Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει χάσει τον έλεγχο της "φιλελεύθερης επανάστασής" του

 
DD

Πηγή Φωτογραφίας: Zoë van Dijk

Ενημερώθηκε: 24/06/24 - 10:36

Τα γεγονότα που οδήγησαν την Καθολική Εκκλησία στα πρόθυρα ενός πλήρους σχίσματος άρχισαν πραγματικά αμέσως μετά το μεσημεριανό γεύμα.

Ένα παγωμένο απόγευμα τον περασμένο Νοέμβριο στο κέντρο του Βερολίνου, μερικές εκατοντάδες Γερμανοί Καθολικοί πολιτικοί, θεολόγοι και καπετάνιοι της βιομηχανίας συσσωρεύτηκαν στη μεγαλειώδη αίθουσα συνελεύσεων του ξενοδοχείου Titanic Chaussee για να βάλουν τις τελευταίες πινελιές σε μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση που θα τους επέτρεπε να παρακάμψουν αποτελεσματικά. τους δικούς τους επισκόπους — και κατ' επέκταση την Αγία Έδρα.

Κατά τη διάρκεια μιας θορυβώδους συνέλευσης που διήρκεσε αρκετές ώρες, με τον αέρα να χτυπάει έξω, οι σύνεδροι παραπονέθηκαν ότι ο Πάπας Φραγκίσκος είχε απογοητεύσει τη Γερμανική Εκκλησία σε βασικά ζητήματα όπως η σεξουαλική κακοποίηση κληρικών, ο γάμος των ομοφυλόφιλων και τα δικαιώματα των τρανς, στα οποία οι Γερμανοί πιστοί επιζητούσαν απεγνωσμένα πρόοδο.

«Ανακάλυψαν, χρησιμοποιώντας την ανθρώπινη επιστήμη, ότι υπάρχουν περισσότερα από δύο φύλα — και όμως ο Πάπας το απορρίπτει αυτό!» ο θεολόγος Andreas Lob-Hüdepohl ατμίστηκε από κάτω από ένα σύννεφο μανιταριών με θολά κόκκινα μαλλιά. «Κανείς δεν ξέρει πού πηγαίνει, αλλάζει πάντα γνώμη. Δεν υπάρχει καμία διαχρονική γραμμή στις πράξεις του, καμία λογική».

Από την αρχή της παπικής του θητείας, ο Φραγκίσκος έχει αντιμετωπίσει επιθέσεις από συντηρητικούς που ανησυχούν ότι έχει πάει πολύ μακριά σε θέματα όπως η ομοφυλοφιλία, οι αμβλώσεις και ο καπιταλισμός. Αλλά όσοι συγκεντρώθηκαν στο Βερολίνο διαμαρτυρήθηκαν ακριβώς για το αντίθετο: ότι δεν είναι αρκετά φιλελεύθερος .

«Ο Φράνσις εξελέγη για να ανανεώσει την Καθολική Εκκλησία», είπε ο Thomas Söding, αντιπρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής για τους Γερμανούς Καθολικούς, της ομάδας που κατέβηκε στη γερμανική πρωτεύουσα τον Νοέμβριο. Αλλά η αποτυχία του Πάπα να επιφέρει οποιαδήποτε ουσιαστική αλλαγή έχει αφήσει την Εκκλησία αρχαϊκή και αδιευκρίνιστη, είπε, αναγκάζοντας τους Γερμανούς να προσπαθήσουν να νικήσουν τον δικό τους δρόμο.

Θα ήταν λάθος να πούμε ότι ο Φραγκίσκος δεν έκανε τίποτα για να κερδίσει τη φήμη του ως φιλελεύθερου επαναστάτη. Από την αρχή της παπικής του θητείας, ο ποντίφικας έχει αναστατώσει τη θρησκευτική ιεραρχία με παρεμβάσεις σε λαϊκές συζητήσεις, όχι μόνο για τη σεξουαλικότητα αλλά και για την οικονομία, τη μετανάστευση και την κλιματική αλλαγή. Έχει εισαγάγει μερικές γνήσιες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος γραφείων υψηλού επιπέδου στην Αγία Έδρα για τις γυναίκες, και έχει ασπαστεί περίφημα μια ανεκτική φιλοσοφία ο καθένας προς τον εαυτό του, δηλώνοντας ακόμη και ότι ο παράδεισος είναι ανοιχτός στους άθεους. Ερωτηθείς για τους ομοφυλόφιλους ιερείς κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης με δημοσιογράφους στο παπικό αεροπλάνο που επέστρεφε από το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, ο ποντίφικας απάντησε: «Ποιος είμαι εγώ να κρίνω;»

Όλα αυτά συνοδεύτηκαν από μια εμφανή προσπάθεια προβολής της αγιότητας και της ταπεινοφροσύνης. Ο Φραγκίσκος αποφάσισε νωρίς να εγκατασταθεί στον στενό ξενώνα Santa Marta του Βατικανού, αντί για την πολυτελή κατοικία των προηγούμενων παπών, και άφησε το αλεξίσφαιρο παπικό για ένα Ford Focus. Λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση του κονκλάβου που τον εξέλεξε, ο τότε Αρχιεπίσκοπος Χόρχε Μπεργκόλιο του Μπουένος Άιρες αναφέρθηκε ότι περίμενε τόσο λίγες από τις πιθανότητές του που είχε ήδη κλείσει ένα εισιτήριο επιστροφής για την Αργεντινή.

