Ο ΠΟΥ καταγγέλλει «επιθέσεις» σε εγκαταστάσεις του στη Γάζα - Σαδιστική παγίδα θανάτου το σύστημα διανομής βοήθειας

 
γαζα

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo/Jehad Alshrafi

Ενημερώθηκε: 22/07/25 - 09:10

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατήγγειλε ότι χθεςΔευτέρα υπέστησαν ισραηλινές «επιθέσεις» εγκαταστάσεις του όπου διαμένουν μέλη του προσωπικού του και η κυριότερη αποθήκη του σε κεντρικό τομέα της Λωρίδα της Γάζας, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη νέα χερσαία επίθεση του ισραηλινού στρατού.

Εικοσιπέντε χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία και η Βρετανία, απηύθυναν χθες έκκληση να τερματιστεί «αμέσως» ο πόλεμος, έναυσμα του οποίου ήταν άνευ προηγουμένου έφοδος του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023.

Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις να τελειώσει η ένοπλη σύρραξη, που έχει βυθίσει τον παλαιστινιακό θύλακο σε ολοένα πιο σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε πως επεκτείνει τις επιχειρήσεις του στη Ντέιρ αλ Μπάλα, διατάσσοντας τους άμαχους να απομακρυνθούν εσπευσμένα από εκεί.

Χθες βράδυ ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, ανέφερε μέσω X ότι ισραηλινοί στρατιωτικοί εισέβαλαν σε εγκατάσταση όπου διαμένουν μέλη της υπηρεσίας και συγγενείς του και στην κυριότερη αποθήκη του ακριβώς σε αυτή την περιοχή.

Οι ισραηλινοί στρατιωτικοί ανάγκασαν «τις γυναίκες και τα παιδιά να φύγουν πεζή προς το Αλ Μαουάσι εν μέσω συγκρούσεων», πέρασαν «χειροπέδες στα άρρενα μέλη του προσωπικού και τα άρρενα μέλη των οικογενειών τους, τα έγδυσαν, τα ανέκριναν επιτόπου και τα έλεγχαν υπό την απειλή όπλων», συνέχισε.

Έθεσαν υπό κράτηση δυο μέλη του προσωπικού και δυο μέλη των οικογενειών τους, απελευθερώνοντας το ένα μέλος του προσωπικού και τους δυο συγγενείς κατόπιν, αλλά κρατώντας αιχμάλωτο τον άλλο εργαζόμενο.

«Ο ΠΟΥ απαιτεί την άμεση απελευθέρωση του κρατουμένου μέλους του προσωπικού του και την προστασία του προσωπικού του», πρόσθεσε ο Δρ. Τέντρος μέσω X.

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, από 50.000 ως 80.000 άνθρωποι βρίσκονταν στην περιοχή όπου η πολιτική προστασία και αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως επλήγη χθες από το ισραηλινό πυροβολικό.

Ολόκληρες οικογένειες αναγκάστηκαν να φύγουν ξανά, κουβαλώντας κάποια υπάρχοντά τους στα χέρια ή με κάρα που έσερναν γαϊδούρια, κινούμενες προς νότο, μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο Χάμντι Αμπού Μουγσίμπ, 50 ετών, είπε πως έφυγε μαζί με την οικογένειά του τα ξημερώματα προς τον βορρά έπειτα από νύχτα σφοδρών βομβαρδισμών.

«Είδαμε άρματα μάχης να προελαύνουν πάνω από ένα χιλιόμετρο από τη Χαν Γιούνις (νότια) προς νοτιοδυτική κατεύθυνση, προς τη Ντέιρ αλ Μπάλα (…). Δεν υπάρχει ασφαλής τοποθεσία στη Λωρίδα της Γάζας», τόνισε.

Σύμφωνα με το OCHA, το 87,8% του θυλάκου είτε υπόκειται σε διαταγές του ισραηλινού στρατού οι άμαχοι να εγκαταλείψουν περιοχές όπου βρίσκονται, ή είναι ενταγμένο σε στρατιωτικοποιημένη ζώνη.

«Υπάρχουν πολλοί τραυματίες, αλλά κανένας δεν μπορεί να φθάσει την περιοχή όπου βρίσκονται για να τους περισυλλέξει», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαχμούντ Μπασάλ, εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τον ίδιο τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν μόνο το πρωί σε βομβαρδισμούς σε διάφορους τομείς της.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες βράδυ τον θάνατο στρατιώτη του, «πεσόντα σε μάχη» στο νότο τμήμα του θυλάκου.

Οι υπουργοί Εξωτερικών 25 χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Βρετανίας, της Γαλλίας, του Καναδά και της Αυστραλίας, κάλεσαν χθες ο πόλεμος να σταματήσει «αμέσως».

«Τα δεινά των αμάχων στη Γάζα έχουν φθάσει σε νέα ύψη», έκριναν σε κοινή ανακοίνωσή τους, επικρίνοντας «την άρνηση της ισραηλινής κυβέρνησης να διανείμει επαρκή ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό».

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος από την πλευρά του επισήμανε κι αυτός ότι «η κατάπαυση του πυρός δεν είναι μόνο απαραίτητη, έχει αργήσει πολύ».

Αν και η Αίγυπτος χαιρέτισε την έκκληση των 25, ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γεδεών Σάαρ την απέρριψε και την καταδίκασε, διατεινόμενος μέσω X πως το γεγονός ότι η Χαμάς ενστερνίστηκε την ανακοίνωση δείχνει πως οι υπογράφουσες χώρες έχουν πάρει τον «λάθος δρόμο».

