Ομπάμα σε Μαδούρο: Σεβαστείτε το δημοψήφισμα

 
Ομπάμα σε Μαδούρο: Σεβαστείτε το δημοψήφισμα

Ενημερώθηκε: 30/06/16 - 00:01

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα προέτρεψε την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να σεβαστεί τη δημοκρατική διαδικασία και να προασπίσει το κράτος δικαίου, μεταξύ άλλων προχωρώντας στην απελευθέρωση των πολιτικών κρατούμενων, εν μέσω των συνεχιζόμενων προσπαθειών της αντιπολίτευσης στη λατινοαμερικάνικη χώρα με στόχο την απομάκρυνση του σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο από την εξουσία.

«Δοθείσης της πολύ σοβαρής κατάστασης στη Βενεζουέλα και των επιδεινούμενων συνθηκών για τον λαό της Βενεζουέλας, καλούμε από κοινού την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να εμπλακούν σε έναν ουσιαστικό διάλογο και καλούμε την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να σεβαστεί το κράτος του δικαίου και την εξουσία της εθνοσυνέλευσης», ανέφερε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Οτάβα, πλαισιωμένος από τους ηγέτες του Μεξικού και του Καναδά.

«Οι πολιτικοί κρατούμενοι πρέπει να απελευθερωθούν, η δημοκρατική διαδικασία πρέπει να γίνει σεβαστή, και αυτό συμπεριλαμβάνει τις θεμιτές προσπάθειες να διεξαχθεί ένα ανακλητικό δημοψήφισμα όπως προβλέπει ο νόμος στη Βενεζουέλα», πρόσθεσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Επίσης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ διαβεβαίωσε ότι η χώρα του, ο Καναδάς και το Μεξικό θα εργαστούν για να εγγυηθούν τη σταθερότητα του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος μετά την ψήφο υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα το οποίο διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο την περασμένη Πέμπτη.

«Με δεδομένη την ψήφο στο Ηνωμένο Βασίλειο υπέρ της αποχώρησής του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ομάδες μας για τα οικονομικά θα συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού ώστε να παραμείνουμε επικεντρωμένοι στη συνέχιση της ανάπτυξης των οικονομιών μας και στην εξασφάλιση της σταθερότητας του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος, κάτι που είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να επιτύχουμε», ανέφερε ο Ομπάμα.

Μετά την ψήφο υπέρ του Brexit οι αγορές μοιάζουν να ηρεμούν, έκρινε ο Ομπάμα, προβλέποντας ότι η παγκόσμια οικονομία θα παραμείνει σταθερή βραχυπρόθεσμα.

«Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά» την κατάσταση για να εξακριβωθεί «εάν υπάρχουν συστημικά προβλήματα», ανέφερε ο Ομπάμα. Παρότι σημείωσε πως πιστεύει ότι η σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας δεν απειλείται βραχυπρόθεσμα, εξέφρασε ανησυχίες για τις πιο μακροπρόθεσμες προοπτικές για την ανάπτυξη εάν το Brexit γίνει πραγματικότητα.

Ακόμη, ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε να υπάρξει πρόοδος στη φιλελευθεροποίηση του εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των διαπραγματεύσεων για το διατλαντικό εμπόριο.

«Το ελεύθερο εμπόριο πρέπει να είναι δίκαιο εμπόριο», επισήμανε ο αμερικανός πρόεδρος, επικαλούμενος το ότι παρατηρείται υπερπροσφορά χάλυβα και αλουμινίου το τελευταίο διάστημα στις διεθνείς αγορές.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