19 από τα 36 νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας παραμένουν λειτουργικά, ενώ τουλάχιστον το 94% αυτών έχει υποστεί ζημιές, αναφέρει ο ΠΟΥ, διευκρινίζοντας πως μόνο 12 νοσοκομεία στον παλαιστινιακό θύλακα είναι σε θέση να προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών υγείας.
Αναφορές για νέες επιθέσεις
Καθώς η πρώτη βοήθεια μετά τον αποκλεισμό έφθανε στον θύλακα, οι βομβαρδισμοί του ισραηλινού στρατού στη Γάζα σκότωναν τουλάχιστον 35 Παλαιστίνιους σε όλη την περιοχή σήμερα, όπως δήλωσαν τοπικές αρχές υγείας.
Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο από τον ισραηλινό στρατό. Έχει πει κατ' επανάληψη πως προσπαθεί να αποφύγει απώλειες αμάχων και πως θέτει στο στόχαστρο μαχητές.
Στην Μπέιτ Λάχια, στο βόρειο άκρο του θύλακα, οβίδα άρματος μάχης έπληξε αποθήκη ιατρικού υλικού μέσα στο Νοσοκομείο Αλ Άουντα η οποία τυλίχθηκε στις φλόγες, ανέφερε το υπουργείο Υγείας. Διασώστες προσπαθούσαν επί ώρες να κατασβέσουν τη φωτιά, πρόσθεσε.
Άρματα μάχης σταθμεύουν έξω από το νοσοκομείο, λένε υγειονομικοί, εμποδίζοντας ουσιαστικά την πρόσβαση σε αυτό.
Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Γάζας δεν λειτουργεί σχεδόν, με τις περισσότερες ιατρικές εγκαταστάσεις να είναι εκτός λειτουργίας, λόγω επαναλαμβανόμενων βομβαρδισμών του ισραηλινού στρατού, επιδρομών και απαγόρευσης εισόδου ιατρικών προμηθειών.
«Ο πόλεμος συνεχίζεται γιατί το ισλαμικό κράτος της Χαμάς εξακολουθεί να υπάρχει» δήλωσε ο πρέσβης του Ισραήλ
«Οι καρδιές μας βρίσκονται με τις οικογένειες των δύο συναδέλφων που σκοτώθηκαν σε επίθεση στην πρεσβεία του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον», ανέφερε ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα, Νόαμ Κατς, κατά την έναρξη της ομιλίας του στη δεξίωση για την 77η επέτειο της ανεξαρτησίας του κράτους του Ισραήλ, που πραγματοποιήθηκε απόψε το βράδυ.
Αυτή, όπως ανέφερε ο πρέσβης του Ισραήλ, κανονικά θα ήταν μια μέρα που θα σηματοδοτούσε όλα τα επιτεύγματα του Ισραήλ, μεταξύ άλλων την εξέλιξή του σε ένα φάρο για την επιστήμη και την καινοτομία. «Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι για αυτό μας το επίτευγμα», σημείωσε, αλλά πρόσθεσε πως αυτή δεν είναι μια συνηθισμένη ημέρα.
«Πέρυσι ελπίζαμε ότι ο πόλεμος θα είχε τελειώσει, αλλά εδώ βρισκόμαστε και πάλι φέτος και ο πόλεμος συνεχίζεται γιατί το ισλαμικό κράτος της Χαμάς εξακολουθεί να υπάρχει», επεσήμανε και πρόσθεσε:
«Αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει μόνο όταν οι όμηροι μας επιστρέψουν στα σπίτια τους. Δεν πρόκειται για πράξη εκδίκησης. Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι δεν θα γίνει απλώς άλλος ένας κύκλος βίας. Η Μέση Ανατολή είναι μια δύσκολη γειτονιά, αλλά δεν είμαστε μόνοι, αυτό αντανακλάται στη δυναμική μας».
«Ακόμα και σε στιγμές πόνου πρέπει να θυμόμαστε ότι έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε την πραγματικότητα», ανέφερε. «Ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος»
Καλεσμένη στη δεξίωση ήταν η Reut Karp από το Τελ Αβίβ, η οποία έχασε τον πατέρα των τριών παιδιών της στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς. Η ίδια ζούσε σε ένα κιμπούτζ, 4 χιλιόμετα από τη λωρίδα της Γάζας και είχε ένα μικρό καφέ. Όπως περιέγραψε, τα παιδιά της που βρίσκονταν με τον πατέρα τους την ημέρα της επίθεσης, επέζησαν σαν από θαύμα. Στη μνήμη του άνοιξε ένα καφέ με το ίδιο όνομα στο Τελ Αβίβ.
«Επιλέγω τη ζωή και θα συνεχίσω να την επιλέγω κάθε μέρα», είπε η Karp.