Κίνα και η Ινδία έχουν καταγγέλλονται για άλλη μια φορά ότι υποβοηθούν την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας, αγνοώντας ή ακόμα και παρακάμπτοντας τις δυτικές κυρώσεις, μεταξύ άλλων και μέσω εταιρειών-βιτρινών, όπως αποκάλυψε αυτή την εβδομάδα το Reuters.
Οι δύο χώρες έχουν βρεθεί εδώ και καιρό στο στόχαστρο της διεθνούς κοινότητας για την άρνησή τους να καταδικάσουν τον παράνομο πόλεμο, καθώς και για τα υψηλά ποσοστά αγοράς ρωσικού πετρελαίου – το βασικό εξαγώγιμο προϊόν της Μόσχας, που ενισχύει άμεσα τα πολεμικά της ταμεία.
Ωστόσο, αποκαλύφθηκε επίσης ότι οι δύο χώρες συνεισφέρουν άμεσα στην ενίσχυση της πολεμικής ικανότητας της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης, μεταξύ άλλων μέσω συμφωνίας πώλησης εκρηκτικών ύψους 1,4 εκατομμυρίων δολαρίων από ιδιωτική ινδική εταιρεία σε δύο ρωσικές εταιρείες.
Στην εν λόγω συμφωνία περιλαμβάνεται και πώληση ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων προς την εταιρεία παραγωγής εκρηκτικών Promsintez, η οποία είναι γνωστό ότι διατηρεί δεσμούς με τον ρωσικό στρατό.
Άλλα 400.000 δολάρια σε εκρηκτικά αγοράστηκαν από ρωσική εταιρεία υπόγειας εξόρυξης με το όνομα High Technology Initiation Systems, σύμφωνα με το Reuters, αν και παραμένει ασαφές αν η εταιρεία αυτή θεωρείται ύποπτη για χρήση τεχνολογιών διπλής χρήσης προς όφελος της πολεμικής προσπάθειας του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin.
Παρότι οι ΗΠΑ έχουν εκδώσει εκατοντάδες κυρώσεις παγκοσμίως κατά οντοτήτων που υποστηρίζουν ή εμπλέκονται στην πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας, η πλειοψηφία των αμερικανικών κυρώσεων έχει στοχεύσει Κινέζους ιδιώτες και εταιρείες – χωρίς αυτό να φαίνεται να αποτρέπει τη συνεχιζόμενη υποστήριξη του Πεκίνου προς τη Μόσχα.
Κινεζικής κατασκευής κινητήρες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ρωσικών drones εντοπίστηκαν να έχουν αποσταλεί στη ρωσική κατασκευάστρια όπλων IEMZ Kupol, για να αυξηθεί η παραγωγή του επιθετικού drone Garpiya-A1.
Ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου
Οι πετρελαϊκές σχέσεις της Κίνας με τη Ρωσία και το Ιράν είναι σημείο έντασης στο εμπόριο, λένε οι ΗΠΑ
Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, οι αποστολές από την κινεζική εταιρεία Beijing Xichao International Technology and Trade έγιναν υπό την περιγραφή «μονάδες βιομηχανικής ψύξης» για να παρακαμφθούν οι δυτικές κυρώσεις που τέθηκαν σε ισχύ τον Οκτώβριο του 2024, σε μια προσπάθεια να διακοπούν οι εφοδιαστικές αλυσίδες drones στις οποίες βασίζεται η Ρωσία στον πόλεμο της στην Ουκρανία.
Η Kupol φέρεται να υπέγραψε σύμβαση με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας για την εντατικοποίηση της παραγωγής των drones μεγάλης εμβέλειας – τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί για πλήγματα σε πολιτικούς και στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία – με στόχο την παραγωγή περίπου 6.000 drones το 2025, έναντι των 2.000 που παρήχθησαν το 2024.
Η Ινδία και η Κίνα επιμένουν ότι οι εταιρείες τους δεν παραβιάζουν την εθνική τους νομοθεσία, παρά τις δυτικές κυρώσεις, τις οποίες έχουν επίσης καταδικάσει – συμπεριλαμβανομένων των πιο πρόσφατων κυρώσεων της Ε.Ε. αυτή την εβδομάδα που στοχεύουν ινδικά διυλιστήρια που χρησιμοποιούν ρωσικό πετρέλαιο.
Το State Department δεν απάντησε άμεσα στις ερωτήσεις του Fox News Digital για το τι μέτρα λαμβάνει κατά της παράκαμψης κυρώσεων ή εάν ινδικές και κινεζικές εταιρείες αναμένεται να αντιμετωπίσουν νέες κυρώσεις στο προσεχές μέλλον.
Ο Πρόεδρος Donald Trump έχει ήδη απειλήσει με επιβολή κυρώσεων 100% σε χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, εάν ο Putin δεν συμφωνήσει σε ειρηνευτική συμφωνία έως τις αρχές Σεπτεμβρίου – ένα μέτρο που αναμένεται να πλήξει περισσότερο την Κίνα και την Ινδία, δεδομένης της εξάρτησής τους από το ρωσικό πετρέλαιο.