Οι πληροφορίες των UAV: «Μαχαίρι» για τις παράνομες οδούς της Άγκυρας, όπως τα όπλα στη Λιβύη

Οι πληροφορίες των UAV: «Μαχαίρι» για τις παράνομες οδούς της Άγκυρας, όπως τα όπλα στη Λιβύη
Ενημερώθηκε: 14/12/19 - 12:49

Εδώ και 48 ώρες δημοσιοποιούνται εικόνες από την επιχείρηση προώθησης στρατιωτικού υλικού προς την Λιβύη  από την Τουρκία.

Αφού έχει βοηθήσει μεγάλο χρονικό διάστημα την Κυβέρνηση της Τρίπολης, μέσω της συμφωνίας για τις παράνομες θαλάσσιες ζώνες εξαργυρώνει την στήριξή που ήταν Μη Επανδρωμένα, οχήματα μεταφοράς προσωπικού Kipri, φορητός οπλισμός κ.α..

Και μπορεί όλες οι πληροφορίες να συγκεντρώνονταν από το ελληνικό επιτελείο και τις αρμόδιες Αρχές, όμως η εικόνα αυτή θα μπορούσε να είχε αποκρυσταλλωθεί πολύ νωρίτερα αν η χώρα μας είχε ήδη στην κατοχή της τα πολύτιμα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη, αποστέλλοντάς τα στην «καυτή ζώνη» της Ανατολικής Μεσογείου.

Ακόμη κι αν δεν πετούσαν τα Ελληνικά UAV υπό Νατοϊκό «καπέλο» κι εκτός του FIR Αθηνών, τα συστήματα που διαθέτουν είναι ικανά να μεταδίδουν πολλαπλές πληροφορίες, οι οποίες θα ήταν άμεσα διαχειρίσημες και ικανές να «καρφώσουν» αμέσως τις παράνομες οδούς.

Κίνηση Ματ

 

Αν οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είχαν μείνει τόσο πίσω στον τομέα της πρωτογενούς πληροφορίας που της προσφέρει το σύγχρονο μάτι του UAV, ίσως όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, θα είχαν καταφέρει πολύ νωρίτερα, μια κίνηση ματ για τις παράνομες κινήσεις και το σπάσιμο του εμπάργκο όπλων από την Τουρκική πλευρά προς τη Λιβύη.

Μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που έχουν συνάψει συμφωνίες προστασίας της ανατολικής Μεσογείου και αφορούν τις ενεργειακές και όχι μόνο οδούς, να λαμβάνει πολύτιμες πληροφορίες από τις σύμμαχες χώρες όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος, όμως αν διέθετε τα μέσα που απαιτούνται θα ήταν η ίδια θωρακισμένη προλαμβάνοντας τις όποιες κινήσεις.

Με το Ελληνικό UAV στο Αρχιπέλαγος και μέχρι το όριο του FIR Αθηνών που κατεβαίνει πολύ πιο χαμηλά από την Κρήτη και φτάνει σχεδόν έως την Κύπρο, η Αθήνα το επόμενο διάστημα θα έχει ένα υπερσύγχρονο Μη Επανδρωμένο, ελέγχοντας πολύ μεγάλης έκταση θαλάσσια περιοχή που είναι ο τομέας ευθύνης.

Οι δυνατότητες κατά τα οφέλη

 

Αισθητήρες οι οποίοι σαρώνουν σε μεγάλο εύρος το θαλάσσιο περιβάλλον, κάμερες υψηλής ευκρίνειας, υπέρυθρες αλλά και στοχοποίηση ύποπτου πλοίου είναι ορισμένες από τις δυνατότητες που είναι υπέρ πολύτιμες για την εξωτερική και όχι μόνο ασφάλεια.

Η ύπαρξη ενός τέτοιου UAV όπως το Αμερικανικό MQ-9 που παρουσιάζεται αυτό το διάστημα στους Έλληνες επιτελείς όπως και του Ισραηλινού Heron, αν είχαν ήδη ενταχθεί στην δύναμη προφανώς και θα ήταν άμεσος ο εντοπισμός των πλοίων που μετέφεραν οπλισμό στην Τρίπολη.

Τα εμπορικά της γείτονος με το παράνομο φορτίο δια της θαλάσσιας οδού που περιλαμβάνει κρίσιμες περιοχές για την εθνική ασφάλεια, με αυτά τα συστήματα όπου τα πάντα βλέπουν, δεν θα ήταν μια εύκολη υπόθεση.

Το ίδιο θα συνέβαινε κι αυτές τις ώρες όπου η στρατιωτική πίεση του Στρατηγού Χαφτάρ έχει σφίξει τον κλοιό στα περίχωρα της Τριπόλεως και όσο περνούν οι ώρες φαίνεται πως κερδίζει έδαφος κατά των δυνάμεων που αμύνονται στην πρωτεύουσα της Λιβύης υπέρ της κυβέρνησης Σάρατζ.

Παράνομη μετακίνηση όπλων μέσω Ουκρανίας

 

Όπως έλεγαν ανώτατες στρατιωτικές πηγές εδώ και καιρό οι ευαίσθητες αυτές πληροφορίες για το σπάσιμο του εμπάργκο όπλων από την Τουρκία, ήταν στη διάθεση της Ελλάδας πολύ πριν αρχίσουν οι δημοσιεύσεις στις λεγόμενες «ανοιχτές πηγές».

Τα Ελληνικά «αυτιά» και «μάτια» αλλά κι’ άλλες πηγές ενημέρωναν τις αρχές πως εκτός των πλοίων- Τουρκικών συμφερόντων- στην Τρίπολη έφταναν πτήσεις Cargo Ουκρανικής εταιρίας.

Όμως δεν είναι μόνο αυτά καθώς τα αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου της Άγκυρας CN-235 & το Ε-7Τ πολλές φορές εντοπίστηκαν από την Πολεμική Αεροπορία να πετούν κοντά στην Λιβύη.

Μάλιστα οι πτήσεις αυτές έχουν γίνει σε πολύ μεγάλο ύψος και για λόγους ασφαλείας αλλά και για μια πιο πλήρη εικόνα καταγραφής που μεταφέρετε τόσο στην Τουρκία αλλά και στους ανθρώπους των δυνάμεων του Σάρατζ.

Πηγή: Hellasjournal