Αλλά ακόμη και όταν οι συντηρητικοί στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αφρική και το ίδιο το Βατικανό έχουν θυμώσει για την αυτοσυνείδητα λαϊκιστική προσέγγιση του Φραγκίσκου, οι επανειλημμένες δεξιές επιθέσεις κατά της εξουσίας του έχουν καταργηθεί. Αντίθετα, η πιο σοβαρή πρόκληση προήλθε από εκείνους που παραπονιούνται ότι οι φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις του Πάπα ήταν μισογυνιστικές, στερώντας τη θεολογική αλλαγή ενώ επισκιάστηκαν από σκάνδαλα.

Πέρυσι, για παράδειγμα, μια δήλωση ορόσημο που επέτρεπε τις κληρικές ευλογίες για τα ομόφυλα ζευγάρια διαλύθηκε μετά από ένα φιάσκο που αφορούσε θρησκευτικούς προβληματισμούς για τη φύση των οργασμών. Στα τέλη Μαΐου, εξάλλου, οι φιλελεύθεροι καλόπιστοι του Φραγκίσκου αμφισβητήθηκαν μετά από πολλαπλές αναφορές ότι είχε χρησιμοποιήσει ομοφοβική συκοφαντία πίσω από κλειστές πόρτες.

Οδηγημένοι σε απόγνωση, οι προοδευτικοί Καθολικοί στη Γερμανία και αλλού έχουν αδράξει την προσπάθεια του Φραγκίσκου να εισαγάγει λίγη συμβουλευτική δημοκρατία στην Εκκλησία - μια απόκρυφη πρωτοβουλία που ονόμασε «συνοδικότητα». Έκτοτε έχουν χρησιμοποιήσει τη διαδικασία για να καταλάβουν εξουσίες που συνήθως προορίζονται για τους χειροτονούμενους και να κατευθύνουν τα τοπικά τους υποκαταστήματα προς μια κατεύθυνση που τους αρέσει περισσότερο. Πολλοί, πράγματι, θέλουν να αξιοποιήσουν τη συνοδική διαδικασία για να αλλάξουν πραγματικά τον εκκλησιαστικό νόμο.

«Το ενενήντα τοις εκατό των ανθρώπων που εγκαταλείπουν την Εκκλησία λένε ότι είναι θυμωμένοι με τη σεξουαλική κακοποίηση, τη διαφθορά των γραφείων, ότι είναι θυμωμένοι με την ηγεσία», είπε ο Σέντινγκ. «Υπάρχει αυτή η ιδέα των αγίων ανθρώπων που εκλέγονται από τον ίδιο τον Θεό και έχουν τη θέση να ηγούνται της Εκκλησίας — ακόμα κι αν η μεγάλη πλειοψηφία των πιστών δεν είναι πεπεισμένη ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος».

Για μεγάλο μέρος του περασμένου έτους, η γερμανική πρόκληση έχει κυματίσει την Καθολική Εκκλησία, προκαλώντας τρομερές προειδοποιήσεις για ένα σχίσμα και εκκλήσεις για μια συντηρητική καταστολή. Δεν πέρασε απαρατήρητο ότι η απειλή για την κληρική εξουσία έχει ξεσπάσει στις ίδιες τις περιοχές που ήταν κεντρικά οι λουθηρανικές αναταραχές του 16ου αιώνα. Πέρυσι, ένας εξέχων αρχιεπίσκοπος περιέγραψε τα γεγονότα στη Γερμανική Εκκλησία ως «τη μεγαλύτερη κρίση από τη Μεταρρύθμιση». Και παρόλο που η εξέγερση έχει υποτονιστεί πρόσφατα, δεν δείχνει σημάδια λήξης.

Μερικές επαναστάσεις είναι γεμάτες φωτιά, οργή και δίκαιη ρητορεία. Η προοδευτική εξέγερση κατά του Φραγκίσκου, ωστόσο, έχει μια πιο γερμανική χροιά, μια προσεκτική και αποσπασματική διοικητική μεταρρύθμιση.

Οι τευτονικές κρίσεις ξεκίνησαν το 2018 με μια έρευνα ορόσημο για την κρίση κακοποίησης κληρικών στη Γερμανία. Έχοντας εντολή από τον κλήρο της χώρας να ανακόψει την έξοδο των κουρασμένων εκκλησιαστών, η έκθεση που προέκυψε συνιστούσε να αμφισβητηθεί η αγαμία των ιερέων, να επιδειχθεί μεγαλύτερη ανοχή προς τα LGBTQ+ άτομα και οι λαϊκοί Καθολικοί να έχουν μεγαλύτερο λόγο για τον διορισμό επισκόπων.

Σε πολλά μέρη τέτοιες προτάσεις θα μπορούσαν να είχαν αγνοηθεί, αλλά στη Γερμανία αυτό ήταν λιγότερο εύλογο. Μοναδική μεταξύ των ομολόγων της, η Γερμανική Εκκλησία χρηματοδοτείται από τους φόρους των 20 εκατομμυρίων μελών της, καθιστώντας την ευαίσθητη στην κοινή γνώμη με έναν τρόπο που τα περισσότερα εκκλησιαστικά όργανα δεν είναι. Το 2018 αυτή η ευαισθησία οδήγησε σε πιέσεις στους Γερμανούς επισκόπους να θεσπίσουν τις μεταρρυθμίσεις σχετικά με την κακοποίηση των κληρικών — ακόμα κι αν πολλές από αυτές παραβίαζαν τον εκκλησιαστικό νόμο.

