Ο Τραμπ αποκεφαλίζει και σβήνει το άγαλμα της Ελευθερίας

Ο Τραμπ αποκεφαλίζει και σβήνει το άγαλμα της Ελευθερίας
Ενημερώθηκε: 04/02/17 - 13:36

Συνεχίζονται οι επικρίσεις εναντίον του Ντόναλτ Τραμπ με πιο πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρωτοσέλιδο του γερμανικού Spiegel, που κοσμεί το σημερινό φύλλο και στο οποίο τονίζονται οι αντιδημοκρατικές πρακτικές το νέου προέδρου των ΗΠΑ.

Εμπνευστής και δημιουργός του πρωτοσέλιδου είναι ο σκιτσογράφος Έντελ Ροντρίγκεζ, Κουβανός ο οποίος ζήτησε και έλαβε πολιτικό άσυλο στις ΗΠΑ, το 1980.

Το σκίτσο έρχεται σε μία ιδιαιτέρως κρίσιμη καμπή για τις αμερικανο-γερμανικές σχέσεις, μετά τις επιθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ προς το Βερολίνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον μήνα που πέρασε ο Τραμπ χαρακτήρισε ως «καταστροφικό λάθος» την πολιτική της Μέρκελ στο μεταναστευτικό, ενώ λίγες ώρες πριν σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου κατηγόρησε τη Γερμανία πως εκμεταλλεύεται το υποτιμημένο ευρώ εις βάρος των ΗΠΑ και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών.

Μάλιστα εξαιτίας της δήλωσης ανακοίνωση εξέδωσε και το γερμανικό υπουργείο οικονομικών το οποίο τονίζει ότι δεν ασκεί επιρροή η Γερμανία στο ευρώ αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το πρωτοσέλιδο του Der Spiegel έχει προκαλέσει ανάμικτες αντιδράσεις ανάμεσα στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας, Αλεξάντερ Γκραφ Λαμπσμπορφ, να το χαρακτηρίζει ως «άκομψο

Πάντως δεν είναι μόνο τα γερμανικά μέσα που επικρίνουν τον Τραμπ αλλά και αυτά της χώρας του.

Το New Yorker στο εξώφυλλο για το τεύχος Φεβρουαρίου επέλεξε ένα «σκοτεινό» έργο του John W. Tomac στο οποίο φαίνεται να σβήνει η φλόγα που κρατά το Άγαλμα της Ελευθερίας.

Οι υπεύθυνοι του περιοδικού εξήγησαν ότι αντί για την παραδοσιακή επιλογή του δανδή Eustace Tilley, της φιγούρας που φιλοξενήθηκε στην πρώτη έκδοση του περιοδικού και εμφανίζεται στα περισσότερα τεύχη του περιοδικού για το μήνα Φεβρουάριο, μήνα στον οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά πριν από 92 χρόνια, επελέγη το συγκεκριμένο σκίτσο με τον τίτλο "Liberty's Flameout" ως μια απάντηση στις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης Τραμπ και συγκεκριμένα ως αντίδραση για το αντιμεταναστευτικό διάταγμα.

«Το Άγαλμα της Ελευθερίας και η φλόγα που κρατάει ήταν το όραμα της υποδοχής των νέων μεταναστών. Και την ίδια ώρα ήταν το σύμβολο των αμερικανικών αξιών. Τώρα φαίνεται ότι αυτό το φως το σβήνουμε» αναφέρει ο δημιουργός του σκίτσου.