Ο ΠΟΥ αναβάθμισε σε «υψηλό» τον κίνδυνο από το νέο κοροναϊό

 
Ο ΠΟΥ αναβάθμισε σε «υψηλό» τον κίνδυνο από το νέο κοροναϊό

Ενημερώθηκε: 27/01/20 - 22:52

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διόρθωσε σήμερα την εκτίμησή του για το μέγεθος της απειλής που συνδέεται με τον νέο κοροναϊό, χαρακτηρίζοντάς το «υψηλό» σε διεθνές επίπεδο και όχι «μέτριο», όπως έγραφε έως σήμερα στις αναφορές του εξαιτίας ενός «λάθους στη διατύπωση», όπως παραδέχθηκε.

Έως σήμερα, ο ΠΟΥ έγραφε ότι ο κίνδυνος είναι «πολύ υψηλός στην Κίνα, υψηλός σε περιφερειακό επίπεδο και μέτριος σε διεθνές επίπεδο». «Πρόκειται για ένα σφάλμα διατύπωσης και το διορθώσαμε» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος τύπου του οργανισμού που εδρεύει στη Γενεύη.

«Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι αλλάξαμε την εκτίμηση σχετικά με τον κίνδυνο που υπάρχει, όμως αυτό το λάθος ξέφυγε» στις εκθέσεις σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση, συμπλήρωσε η αξιωματούχος.

Την ίδια ώρα ευρωπαϊκές χώρες προετοιμάζονται για πιθανά κρούσματα του ιού και εκδίδουν ταξιδιωτικές οδηγίες για την προστασία των πολιτών τους.

Στην Γερμανία

«Η Γερμανία είναι καλά προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο πανδημίας» του νέου κοροναϊού, διαβεβαιώνει το γερμανικό υπουργείο Υγείας, ενώ ταυτόχρονα το υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Γερμανούς να αποφεύγουν τα «μη απαραίτητα» ταξίδια στην Κίνα και προετοιμάζεται ακόμη και για επιχείρηση απομάκρυνσης Γερμανών από την περιοχή.

«Υπάρχουν σαφή σχέδια για την περίπτωση πανδημίας, τακτικές ασκήσεις καθώς και πόροι προκειμένου να αντιδράσουμε άμεσα και βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με όλους τους σχετικούς εθνικούς και διεθνείς φορείς», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, εξηγώντας ότι «ο κίνδυνος για την υγεία του πληθυσμού στην Γερμανία είναι σχετικά χαμηλός».

Επιπλέον, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν είχε προ ημερών επισημάνει ότι η εποχιακή γρίπη αποτελεί σημαντικότερο κίνδυνο από τον νέο κοροναϊό, καθώς τον χειμώνα 2017-2018 έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι.

Χθες τέθηκαν σε εφαρμογή μέτρα ενημέρωσης των ταξιδιωτών, με καμπάνιες στα αεροδρόμια Τέγκελ και Σένεφελντ, ενώ ανάλογα μέτρα λαμβάνονται σε όλη την χώρα, με αφίσες και φυλλάδια στα γερμανικά, τα κινεζικά και τα αγγλικά. Επισημαίνεται πάντως ότι δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από την Γουχάν προς γερμανικά αεροδρόμια.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε σήμερα ότι εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο να υπάρξει οργανωμένη απομάκρυνση Γερμανών από την Κίνα και όχι μόνο από την Oυχάν, όπου διαμένουν περίπου 90 Γερμανοί, εκ των οποίων κανένας δεν έχει προσβληθεί από τον ιό. Στο υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη συσταθεί ομάδα διαχείρισης κρίσης, η οποία βρίσκεται σε διαρκή συντονισμό τόσο με τις κινεζικές αρχές και την γερμανική αντιπροσωπεία στην Κίνα όσο και με τους διεθνείς υγειονομικούς φορείς.

Στη Βρετανία

Παράλληλα, ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε πως οποιοσδήποτε έχει επιστρέψει στη Βρετανία από την Ουχάν της Κίνας τις τελευταίες δύο εβδομάδες θα πρέπει να απομονωθεί και να παραμείνει στο σπίτι του.

Έως τις 16.00 ώρα Ελλάδας σήμερα, η Βρετανία υπέβαλε σε εξετάσεις 73 ανθρώπους για τον κοροναϊό της Ουχάν, όμως δεν έχει επιβεβαιώσει κανένα κρούσμα της νόσου, που έχει ήδη σκοτώσει 81 ανθρώπους στην Κίνα.

«Ζητάμε από οποιονδήποτε πολίτη στη Βρετανία, που έχει επιστρέψει από την Ουχάν τις τελευταίες 14 ημέρες να απομονωθεί, να μη βγαίνει από το σπίτι του και να αποφεύγει την επαφή με άλλους ανθρώπους» είπε ο Χάνκοκ, συστήνοντας σε αυτούς τους πολίτες να επικοινωνήσουν με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας τηλεφωνικά.

«Οι αξιωματούχοι της αρχής Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας συνεχίζουν τις προσπάθειες για τον εντοπισμό ανθρώπων που έχουν φθάσει στη Βρετανία από την Ουχάν. Έχοντας αποκλείσει εκείνους που γνωρίζουμε πως έχουν ήδη φύγει από τη χώρα, υπάρχουν 1.460 άνθρωποι που θέλουμε να εντοπίσουμε».