Κατά ειρωνικό τρόπο, το εργαλείο που χρησιμοποίησαν οι Γερμανοί Καθολικοί για να αμφισβητήσουν το Βατικανό ήταν ένα εργαλείο που παρείχε ο ίδιος ο Φραγκίσκος. Κατά τη διάρκεια της παπικής του θητείας, ο πάπας δημιούργησε πολλά μεγάλα συμβουλευτικά φόρουμ σε ολόκληρη την εκκλησία, γνωστά ως σύνοδοι, ενώ διεύρυνε το πεδίο εφαρμογής τους για να συμπεριλάβουν λαϊκούς και ενθαρρύνοντας άλλους να πάρουν συνθήματα.

Ενώ οι σύμμαχοι του Φραγκίσκου λένε ότι αυτές οι σύνοδοι είναι στην πραγματικότητα μόνο για το «άκουσμα», πολλοί από τον γερμανικό κλήρο, ίσως ευσεβώς, τις θεώρησαν ως υποστήριξη της απόλυτης δημοκρατικής μεταρρύθμισης. Σύντομα βρήκαν έναν πρόθυμο συνεργάτη στην Κεντρική Επιτροπή για τους Γερμανούς Καθολικούς, την ισχυρή ομάδα πίεσης που κατέβηκε στο Βερολίνο πέρυσι. Αντιπροσωπεύοντας την αφρόκρεμα της γερμανικής καθολικής ελίτ - στις τάξεις της περιλαμβάνεται ο πολιτικός των Βρυξελλών Μάνφρεντ Βέμπερ - η Κεντρική Επιτροπή στρέφεται φυσικά προς το πολιτικό ρεύμα και άδραξε την ευκαιρία να παρασύρει τους επισκόπους στη νεωτερικότητα.

Και έτσι γεννήθηκε το «Συνοδικό Μονοπάτι» της Γερμανίας. Μέσω μιας σειράς κοινών συνελεύσεων, τα θεσμικά όργανα εργάστηκαν δυναμικά για να εφαρμόσουν τις συστάσεις της έκθεσης του 2018, ακόμα κι αν αυτό έκανε ορισμένους από τους επισκόπους να ανησυχούν. Όπου το δόγμα της Εκκλησίας ήταν ακίνητο, οι προτάσεις τους ήταν ρητορικές , αλλά κατά καιρούς αψηφούσαν ρητά την καθοδήγηση του Βατικανού - εγκρίνοντας, για παράδειγμα, τις ευλογίες για τα γκέι ζευγάρια το 2023.

Πέρυσι, η διαμάχη ξέσπασε όταν η Κεντρική Επιτροπή προώθησε μια πρόταση για την αποδυνάμωση της εκλογικής δύναμης των επισκόπων, επιτρέποντάς τους να υπερνικηθούν με απλή πλειοψηφία. Αγνοώντας την κατακραυγή από τη Ρώμη, η Επιτροπή πίεσε στη συνέχεια να καταστήσει αυτή τη ρύθμιση μόνιμη, με ένα «Συνοδικό Συμβούλιο» που θα δέσμευε για πάντα τα δύο μέρη μεταξύ τους.

Αυτός ήταν ο στόχος της συγκέντρωσης του περασμένου Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Titanic Chaussee: να ψηφίσουν αυτήν την τελική μεταρρύθμιση και να θεσμοθετήσουν την πρωτοποριακή εκκλησιαστική δημοκρατία των Γερμανών. Οι επίσκοποι, από την πλευρά τους, αναμενόταν να σφραγίσουν την ψηφοφορία τον επόμενο Φεβρουάριο.

Η διάθεση στο ξενοδοχείο έμοιαζε με κομματικό πολιτικό συνέδριο. Υπήρχε μεγάλη επιδοκιμασία για το Ισραήλ, ενώ τα παράπονα με τον ποντίφικα κυμαίνονταν από κακοποίηση κληρικού έως τις μικρολεπτομέρειες της καθημερινής πολιτικής. Μεταξύ εκείνων που έδωσαν παθιασμένες ομιλίες ήταν η Hildegard Mueller, πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου της Αυτοκινητοβιομηχανίας — όχι η πιο προφανής αυθεντία στη θεολογία.

Αναπόφευκτα τέτοιες σκηνές ανησύχησαν το Βατικανό. Ο Φραγκίσκος και οι σύμμαχοί του κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το Συνοδικό Μονοπάτι ήταν μια προσπάθεια να αλλάξει εντελώς ο εκκλησιαστικός νόμος. Τον προηγούμενο χρόνο, ο κορυφαίος διπλωμάτης του Πάπα είχε προειδοποιήσει τους Γερμανούς ότι η πρωτοβουλία τους αποτελούσε «απειλή για την ενότητα της εκκλησίας». Ο ίδιος ο Φραγκίσκος παρενέβη τον Νοέμβριο, παροτρύνοντας τους Γερμανούς Καθολικούς να σταματήσουν «να αναζητούν τη «σωτηρία» σε συνεχώς νέες επιτροπές», και αντ' αυτού να «ανοιχτούν και να βγουν για να συναντήσουν τους αδελφούς και τις αδερφές μας, ειδικά εκείνους που βρίσκονται … στα κατώφλια του πόρτες εκκλησιών, στους δρόμους, στις φυλακές, στα νοσοκομεία, στις πλατείες και στις πόλεις».

Οι Γερμανοί απέκρουσαν σε μεγάλο βαθμό την κριτική, υποβαθμίζοντας εξωτερικά τους στόχους τους ενώ μιλούσαν ιδιωτικά για γνήσιο δημοκρατικό μετασχηματισμό. Η μεταρρύθμιση της κατανομής της εξουσίας πέρασε από την Επιτροπή με ένα αποφασιστικό ναι — πρακτικά χωρίς διαφωνία.

