Πόσο ισχυρό είναι το διαβατήριό σας; Η νέα κατάταξη για το 2025 - Η θέση της Ελλάδα

 
διαβατηριο

Πηγή Φωτογραφίας: CHUYN /Getty Images

Ενημερώθηκε: 22/07/25 - 15:53

Η Ευρώπη κυριαρχεί στην τελευταία παγκόσμια κατάταξη των διαβατηρίων, αλλά δεν ακολουθούν όλες οι χώρες το ρεύμα.

Ο δείκτης Henley Passport Index, ο οποίος χρησιμοποιεί αποκλειστικά δεδομένα που προέρχονται από τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) για να κατατάξει τα διαβατήρια του κόσμου ανάλογα με το πόσους προορισμούς επιτρέπουν την πρόσβαση χωρίς βίζα, μόλις κυκλοφόρησε την επικαιροποίησή του για το 2025. Οι ευρωπαϊκές χώρες κυριαρχούν και πάλι στην κορυφή.

Η Σιγκαπούρη κατέκτησε την πρώτη θέση για δεύτερη συνεχή χρονιά, προσφέροντας πρόσβαση χωρίς θεώρηση σε 193 προορισμούς. Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα ακολουθούν από κοινού στη δεύτερη θέση με 190 προορισμούς. Μετά από αυτό, ακολουθεί μια λιτανεία ευρωπαϊκών χωρών.

Επτά χώρες της ΕΕ - η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ιταλία και η Ισπανία - μοιράζονται τώρα την τρίτη θέση παγκοσμίως, με πρόσβαση χωρίς θεώρηση σε 189 προορισμούς. Από κοντά ακολουθούν η Αυστρία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία και η Σουηδία, οι οποίες κατατάσσονται στην τέταρτη θέση με πρόσβαση σε 188 προορισμούς.

Η Ελλάδα, η Ελβετία και η Νέα Ζηλανδία συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα.

Δύο ευρωπαϊκές χώρες υπολείπονται των ηγετών

Συνολικά, 28 ευρωπαϊκές χώρες εμφανίζονται στην παγκόσμια πρώτη δεκάδα, χάρη στην πρόσβαση στο χώρο Σένγκεν και τις ισχυρές διπλωματικές σχέσεις.

Ωστόσο, η δύναμη της Ευρώπης δεν είναι ομοιόμορφη. Η Λευκορωσία κατατάσσεται στη χαμηλότερη θέση της ηπείρου, στην 62η, ακριβώς πίσω από το Κοσσυφοπέδιο στην 61η. Προσφέροντας πρόσβαση χωρίς βίζα σε 81 και 82 προορισμούς, αντίστοιχα, και οι δύο χώρες υπολείπονται κατά πολύ του παγκόσμιου μέσου όρου των 109.

Ενώ το Κοσσυφοπέδιο έχει σημειώσει περιορισμένη διπλωματική πρόοδο τα τελευταία χρόνια, αμφότερα παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αποκλεισμένα από τις ευρύτερες προσπάθειες απελευθέρωσης των θεωρήσεων, ιδίως στις δυτικές χώρες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να χάνουν έδαφος

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες αλλαγές στην κατάταξη αφορούν δυτικές χώρες που ήταν πρώην ηγέτιδες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο βρισκόταν στην κορυφή του δείκτη το 2015, υποχώρησε άλλη μια θέση στην έκτη θέση, με πρόσβαση χωρίς θεώρηση σε 186 προορισμούς. Οι ΗΠΑ, που ήταν πρώτες το 2014, είναι τώρα 10ες, με πρόσβαση σε 182 προορισμούς - η χαμηλότερη θέση που κατέλαβαν ποτέ στην 20ετή ιστορία του δείκτη.

Η Henley & Partners, η εταιρεία συμβούλων για την ιθαγένεια μέσω επενδύσεων με έδρα το Σικάγο που βρίσκεται πίσω από την κατάταξη, αποδίδει την πτώση στις ολοένα και πιο περιοριστικές πολιτικές εισόδου και στις δύο χώρες. Αντίθετα, χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (τώρα 8η θέση), η Σαουδική Αραβία (54η θέση) και η Κίνα (60η θέση) ανεβαίνουν γρήγορα, επεκτείνοντας τις συμφωνίες απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης και διευκολύνοντας τις απαιτήσεις εισόδου.

"Η πρόσβαση κερδίζεται - και πρέπει να διατηρηθεί", δήλωσε ο Christian Kaelin, ο γεννημένος στην Ελβετία πρόεδρος της Henley & Partners.

"Όσοι επενδύουν στις διπλωματικές σχέσεις τείνουν να ανεβαίνουν".

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