Το Πεκίνο προσεγγίζει ξανά την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

 
ΚΙΝΑ

Ενημερώθηκε: 23/02/23 - 20:53

Η κινεζική ηγεσία επιχειρεί να προσεγγίσει εκ νέου την Ευρώπη, στον απόηχο της πανδημίας και σε πείσμα των αμερικανικών πιέσεων, αλλά αυτήν τη φορά μέσω Ουκρανίας, Κάπως έτσι ερμηνεύουν τα διεθνή μέσα (Financial Times, Gzero κ.ά.) τις τελευταίες κινήσεις της κινεζικής πλευράς επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Ο κορυφαίος Κινέζος διπλωμάτης Ουάνγκ Γι, λίγες ημέρες προτού συμπληρωθεί ένας χρόνος από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πραγματοποίησε μίνι περιοδεία στην Ευρώπη, με σταθμούς τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, το Μόναχο και τη… Μόσχα.

Η πρώτη επίσκεψη μετά την εισβολή

Ο Ουάνγκ Γι συνάντησε τον Πούτιν στη ρωσική πρωτεύουσα στις 22 Φεβρουαρίου και έγινε, έτσι, ο πρώτος υψηλόβαθμος Κινέζος αξιωματούχος που επισκέπτεται τη Ρωσία έπειτα από έναν χρόνο πολέμου στην Ουκρανία. Ο ίδιος ο Πούτιν υποστήριξε, από την πλευρά του, ότι τους επόμενους μήνες πρόκειται να επισκεφθεί τη Ρωσία και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ. 

Συγκριτικά, την ίδια ώρα που ο Ουάνγκ ήταν στη Μόσχα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε συνάντηση στην Πολωνία με τους «εννέα του Βουκουρεστίου» όπως ονομάζονται οι εννέα χώρες μέλη της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Από την εν λόγω συνάντηση με τον Μπάιντεν, ωστόσο, έλειπε ένας ηγέτης που δεν έδωσε το «παρών» και αυτός ήταν ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.

Πριν από την επίσκεψη του Ουάνγκ Γι στη Μόσχα, δυτικοί αξιωματούχοι έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου υποστηρίζοντας ότι το Πεκίνο ετοιμάζεται να στείλει όπλα υπέρ των ρωσικών δυνάμεων που μάχονται στην Ουκρανία.

Διεκδικεί ρόλο ειρηνοποιού

Η κινεζική πλευρά επιχείρησε, ωστόσο, από τη μεριά της να προβάλει ένα διαφορετικό προφίλ, διεκδικώντας ρόλο ειρηνοποιού στο Ουκρανικό. Εάν μάλιστα επιβεβαιωθούν στην πράξη όσα έχουν κυκλοφορήσει ως σενάρια, τότε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ μπορεί αύριο, ανήμερα της επετείου συμπλήρωσης ενός έτους πολέμου, να παρουσιάσει ένα δικό του κινεζικό πλάνο για την ειρήνευση. Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι τους περασμένους δώδεκα μήνες ο Σι δεν έχει μιλήσει ούτε μία φορά με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ανεξάρτητα από την πρακτική ουσία του όποιου σχεδίου, η κινεζική ηγεσία θα μπορούσε, εμφανιζόμενη ως «υπεύθυνη ειρηνοποιός δύναμη», να ενισχύσει το προφίλ της στη διεθνή σκηνή. Είναι πολλές άλλωστε οι χώρες διεθνώς αλλά και στην ίδια την Ευρώπη που θα ήθελαν να δουν αυτόν τον πόλεμο να τελειώνει το συντομότερο δυνατόν μέσα από την επίτευξη συμβιβασμών. Ο Σι Τζινπίνγκ θα μπορούσε να ενισχύσει την εικόνα της κινεζικής ηγεσίας στα μάτια αυτών των χωρών, ασκώντας κριτική παράλληλα στον Μπάιντεν και στις ΗΠΑ που στέλνουν οπλικά συστήματα στην Ουκρανία. Κατά αυτόν τον τρόπο, η κινεζική ηγεσία θα μπορούσε να επιχειρήσει να μπει σφήνα μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών.

Επί της ουσίας βέβαια και πέρα από τις όποιες κινεζικές διαθέσεις, όλα θα κριθούν στην πράξη. Εάν το – ακόμη ασαφές – ειρηνευτικό σχέδιο του Πεκίνου επιτύχει, τότε η κινεζική ηγεσία θα έχει αποκτήσει πόντους στη διεθνή σκηνή. Εάν αποτύχει ή δεν περάσει σε φάση υλοποίησης, τότε εκείνη θα έχει επίσης αποτύχει ως διαμεσολαβητής.

«Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες για την Κίνα»

Δυτικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν, πάντως, ότι δεν πρέπει να έχουμε «αυταπάτες» αναφορικά με τη μέχρι στιγμής στάση της Κίνας στο Ουκρανικό.

«Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες για την Κίνα, μέχρι στιγμής εκείνη δεν έχει πάρει θέση εναντίον της Ρωσίας», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Δυτικοί αναλυτές υπογραμμίζουν, ωστόσο, ότι η μόνη δύναμη που μπορεί να ασκήσει πια ουσιαστική επιρροή στη Μόσχα είναι η Κίνα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