Η εξέγερση κατά της κληρικής εξουσίας δεν έχει περιοριστεί σε φιλελεύθερους κύκλους στο Βερολίνο. Νωρίτερα φέτος, επίσκοποι στο Βέλγιο παρουσίασαν ένα «Συνοδικό Μανιφέστο» που ζητούσε πολλές από τις ίδιες μεταρρυθμίσεις με τους Γερμανούς. Σίγουρα, οι Βέλγοι ήταν πιο προσεκτικοί, συμφωνώντας να προχωρήσουν μόνο με την έγκριση του Βατικανού. Αλλά η εξέλιξη έδειξε τον βαθμό στον οποίο η δημόσια οργή εξαπλώθηκε σε περιφερειακό και ακόμη και υποπεριφερειακό επίπεδο.

Για να πάρουμε ένα πιο ακραίο παράδειγμα, λίγο καιρό αφότου οι Γερμανοί ψήφισαν να αψηφήσουν την Αγία Έδρα, ο επίσκοπος Felix Gmür καλωσόρισε το POLITICO στην πολιορκημένη αλπική του θέση στην πόλη Solothurn στη βόρεια Ελβετία, την έδρα της επισκοπής της Βασιλείας. Κάτω από έναν χλωμό ουρανό του Ιανουαρίου, με το χιόνι να πέφτει στα γκρίζα έλατα που περιβάλλουν το αρχηγείο του ανακτόρου του, ο με γυαλιά επίσκοπος περιέγραψε το φιάσκο που τυλίγει τη δική του μικρή, κρύα γωνιά της Εκκλησίας.

Η επανάσταση είχε φτάσει στο κατώφλι του Gmür τον Νοέμβριο, όταν οι εκκλησιαστικοί από ένα από τα καντόνια υπό την εποπτεία του του υπέβαλαν τέσσερα αιτήματα σχετικά με τον χειρισμό της κακοποίησης παιδιών από την Ελβετική Εκκλησία. Η Ελβετία, επίσης, είχε ταλαιπωρηθεί από μια σειρά από φρικιαστικές αποκαλύψεις και η «Σύνοδος» της Λουκέρνης - ένα κοινοβούλιο λαϊκών επιφορτισμένου με τη συλλογή και την εκταμίευση φορολογικών εσόδων για την επισκοπή - ήθελε ο Gmür να δημιουργήσει έναν εξωτερικό φορέα για τη διερεύνηση της κατάχρησης. ως αρχείο για την αποτροπή της καταστροφής εγγράφων.

Όπως και στη γερμανική περίπτωση, τα γεγονότα κατέδειξαν την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ του κλήρου και των πιστών. η διαφορά όμως εδώ ήταν πόσο μακριά ήταν διατεθειμένοι να φτάσουν οι ενορίτες. Δεν υποστήριζαν μια νέα, καλοήθη συμφωνία κατανομής της εξουσίας - απειλούσαν να παρακρατήσουν περίπου μισό εκατομμύριο φράγκα από τον Gmür εάν δεν ικανοποιούσε τις απαιτήσεις τους.

Για κάποιους, αυτό ήταν ένα τρομακτικό προηγούμενο: «Αν έχετε τα χρήματα, έχετε τώρα τη δύναμη ενάντια στον επίσκοπο», είπε ο Urs Corradini, ένας Ελβετός διάκονος που εργάζεται για την επισκοπή του Gmür και έχει υπερασπιστεί δημόσια τον επίσκοπο. «Αυτό είναι πραγματικά επικίνδυνο. Η εξουσία πρέπει να ανήκει στον πάπα, τους επισκόπους, τους ιερείς». Διαφορετικά, είπε, τα θέματα πίστης κινδυνεύουν να υποβληθούν σε δημοκρατική λήψη αποφάσεων — «και μετά η ομάδα αποφασίζει αν θέλετε να πιστέψετε στον Χριστό ή όχι».

Ενώ η διαφορά μπορεί να επιλυθεί ακόμη φιλικά, η Gmür σκανδαλίστηκε που προέκυψε εξαρχής. «Είπα, δεν είστε οι ανώτεροί μου. Δεν λειτουργεί έτσι!». αυτός είπε.

«Είναι πόλεμος», πρόσθεσε, μόνο εν μέρει αστειευόμενος.

Σίγουρα, οι συνεδριάσεις των επιτροπών και τα μπλοκ επιταγών δεν είναι δίκρανα και πυρσοί, αλλά τα γεγονότα που ταράζουν την Κεντρική Ευρώπη έχουν ανησυχήσει τους πιο συντηρητικούς ηγέτες της Εκκλησίας, οι οποίοι ανησυχούν ότι προσπάθειες όπως αυτές στο Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και τη Βασιλεία θα μπορούσαν να επιβάλουν πολιτικές, κοσμικές οδηγίες σε εξασθενημένους επισκόπους .

Καθώς οι Γερμανοί συγκεντρώνονταν στο Βερολίνο, ο Stanislaw Gadecki, ο ισχυρός πρώην Πολωνός αρχιεπίσκοπος του Πόζναν, έδωσε μια συνέντευξη στο Catholic World Report όπου παρομοίασε τη συζήτηση στη Γερμανία με την Προτεσταντική Μεταρρύθμιση που διέλυσε την εκκλησία τον 16ο αιώνα. «Τα έγγραφα [τα οποία ψήφιζαν οι Γερμανοί] αντλούν αφειδώς από την προτεσταντική θεολογία και τη γλώσσα της σύγχρονης πολιτικής», είπε.

Άλλοι υποστήριξαν ότι οι Γερμανοί παίζουν με τη φωτιά με τη λανθασμένη άποψή τους ότι η Εκκλησία 2.000 ετών, με την θεμελιωδώς αυταρχική της ιεραρχία, μπορεί ποτέ να λειτουργήσει σαν μια σύγχρονη δημοκρατία.

