Παραιτήθηκε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη

 
Παραιτήθηκε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη

Ενημερώθηκε: 17/04/24 - 09:44

Την παραίτησή του υπέβαλε χτες Τρίτη (16.04.2024) ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη. Ο ίδιος έκρινε πως δεν είναι δυνατό να υπάρξει «επιτυχία» των προσπαθειών τερματισμού της κρίσης στη χώρα.

Οι λίβυοι ηγέτες βάζουν «τα προσωπικά συμφέροντά τους πάνω από τις ανάγκες της χώρας», ανέφερε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, με αποτέλεσμα να μην γίνονται επιτυχείς προσπάθειες για να τερματιστεί η κρίση στη Λιβύη. Ο Αμπντουλαγέ Μπατιλί με τα δεδομένα αυτά αποφάσισε να εγκαταλείψει υποβάλλοντας την παραίτησή του .

«Υπέβαλα την παραίτησή μου στον Γενικό Γραμματέα» του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ο διπλωμάτης από τη Σενεγάλη, στον Τύπο μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, κατά την οποία σκιαγράφησε με μελανά χρώματα την κατάσταση στη Λιβύη, βυθισμένη σε εμφύλιο πόλεμο από το 2011.

Η παραίτηση «έγινε δεκτή», ανέφερε κατόπιν ο εκπρόσωπος του ΓΓ Γκουτέρες, ο Στεφάν Ντουζαρίκ.

Η Αποστολή Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη «κατέβαλε πολλές προσπάθειες τους 18 τελευταίους μήνες υπό τη διεύθυνσή μου», όμως το τελευταίο διάστημα «η κατάσταση έχει χειροτερέψει», εξήγησε ο Αμπντουλαγέ Μπατιλί, καταγγέλλοντας την «έλλειψη πολιτικής βούλησης και καλής πίστης από τους λίβυους ηγέτες» που μοιάζουν «ικανοποιημένοι με το τρέχον αδιέξοδο».

«Αυτό είναι πολύ λυπηρό, διότι στη Λιβύη σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού θέλει» να τερματιστεί αυτό το αδιέξοδο, όμως «σε αυτές τις συνθήκες, δεν υπάρχει κανένας τρόπος ο ΟΗΕ να δράσει με επιτυχία» επέμεινε, δεν υπάρχει «θέση» για την επίτευξη πολιτικής λύσης.

Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ανακοίνωσε την αναβολή της εθνικής διάσκεψης για τη συμφιλίωση επ’ αόριστον. Η διάσκεψη αυτή θα ξεκινούσε στη θεωρία την Κυριακή 28η Απριλίου.

«Είναι αποκαρδιωτικό να βλέπεις ανθρώπους σε θέσεις εξουσίας να βάζουν τα προσωπικά τους συμφέροντα πάνω από τις ανάγκες της χώρας τους», σημείωσε εκφράζοντας επίσης το «βαθύ αίσθημα διάψευσης των ελπίδων» του.

«Η εγωιστική αποφασιστικότητα των σημερινών ηγετών να διατηρήσουν το status quo με ελιγμούς και τακτικές καθυστέρησης σε βάρος του λιβυκού λαού πρέπει να λάβει τέλος», επέμεινε.

Εξέφρασε ιδίως τη λύπη του διότι οι προσπάθειές του να καθησυχαστούν οι ανησυχίες κάθε πλευράς συνάντησαν «επίμονη αντίσταση, παράλογες προσδοκίες και αδιαφορία για τα συμφέροντα του λαού» της Λιβύης.

Στη Λιβύη, η ειρήνη και η σταθερότητα παραμένουν ακόμη ζητούμενα μετά την εξέγερση του 2011, με υποστήριξη του NATO, που ανέτρεψε το καθεστώς του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι. Η χώρα παραμένει διχασμένη, με δυο κυβερνήσεις στο δυτικό και στο ανατολικό τμήμα της χώρας και μια μυριάδα ένοπλες ομάδες να διεκδικούν εξουσία κι επιρροή.

Ο Αμπντουλαγέ Μπατιλί ήταν ο ένατος ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ από το 2011 και ανέλαβε τον Σεπτέμβριο του 2022, έπειτα από μήνες που η θέση παρέμενε κενή, μετά την ξαφνική παραίτηση του προκατόχου του Γιαν Κούμπις τον Νοέμβριο του 2021.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας, που απαιτείται να δώσει πράσινο φως, είχε απορρίψει διάφορες εισηγήσεις του Γενικού Γραμματέα Γκουτέρες προτού συναινέσει στον διορισμό του σενεγαλέζου διπλωμάτη, για τον οποίο η κυβέρνηση στην Τρίπολη εξέφραζε αντίθετα «επιφυλάξεις» εξ αρχής.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