«Αηδιαστικό! 25 χώρες ασκούν πίεση στο Ισραήλ αντί για τους άγριους της Χαμάς!», πλειοδότησε ο Μάικ Χάκαμπι, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες από την πλευρά του εξέφρασε «φρίκη» για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, σημείωσε χθες ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίκ.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι περίπου 2,4 εκατομμύρια κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας είναι αντιμέτωποι με την απειλή της λιμοκτονίας έπειτα από σχεδόν 22 μήνες πολέμου.

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, η UNRWA, σήμανε συναγερμό χθες για τον μεγεθυνόμενο υποσιτισμό, καλώντας να αρθεί «η πολιορκία» και να επιτραπεί «να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια».

Ο Φιλίπ Λαζαρινί, ο γενικός επίτροπος του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), χαρακτήρισε εξάλλου το νέο σύστημα διανομής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας το οποίο διαχειρίζεται ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός GHF από τον Μάιο «σαδιστική παγίδα θανάτου».

«Γίνονται βομβαρδισμοί γύρω από το γραφείο μας, στρατιωτικά οχήματα απέχουν μόλις 400 μέτρα από τους συναδέλφους μας και τις οικογένειές τους», τόνισε η Μέι Ελαουάντα, υπεύθυνη επικοινωνίας στη Γάζα της βρετανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Medical Aid for Palestinians.

Ερωτηθείς σχετικά από το AFP, ο ισραηλινός στρατός δεν σχολίασε.

Στο Ισραήλ, οικογένειες ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου 2023 δήλωσαν «σοκαρισμένοι» για την επιχείρηση του στρατού στη Ντέιρ αλ Μπάλα, εκφράζοντας ανησυχία για τους δικούς τους.

Η έφοδος του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023 είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.219 άνθρωποι στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Από τους 251 ανθρώπους που είχαν απαχθεί εκείνη την ημέρα, στον παλαιστινιακό θύλακο απομένουν 49, όμως 27 από αυτούς έχουν κηρυχτεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Το Ισραήλ ορκίστηκε να καταστρέψει τη Χαμάς και στη Λωρίδα της Γάζας τουλάχιστον 59.029 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους στις ισραηλινές ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων έκτοτε, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, που χαρακτηρίζονται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.

Λαζαρινί: Σαδιστική παγίδα θανάτου το σύστημα διανομής βοήθειας στη Γάζα

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες χαρακτήρισε το νέο σύστημα διανομής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας το οποίο διαχειρίζεται μη κερδοσκοπικός οργανισμός από τον Μάιο «σαδιστική παγίδα θανάτου».

Ο Φιλίπ Λαζαρινί είναι ο γενικός επίτροπος του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), που πλέον έχει τεθεί εκτός νόμου στο Ισραήλ κι είναι ποινικό αδίκημα κάθε συνεργασία μαζί του, αφού η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε κάπου 12 μέλη του πως ενέχονταν στην έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο νότιο Ισραήλ, το έναυσμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Το λεγόμενο Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για τη Γάζα (GHF), οργανισμός με αδιαφανή χρηματοδότηση, υποστηριζόμενος από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, άρχισε τη δραστηριότητά του τον Μάιο, έπειτα από δυο μήνες αποκλεισμού της βοήθειας στον παραθαλάσσιο θύλακο. Διανέμει τρόφιμα σε μικρό αριθμό αυστηρά φυλασσόμενων κέντρων διανομής στην ερειπωμένη έπειτα από σχεδόν 22 μήνες πολέμου περιοχή. Ωστόσο έχουν αναφερθεί επανειλημμένα πολύνεκρα επεισόδια με θύματα ανθρώπους που περίμεναν για να πάρουν βοήθεια από τα κέντρα του.

Τα κέντρα του GHF φρουρούν αμερικανικές ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας.

«Ελεύθεροι σκοπευτές ανοίγουν πυρ στα κουτουρού ενάντια σε πλήθη ανθρώπων, λες και τους έχει δοθεί άδεια να σκοτώνουν», επιδίδονται σε «κυνήγι ανθρώπων με πλήρη ατιμωρησία», κατήγγειλε ο κ. Λαζαρινί χθες μέσω X. Έκανε λόγο για «πληροφορίες για πάνω από χίλιους νεκρούς».

«Δεν γίνεται να είναι αυτή η νέα ομαλότητα, η ανθρωπιστική βοήθεια δεν είναι δουλειά μισθοφόρων», έκρινε.

Το ίδρυμα έχει διαψεύσει επανειλημμένα τις πληροφορίες για θανάτους στα κέντρα του. Όμως ο ΟΗΕ επιμένει πως από τα τέλη Μαΐου έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες άνθρωποι κι έχουν τραυματιστεί χιλιάδες άλλοι κοντά σε εγκαταστάσεις του GHF.

Οι αρχές του Ισραήλ τονίζουν πως ο νέος μηχανισμός διανομής σχεδιάστηκε ώστε να μην «κλέβει» την ανθρωπιστική βοήθεια το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, στην εξουσία στον θύλακο από το 2007. Επικριτές της νέας πολιτικής ωστόσο κατηγορούν την κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου πως εργαλειοποιεί την ανθρωπιστική βοήθεια για να επιτύχει στόχους του πολέμου που διεξάγει.

Ως τον Μάιο ο ΟΗΕ διαχειριζόταν κάπου 400 κέντρα διανομής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας για να εξυπηρετούνται οι δύο και πλέον εκατομμύρια κάτοικοι του θυλάκου υπό πολιορκία. Ελάχιστα από αυτά συνεχίζουν να λειτουργούν, καθώς ο ισραηλινός στρατός αποτρέπει σχεδόν κάθε προσπάθεια ανεφοδιασμού τους.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