«Έχουν διαβάσει λάθος τον Πάπα, ο Πάπας δεν είναι φιλελεύθερος», είπε στο POLITICO ο καρδινάλιος Jean-Claude Hollerich, στενός σύμμαχος του Φραγκίσκου. Είπε ότι η Γερμανική Εκκλησία ήταν θύμα «επιθετικού λόμπι» και πόλωσης πολιτιστικού πολέμου αμερικανικού τύπου. Μια τέτοια πολιτικοποίηση, πρόσθεσε σκοτεινά, «καταστρέφει την ενότητα της Εκκλησίας».

Τι πιστεύει λοιπόν ο Φραγκίσκος για όλα αυτά;

Ενώ ο ποντίφικας έχει ρίξει κρύο νερό στη γερμανική προσπάθεια, απέφυγε από μια οριστική καταστολή. Πράγματι, ως Πάπας, γνωρίζει πολύ καλά πόσο επισφαλής είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Εκκλησίας, με τους πιστούς να φεύγουν σωρηδόν. «Η πίστη στην Ευρώπη και σε μεγάλο μέρος της Δύσης δεν είναι πλέον προφανές τεκμήριο, αλλά συχνά διαψεύδεται, χλευάζεται, περιθωριοποιείται και γελοιοποιείται», είπε ο ποντίφικας σε ομιλία του στους ιερείς το 2019.

Ο Φραγκίσκος προσπάθησε να πιέσει το φάκελο με όσα πετούν στην Εκκλησία, αλλά συνεχίζει να συγκρούεται με την ακαμψία της κουλτούρας και της γραφής - ή σκοντάφτει πάνω στη δική του διάσπαρτη προσέγγιση στη χάραξη θεολογικής πολιτικής. Υπάρχει ένας οικείος ρυθμός στα σκάνδαλα του πάπα: επιπλέει αδιάφορα μια προοδευτική ιδέα, αντλεί φαύλο απώθηση από τα δεξιά και μετά υποχωρεί, εξοργίζοντας τους αριστερούς. Μέρες, μήνες ή χρόνια αργότερα, επαναφέρει μια αραιωμένη εκδοχή της πρότασής του, μόνο για να προκαλέσει μεγαλύτερη απώθηση και βαθύτερη σύγχυση.

Αυτό που συχνά προκύπτει από αυτή τη χαοτική διαδικασία είναι μια επισφαλής «Εκκλησία δύο ταχυτήτων» στην οποία ο Φραγκίσκος προσπαθεί να κατευνάσει και τις δύο πλευρές αφήνοντας την εφαρμογή των εντολών του στη διακριτική ευχέρεια των τοπικών ιερέων - μια ιδέα τόσο επαναστατική όσο και ενδεικτική της αυξανόμενης απόγνωσης. το Βατικανό. Αν και υπήρχε πάντα ένας βαθμός ανεκτικότητας προς τον καθένα σχετικά με σημαντικές περιφερειακές διαφορές, σπάνια προέκυψε τόσο ρητά από την κορυφή.

Αποδεικτικό αυτής της προσέγγισης ήταν η έκπληξη της δημοσίευσης τον Δεκέμβριο της Fiducia supplicans , μιας παπικής δήλωσης που επιβεβαιώνει το δικαίωμα των ιερέων να δίνουν απλές ευλογίες σε ζευγάρια του ίδιου φύλου. Στην αρχή φαινόταν σαν να άλλαζε γνώμη ο Πάπας μετά από χρόνια αμφιβολιών, στα οποία είχε αγκαλιάσει τους γκέι Καθολικούς σε προσωπικό επίπεδο , ενώ καταστέλλει τις ανεξάρτητες προσπάθειες για να προχωρήσει με ευλογίες - κυρίως στη Γερμανία το 2021.

Αλλά ο αρχικός ενθουσιασμός των φιλελεύθερων έγινε απογοητευμένος όταν ο Φραγκίσκος υποβάθμισε τη σημασία της διακήρυξης μετά από πυρετώδεις αντιδράσεις από τους συντηρητικούς Καθολικούς, κυρίως στην Αφρική. Μια σπάνια διευκρίνιση από πάνω προς τα κάτω εξήγησε ότι οι παρακαλούμενοι της Fiducia αναφέρονταν μόνο σε ευλογίες ψαγμένων, όπως ένας ιερέας θα μπορούσε να προσφέρει σε έναν αδίστακτο επιχειρηματία αν ήθελε — όπως το έθεσε αργότερα ο ίδιος ο Φραγκίσκος.

Οι τελετουργίες για τα γκέι ζευγάρια δεν πρέπει να διαρκούν περισσότερο από 10-15 δευτερόλεπτα, είπε η Αγία Έδρα, προσθέτοντας ότι η πρακτική θα μπορούσε να αγνοηθεί εντελώς σε περιοχές όπου θα θεωρούνταν «ασύνετη». Αυτό που σίγουρα δεν προσφερόταν ήταν μια επίσημη, δογματική αναγνώριση των συνδικάτων του ίδιου φύλου καθαυτά. Αυτά, η διευκρίνιση που έγινε με οδυνηρά σαφήνεια, ήταν ακόμα αμαρτωλές.

