Πως αντιμετωπίζει η Κίνα το πλεόνασμα κατοικιών της;

 
κινα

Ενημερώθηκε: 23/05/24 - 21:55

Η Κίνα διερευνά ενεργά νέους τρόπους για τη μείωση του αποθέματος κατοικιών της, όπως η προώθηση προγραμμάτων ανταλλαγής και η ενθάρρυνση των αγοραπωλησιών εμπορικών διαμερισμάτων που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση για σχέδια προσιτής στέγασης, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας αναζωπύρωσης της ψυχρής αγοράς ακινήτων.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι κινήσεις αυτές, που αποσκοπούν στην προώθηση περισσότερων συμφωνιών, είναι ζωτικής σημασίας για τη ζωτικότητα του τομέα, καθώς οι προσδοκίες της αγοράς παρέμειναν αδύναμες μετά τα χρόνια της άνθησης.

Σε συνάντηση υψηλού επιπέδου στα τέλη Απριλίου, οι Κινεζικές Αρχές ζήτησαν "μέτρα για τη μείωση του αποθέματος κατοικιών και τη βελτίωση της ποιότητας των νέων κατοικιών με συντονισμένο τρόπο". Αυτή η διατύπωση σηματοδότησε την νέα στεγαστική πολιτική της Κίνας

Στο τέλος Απριλίου, οι μη πωλημένες εμπορικές κατοικίες σε ολόκληρη τη χώρα ανέρχονταν σε 745,53 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα, σημειώνοντας σημαντική αύξηση από 514,36 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα στο τέλος Απριλίου 2021, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Ωστόσο, μόνο 292,52 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα νέων κατοικιών πωλήθηκαν τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με 503,05 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα κατά την ίδια περίοδο πριν από τρία χρόνια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Ο Li Yujia, επικεφαλής ερευνητής στο Guangdong Housing Policy Research Center, δήλωσε ότι το καθοδικό σπιράλ διαταράσσει την κυκλοφορία στην αγορά κατοικίας.

"Όταν η αγορά αποτυγχάνει να λειτουργήσει, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να παρέμβει η κυβέρνηση", δήλωσε ο Li. "Η άμεση προτεραιότητα είναι να διεξαχθεί η "αποφόρτιση από τις πλημμύρες" για το τεράστιο απόθεμα μεταχειρισμένων κατοικιών".
Οι τοπικές κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα κινητοποιήθηκαν. Πάνω από 60 πόλεις έχουν παρουσιάσει υποστηρικτικές πολιτικές για τη μείωση του αποθέματος κατοικιών, συμπεριλαμβανομένων της Σαγκάης, της Σενζέν, του Τσινγκντάο και της Ναντζίνγκ.

Περισσότεροι από 20 εργολάβοι και σχεδόν 10 κτηματομεσιτικά γραφεία στη Σαγκάη της ανατολικής Κίνας ξεκίνησαν από κοινού μια εκστρατεία στις αρχές του μήνα. Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας, οι ιδιοκτήτες κατοικιών που υπογράφουν για την αγορά νέου ακινήτου θα έχουν προτεραιότητα στις πωλήσεις των παλαιών τους κατοικιών από τους πράκτορες. Μόλις πωληθεί το υπάρχον σπίτι, θα οριστικοποιηθεί η συναλλαγή για το νέο ακίνητο. Σε περίπτωση που δεν πωληθεί, οι αγοραστές μπορούν να λάβουν επιστροφή χρημάτων χωρίς καμία ευθύνη.

Στο Zhengzhou της κεντρικής Κίνας, μια τοπική κρατική επιχείρηση (SOE) σχεδιάζει να αγοράσει σπίτια που έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία 20 χρόνια για να τα ανακαινίσει για προσιτές ενοικιαζόμενες κατοικίες. Η πόλη στοχεύει να ολοκληρώσει 10.000 συμφωνίες ανταλλαγής μέσω τέτοιων αγορών από την κρατική επιχείρηση και άλλων προσεγγίσεων φέτος.
Σε μια πρόσφατη περίπτωση στη Γουχάν της κεντρικής Κίνας, ένας πολίτης αντάλλαξε το δυσεύρετο διαμέρισμά του σε μια παλιά γειτονιά της περιοχής Κιαοκόου για πάνω από 900.000 γουάν (πάνω από 126.000 δολάρια ΗΠΑ), ενώ αγόρασε ένα νέο, μεγαλύτερο σπίτι που βρισκόταν ακόμη υπό κατασκευή για πάνω από 2,1 εκατομμύρια γουάν.

Η συμφωνία έγινε στο πλαίσιο ενός προγράμματος που ξεκίνησε από τοπικούς κατασκευαστές, κτηματομεσιτικά γραφεία και ομάδες αγοράς κατοικιών από τα τέλη του 2023. Στο Qiaokou, κρατικοί εργολάβοι είχαν αγοράσει περισσότερα από δέκα παλιά σπίτια για έργα προσιτής στέγασης μέχρι τα μέσα Μαΐου.

Καθώς η ζήτηση των ανθρώπων για καλύτερες κατοικίες στηρίζει την αγορά ακινήτων της Wuhan, τέτοια προγράμματα ανταλλαγής συμβάλλουν στην απελευθέρωση του δυναμικού αγοράς κατοικιών και στην ώθηση της αγοράς πίσω σε έναν θετικό κύκλο, δήλωσε ο Li Guozheng, διευθυντής αγοράς του υποκαταστήματος της China Index Academy στην κεντρική Κίνα.
Επιπλέον, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ένα σχέδιο για τη δημιουργία μιας διευκόλυνσης επαναχρηματοδότησης ύψους 300 δισεκατομμυρίων γιουάν, η οποία έχει σχεδιαστεί για τη χρηματοδότηση των αγορών μη πωλημένων νέων κατοικιών από τις κρατικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα μετατραπούν σε επιδοτούμενες από την κυβέρνηση κατοικίες για την ικανοποίηση των αναγκών των οικογενειών με χαμηλό εισόδημα. Ο Tao Ling, αναπληρωτής επικεφαλής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, δήλωσε ότι η διευκόλυνση αναμένεται να δημιουργήσει τραπεζικά δάνεια συνολικού ύψους 500 δισεκατομμυρίων γιουάν.

Πηγή: Xinhua

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Tags