Ο Στάρμερ υποσχέθηκε ραγδαία μείωση των μεταναστών με μπαράζ μέτρων

 
δδ

Πηγή Φωτογραφίας: Skynews

Ενημερώθηκε: 12/05/25 - 13:20

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ υποσχέθηκε σήμερα Δευτέρα να μειώσει σημαντικά τη μετανάστευση στη Βρετανία τα επόμενα τέσσερα χρόνια, λέγοντας ότι απαιτούνται μεγαλύτεροι περιορισμοί για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και την τόνωση των επενδύσεων στο τοπικό εργατικό δυναμικό.

Ο έλεγχος της μετανάστευσης βρέθηκε στο επίκεντρο στη Βρετανία το 2016, την περίοδο που η χώρα αποφάσιζε να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ωστόσο, οι καθαρές αφίξεις μεταναστών έχουν τετραπλασιαστεί μετά την αποχώρηση από την Ε.Ε., κάτι που συνέβαλε στην ενίσχυση του δεξιού, αντιμεταναστευτικού κόμματος Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ.

Ο Στάρμερ αναφέρθηκε σε κανόνες που καθορίζουν δικαιώματα, ευθύνες και υποχρεώσεις και ότι χωρίς αυτούς η Βρετανία κινδυνεύει «να γίνει το νησί των ξένων».

Τόνισε πως με το νέο της σχέδιο η κυβέρνησή του θα διασφαλίσει ραγδαία μείωση των μεταναστών, μέχρι το τέλος αυτού του κοινοβουλίου το 2029, αν και δεν παρουσίασε αριθμητικούς στόχους.

«Αυτή είναι μία υπόσχεση, αλλά θέλω να είμαι πολύ σαφής, εάν χρειαστεί να κάνουμε περαιτέρω βήματα, εάν χρειαστεί να κάνουμε περισσότερα για να απαλλαγούμε από την πίεση στη στέγαση και τις δημόσιες υπηρεσίες μας, τότε σημειώστε τα λόγια μου, θα το κάνουμε», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου στο γραφείο του στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Τι μέτρα ανακοινώθηκαν

Μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν σήμερα, Δευτέρα, ήταν η απαίτηση από τις επιχειρήσεις να ενισχύσουν τα προγράμματα εκπαίδευσης ντόπιων εργαζομένων και η μείωση των θεωρήσεων αδειών παραμονής.

Επιπλέον, η ιθαγένεια για άτομα που μετακομίζουν στη Βρετανία θα παρέχεται έπειτα από δέκα χρόνια, από πέντε χρόνια σήμερα, αν και οι εργαζόμενοι υψηλής ειδίκευσης – όπως νοσοκόμοι, γιατροί, μηχανικοί και ειδικοί στην τεχνητή νοημοσύνη – θα μπορούν να την αποκτήσουν ταχύτερα.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι σχεδιάζει να αυξήσει τις απαιτήσεις της ως προς τη γνώση της αγγλικής γλώσσας. Ανέφερε πως αυτή η αλλαγή θα βοηθήσει στην ενσωμάτωση και θα μειώσει του κινδύνους.

Καυτό ζήτημα

Η μετανάστευση αποτελεί εδώ και καιρό καυτό πολιτικό ζήτημα στη Βρετανία, με τους επικριτές να υποστηρίζουν ότι απειλείται η κοινωνική συνοχή. Κάποιοι ισχυρίζονται πως η κυβέρνηση πρέπει να χτίσει αρκετά σπίτια και να ενισχύσει τις δημόσιες υπηρεσίες για να είναι σε θέση να φιλοξενήσει μεγαλύτερο πληθυσμό.

Ωστόσο, πολλοί επιχειρηματικοί τομείς, συμπεριλαμβανομένου του τομέα φροντίδας ενηλίκων, υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να προσλάβουν αρκετό προσωπικό σε τοπικό επίπεδο. Παρομοίως, οι εργοδότες στην επιστήμη, την τεχνολογία και άλλους τομείς προειδοποιούν ότι οι αυστηροί περιορισμοί θα βλάψουν τις προοπτικές τους και θα πλήξουν τη συνολική οικονομική ανάπτυξη.

Ο αριθμός των μεταναστών που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση μειώθηκε απότομα μετά το Brexit. Ωστόσο, ο υψηλότερος αριθμός αλλοδαπών φοιτητών και η αύξηση των ατόμων που φθάνουν στη χώρα από την Ουκρανία και το Χονγκ Κονγκ οδήγησαν σε συνολική άνοδο.

Η καθαρή μετανάστευση – ο αριθμός των ανθρώπων που φθάνουν στη Βρετανία μείον τον αριθμό που φεύγουν – έφτασε το ρεκόρ των 906.000 σε ετήσια βάση, έως τον Ιούνιο του 2023, από 184.000 την αντίστοιχη περίοδο του 2019, όταν η Βρετανία ήταν ακόμα στην Ε.Ε.

Ο Νιλ Κάρμπερι, διευθύνων σύμβουλος της Συνομοσπονδίας Προσλήψεων και Απασχόλησης (REC), τόνισε πως οι «σοβαρές παρεμβάσεις» του Στάρμερ θα σημάνουν συναγερμό στα αφεντικά.

Ερωτηθείς σχετικά με τις ανησυχίες των επιχειρήσεων, ο Στάρμερ υπογράμμισε πως η ανάπτυξη παρέμεινε στάσιμη όσο η μετανάστευση ήταν σε υψηλά επίπεδα.

Με πληροφορίες από Reuters

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