Οι σύμμαχοι του Πάπα θα έλεγαν ότι αυτό το φοντάν ήταν από σχέδιο και ότι η Fiducia supplicans είχε τις ρίζες της στην ίδια φιλοσοφία που έθεσε το υπόβαθρο του Φραγκίσκου «Ποιος είμαι εγώ για να κρίνω;». Σχόλια από το 2013. Φυσικά, δεν ξαναέγραφε τον εκκλησιαστικό νόμο, αλλά ήταν μια έκκληση προς τους ιερείς να προσηλωθούν λιγότερο στην αμαρτία —ιδιαίτερα τη σεξουαλική αμαρτία— και να απόσχουν να υποβάλλουν τους εκκλησιαζόμενους σε «εξαντλητική ηθική ανάλυση». Άλλωστε, οι ιερείς αμαρτάνουν όσο και ο επόμενος — και μερικές φορές περισσότερο.

Ωστόσο, κανείς δεν ήταν ικανοποιημένος. Οι συντηρητικοί παραπονέθηκαν ότι η διακήρυξη ισοδυναμούσε με ένα είδος ηθικού σχετικισμού που επιβλήθηκε εκ των άνω χωρίς προειδοποίηση. Για τους φιλελεύθερους, εν τω μεταξύ, ήταν μια υπενθύμιση ότι ο Πάπας ήταν κατά βάθος ένας συντηρητικός και ότι η υποστήριξή του για τους λόγους LGBTQ+ είχε ένα σκληρό όριο (μια αίσθηση που ενισχύθηκε από την αναφερόμενη χρήση του ομοφοβικού λόγου « frociaggine » τον περασμένο μήνα όταν συζητούσε τη δυνατότητα των ομοφυλόφιλων ιερέων).

Ακόμη χειρότερα, κυκλοφόρησαν αναφορές ότι ο συγγραφέας του εγγράφου, ο νεοδιορισμένος καρδινάλιος Victor Fernandez, είχε γράψει βιβλία με γραφικά ως νεαρός ιερέας που εξερευνούσε τα φιλιά και τους οργασμούς. Ο Φερνάντες ήταν ένας μακροχρόνιος Αργεντινός προστατευόμενος του Φραγκίσκου, ο οποίος είχε τοποθετηθεί εκείνη τη χρονιά επικεφαλής του Δικαστρίου για το Δόγμα της Πίστεως, του σεβάσμιου υπουργείου του Βατικανού που είχε επιφορτιστεί με την υπεράσπιση του Καθολικού δόγματος. Ο Fernandez έγινε σύντομα στόχος μιας συντηρητικής κατακραυγής, και ενώ η Fiducia supplicans δεν αποσύρθηκε επίσημα, ειδικά για τους συντηρητικούς ήταν σαν να μην είχε υπάρξει ποτέ.

«Διαβάστε το έγγραφο», είπε ένας αξιωματούχος του Βατικανού στον οποίο δόθηκε η ανωνυμία για να μιλήσει ανοιχτά για έναν πάπα που περιέγραψε ως εκδικητικό απέναντι στους επικριτές. «Λέει: Λοιπόν, προφανώς δεν μπορείς να ευλογήσεις μια ομοφυλοφιλική σχέση, γιατί από καθολική άποψη, είναι αμαρτωλή. Ωστόσο, θα εφεύρουμε μια νέα μορφή ευλογίας. Δεν είναι μια μυστηριακή ευλογία, είναι μια «θραυσματική ευλογία». Μοιάζει σχεδόν σαν ευλογία, και αν τρέξεις στο πλάι και το κάνεις σε λιγότερο από δέκα δευτερόλεπτα και το κρατήσεις εντελώς αυθόρμητο…»

Το κύριο πρόβλημα, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, είναι ότι ο ποντίφικας έχει την πρωταρχική ανάγκη να κάνει ό,τι θέλει, συχνά εις βάρος της ιδεολογικής συνοχής. «Το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς του πηγαίνει στο να κρύψει αυτό που σκέφτεται, να κρύψει ποιος είναι και να κρύψει αυτό που πρόκειται να κάνει, με σχεδόν νευρωτικό τρόπο», παραπονέθηκε ο αξιωματούχος. «Κρατά αυτό που θέλει να κάνει ακόμα και από τον εαυτό του όσο περισσότερο γίνεται, για να είναι εντελώς απροσδόκητος σε αυτό που κάνει».

Για παράδειγμα, ο αξιωματούχος μετέδωσε ένα αφιλτράριστο σχόλιο που είχε κάνει ο Φραγκίσκος σε ένα άτομο που τον γνώρισε τη δεκαετία του 2000 όταν ήταν ακόμα αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες. Το άτομο ήταν νέο στην Αργεντινή και ήθελε να πάρει μια αίσθηση των ντόπιων.

Η απάντηση του Φραγκίσκου ήταν ενδεικτική. «Με τους Αργεντινούς, πρέπει να είσαι προσεκτικός», είπε. «Αυτό που λένε, τι κάνουν και τι σκέφτονται είναι τελείως διαφορετικά πράγματα».

Μπορεί κάλλιστα να μιλούσε για τον εαυτό του.

Δεν βοηθάει το γεγονός ότι, κατά πάσα πιθανότητα, ο Πάπας δεν θέλει πολύ για αυτόν τον κόσμο. Στα 87 του και με μόνο έναν άθικτο πνεύμονα, παλεύει να αναπνεύσει, υποφέρει από κρίσεις πνευμονίας και μπαίνει και βγαίνει μόνιμα στο νοσοκομείο. Κάθε δημόσιος βήχας δημιουργεί μακάβρια πρωτοσέλιδα. Εν τω μεταξύ, έχει σε μεγάλο βαθμό αποτύχει να διορίσει αρκετούς συμμάχους στο Κολέγιο των Καρδιναλίων για να εγγυηθεί έναν διάδοχο με ομοϊδεάτες και οι φιλελεύθεροι αναρωτιούνται αν θα αφήσει κάποια προοδευτική κληρονομιά.

