Οι Τούρκοι μεταφέρουν στρατό από τον Έβρο στη Συρία

Οι Τούρκοι μεταφέρουν στρατό από τον Έβρο στη Συρία
Ενημερώθηκε: 14/02/20 - 10:26

Τεθωρακισμένα οχήματα και στρατιωτικές δυνάμεις μεταφέρει ο τουρκικός στρατός, από τα σύνορα με την Ελλάδα στον Έβρο, στη μεθόριο της Συρίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Hurriyet» δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα, από διάφορες περιοχές της Τουρκίας, έχουν συρρεύσει στην επαρχία Χατάι, κοντά στα συρο-τουρκικά σύνορα, μία «ανάσα» από το Ιντλίμπ.

Όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του «ΣΚΑΪ» στη Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης, τουλάχιστον τέσσερα οβιδοβόλα μεταφέρθηκαν από την Ανδριανούπολη στην επαρχία Χατάι, ενισχύοντας περαιτέρω της τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις στα τουρκικά παρατηρητήρια στην περιοχή του Ιντλίμπ.

Η Άγκυρα στέλνει επιπλέον στρατεύματα, υπό τον φόβο μίας ευρύτερης σύγκρουσης, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες ο συριακός στρατός πραγματοποιεί επιχειρήσεις στην επαρχία του Ιντλίμπ, με στόχο την εξουδετέρωση των τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών οργανώσεων.

Η επιβεβαίωση της είδησης έρχεται και από ρωσικές πηγές. Πληροφορίες του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, αναφέρουν ότι τρομοκράτες και εξτρεμιστές εφοδιάζονται με όπλα και πυρομαχικά από περιοχές κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο, την επίθεση των εξτρεμιστών σε γειτονικές επαρχίες της Συρίας, κάτι το οποίο έχει οδηγήσει τον συριακό κυβερνητικό στρατό στο να αναλάβει δράση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε κατηγορήσει τη Συρία και τη Ρωσία για επιθέσεις κατά πολιτών στην επαρχία Ιντλίμπ, απειλώντας μάλιστα, με αντίποινα εναντίον των συριακών δυνάμεων και σε περιοχές εκτός του Ιντλίμπ.

Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, κατήγγειλε ότι η κλιμάκωση στο Ιντλίμπ οφείλεται στην αποτυχία της Άγκυρας να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες του 2019.

«Οι άμαχοι υποφέρουν από προβοκάτσιες τρομοκρατικών οργανώσεων, οι οποίες τους χρησιμοποιούν ως “ζωντανές ασπίδες” εναντίον των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων» ανέφερε η Μόσχα.