Παγιδευμένος ανάμεσα σε μια φιλελεύθερη Ευρώπη και έναν κατεξοχήν συντηρητικό παγκόσμιο νότο, ο Φράνσις βρίσκεται σε δεσμό. Τον απασχολεί σε μεγάλο βαθμό να χαλιναγωγεί —ή να κατευνάζει— τους αποσχισμένους και τους αντάρτες από όλες τις πλευρές. για το δεξί του πλευρό αυτό σημαίνει ότι θα παρακρατήσει τη μεταρρύθμιση, ενώ για το αριστερό του σημαίνει κρέμονται υποσχέσεις που είναι απίθανο να τηρήσει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της πράξης με τεντωμένο σκοινί ήταν η πιο φιλόδοξη από τις πολυπόθητες συμβουλευτικές «συνόδους» του Πάπα, οι οποίες ακολούθησαν δύο που πραγματοποιήθηκαν το 2015 και το 2018. Η «Σύνοδος για τη Συνοδικότητα» ξεκίνησε το 2021, με αποκορύφωμα ένα μήνα- μακρύ φόρουμ στη Ρώμη πέρυσι, στο οποίο περίπου 450 εκπρόσωποι (συμπεριλαμβανομένων λαϊκών και γυναικών) συζήτησαν σημαντικά ζητήματα από διαφορετικές πολιτιστικές προοπτικές. Αυτή η μεγάλη διεθνής άσκηση πολιτιστικής κατασκευής γεφυρών ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο. Όπως και με τις προηγούμενες συνόδους, τα ευρήματα μπορούν να το μετατρέψουν σε κανονικό δίκαιο, αν το επιλέξει ο πάπας.

Ο Gmür, ο πολιορκημένος επίσκοπος της Βασιλείας, ήταν μεταξύ των παρευρισκομένων. Θυμήθηκε μια συζήτηση στην οποία Αφρικανοί επίσκοποι ζήτησαν επιδόματα για την πολυγαμία — ρωτώντας, συγκεκριμένα, εάν ένας άνδρας θα έπρεπε να αφήσει όλες τις γυναίκες του για να αλλαξοπιστήσει — ενώ ορισμένοι Ευρωπαίοι συμμετέχοντες ζητούσαν κανονική αναγνώριση των δικαιωμάτων LGBTQ+. «Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η πολυγαμία δεν είναι ιδέα της Βίβλου», είπε ο Gmur. «Και σίγουρα όχι [της] Καινής Διαθήκης». Όσον αφορά τα δικαιώματα LGBTQ+, «ακόμα και η λέξη ήταν πρόβλημα», πρόσθεσε. «Γι’ αυτό στο έγγραφο το ονομάζουμε «Με διαφορετική προσωπική σεξουαλική ταυτότητα και προσανατολισμό».

Η τρέχουσα σύνοδος πυροδότησε πάντα τους φόβους των συντηρητικών που τη βλέπουν ως δούρειο ίππο για μια ύπουλη ατζέντα αφύπνισης. Σαν επιβεβαίωση, οι ηγέτες της συνόδου το έθεσαν ως την τελευταία μεγάλη ελπίδα για την εισαγωγή πραγματικής διαρθρωτικής μεταρρύθμισης: «Αν χάσουμε αυτήν την εμπειρία, δεν θα είμαστε αποτελεσματικοί στην αποστολή μας», ο καρδινάλιος Mario Grech, ο γενικός γραμματέας της Συνόδου για τη Συνοδικότητα. , είπε στο POLITICO στο γραφείο του στο Βατικανό, ένα πορτρέτο του ποντίφικα που χαμογελά κάτω από τον τοίχο πίσω του. «Και τότε το μέλλον θα είναι ζοφερό».

Ως συνήθως, ωστόσο, η άποψη που επικρατεί είναι ότι λίγα θα αλλάξουν. Παρά τα σχόλια της Γκρες, ο πάπας έχει αναβάλει πολλά από τα πιο ευαίσθητα ζητήματα σε «ομάδες εργασίας» που ελέγχονται από το Βατικανό, όπως η χειροτονία γυναικών ιερέων και η επιρροή των λαϊκών στον διορισμό επισκόπων. Αν και αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο Φράνσις θέλει να επαναλάβει την ίδια χαοτική προσέγγιση της Fiducia supplicans και να παρουσιάσει τις μεγάλες αλλαγές με τους δικούς του όρους σε κάποια απρογραμμάτιστη ημερομηνία, είναι πιο πιθανό να έχουν απλώς μπει στον πάγο. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ο Πάπας ρωτήθηκε από το πρόγραμμα 60 Minutes τον Μάιο εάν τα μικρά κορίτσια θα μπορούσαν ποτέ να ονειρεύονται να γίνουν διάκονοι, ένα είδος ιερέα, η απάντησή του ήταν ένα αποφασιστικό «όχι».

Ο καρδινάλιος Hollerich, ο γενικός συντάκτης της Συνόδου, αναγνώρισε ότι ο στόχος της συνόδου είναι μάλλον πιο φιλόδοξος - να δημιουργηθεί μια κουλτούρα περιεκτικότητας και διαλόγου που θα μπορούσε, ίσως, να οδηγήσει σε δογματική μεταρρύθμιση, κάπου κάτω από τη γραμμή. Ο εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας Matteo Bruni είπε ότι ο βασικός στόχος του ήταν να προωθήσει «μεγαλύτερη συμμετοχή του λαού του Θεού» σε ποιμαντικά και διοικητικά ζητήματα της Εκκλησίας, επισημαίνοντας τις πρώτες επιτυχίες στην Ανατολική Εκκλησία. Αλλά τόνισε ότι δεν θα εμβαθύνει στα άλλα μεγάλα ερωτήματα - η Σύνοδος για τη Συνοδικότητα, όπως υποδηλώνει το όνομά της, θα ήταν εντελώς αυτοαναφορική.

Όλα αυτά αποτελούν κακό οιωνό για τους Γερμανούς, των οποίων οι επιλογές είναι πλέον σοβαρά περιορισμένες μετά από κάποιους παπικούς ελιγμούς της 11ης ώρας. Τον περασμένο Φεβρουάριο, καθώς οι Γερμανοί επίσκοποι συγκεντρώνονταν στην πόλη του Άουγκσμπουργκ για να επικυρώσουν τις τελικές αποφάσεις της Συνοδικής Οδού, έλαβαν μια καυστική επιστολή από τους βουλευτές του Φραγκίσκου. Όταν αργότερα μια μικρότερη αντιπροσωπεία πήγε στη Ρώμη για να επιλύσει το θέμα, συμφώνησαν τελικά, σε μια ταπεινωτική πτώση, να συνεχίσουν το σχέδιό τους μόνο εντός των αυστηρών ορίων του κανονικού δικαίου, ελέγχοντας κάθε νέα εξέλιξη με τη Ρώμη - ακριβώς όπως είχαν συμφωνήσει οι επίσκοποι του Βελγίου να κάνω.

Ως αποτέλεσμα, η Σύνοδος για τη Συνοδικότητα φάνηκε να είναι ο τελευταίος δίαυλος μέσω του οποίου οι Γερμανοί μπορούσαν να εκφράσουν τα εσωτερικά τους παράπονα, αν και ακόμη και αυτό το φόρουμ ήταν ήδη κλειστό για αυτούς, σύμφωνα με ένα άτομο που γνωρίζει τη διαδικασία. Εκκλησιαστικά υπεροπλισμένο, το μεγάλο δημοκρατικό πείραμα των Γερμανών φαινόταν πεθαμένο.

Κι όμως, η ελπίδα μένει ανάμεσα στους λαϊκούς της Γερμανίας, πολλοί από τους οποίους παραμένουν προκλητικοί. Ο Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Söding είπε στο POLITICO ότι ήταν βέβαιος ότι το Συνοδικό Μονοπάτι θα προχωρήσει, ενώ μια συγκέντρωση στα μέσα Ιουνίου των συμμετεχόντων στο Συνοδικό Μονοπάτι προχώρησε ακριβώς όπως είχε προγραμματιστεί - με μηδενική παπική παρέμβαση.

Η γερμανική υπόθεση φαίνεται να έχει αποκτήσει μια ασταμάτητη δυναμική. Ακόμα κι αν η Αγία Έδρα προσπαθήσει να περιορίσει τις προσπάθειές τους, είπε ο Söding, η Εκκλησία είναι πλέον πολύ κατακερματισμένη για να τις αποτρέψει επ' αόριστον. «Θα ήθελαν να έχουν τον έλεγχο από το κέντρο — αλλά δεν έχουν αυτόν τον έλεγχο», είπε.

Σύμφωνα με δύο άτομα εξοικειωμένα με τις συζητήσεις της Ρώμης, οι επίσκοποι που διαπραγματεύονταν το μέλλον της Συνοδικής Ατραπού είχαν σύμμαχο τον ολοένα και πιο επιρροή —και αμφιλεγόμενο— Καρδινάλιο Φερνάντεθ. Ως συγγραφέας της δήλωσης για τις ευλογίες του ιδίου φύλου, ο Fernandez είναι εξέχων εκφραστής του συμβιβασμού της «Εκκλησίας των δύο ταχυτήτων», μια ιδέα που γίνεται, αν και εν μέρει τυχαία, de facto πολιτική του Βατικανού, ως ένας τρόπος να γεφυρώσει την Εκκλησία χασμουρητά ανισότητες.

Ως ιδέα θα μπορούσε κυριολεκτικά να διαλύσει τον θεσμό, εισάγοντας ένα νέο είδος καθολικισμού στον οποίο οι ηθικές κρίσεις υπόκεινται όλο και περισσότερο σε περιφερειακές ερμηνείες, κάνοντας την όλη υπόθεση να μοιάζει μάλλον προτεσταντική. Στην πράξη, θα ήταν ένας τρόπος, όπως και με τη Fiducia supplicans , για τον Φραγκίσκο να δώσει στους Γερμανούς αυτό που θέλουν — αν και με καθυστερημένο αποτέλεσμα, και με τους δικούς του σκοτεινούς και απογοητευτικούς όρους.

Ψιθυρίζεται ότι ο ίδιος ο Φραγκίσκος απολαμβάνει ιδιωτικά αυτή την προοπτική, θεωρώντας την ως έναν τρόπο να απαλλάξει την Εκκλησία από τις σεξουαλικές της εμμονές και να την επιστρέψει σε μια προσέγγιση βάσης που δίνει την εξουσία στα χέρια των ντόπιων ιερέων. Σίγουρα, στην προσπάθειά του να ευχαριστήσει τους πάντες, έχει παραιτηθεί από την προσπάθεια να επιβάλει μια συνεκτική, καθολική ηθική. Σε αυτό το σημείο, εάν οι Γερμανοί ή άλλοι επιλέξουν να χωρίσουν αμετάκλητα με τη Ρώμη, ποιος είναι ο Πάπας Φραγκίσκος, από όλους τους ανθρώπους, να κρίνει;

Πηγή: POLITICO

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