Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι, μετά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το Κίεβο για την κατάρτιση μνημονίου σχετικά με μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία και ότι οι προσπάθειες για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους από το θέρετρο του Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα, ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Τραμπ για τη στήριξη στην επανεκκίνηση των απευθείας συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2022.
«Συμφωνήσαμε με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών ότι η Ρωσία θα προτείνει και είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την ουκρανική πλευρά σε ένα μνημόνιο για μια πιθανή μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία, το οποίο θα καθορίζει θέσεις όπως, για παράδειγμα, τις αρχές επίλυσης της σύγκρουσης και το χρονοδιάγραμμα μιας ενδεχόμενης συμφωνίας», δήλωσε ο Πούτιν.
Πρόσθεσε ότι η διαδικασία αυτή θα περιλαμβάνει και τον καθορισμό ενδεχόμενης κατάπαυσης του πυρός, περιλαμβανομένης της διάρκειάς της.
Η Ουκρανία, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της και οι ΗΠΑ έχουν καλέσει τη Μόσχα να αποδεχθεί άμεση και άνευ όρων εκεχειρία διάρκειας τουλάχιστον 30 ημερών.
«Η διεξαγωγή απευθείας συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μάς δίνει λόγο να πιστεύουμε ότι, συνολικά, βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο», είπε ο Πούτιν, προσθέτοντας: «Η θέση της Ρωσίας είναι ξεκάθαρη. Για εμάς, το κύριο είναι να εξαλειφθούν οι βαθύτερες αιτίες αυτής της κρίσης».
Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι απαιτείται να προσδιοριστούν οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για την επίτευξη της ειρήνης.
Τραμπ: Ξεκινούν άμεσα ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η τηλεφωνική του συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν «πήγε πολύ καλά» και ανακοίνωσε ότι η Μόσχα και το Κίεβο θα ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις με στόχο την κατάπαυση του πυρός και τον τερματισμό του πολέμου.
Σε ανάρτησή του στο Truth Social, ο Τραμπ πρόσθεσε ότι το Βατικανό, εκπροσωπούμενο από τον Πάπα, έχει εκφράσει μεγάλο ενδιαφέρον να φιλοξενήσει τις διαπραγματεύσεις. «Ας ξεκινήσει η διαδικασία!», κατέληξε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ολόκληρη η ανάρτηση Τραμπ
«Μόλις ολοκλήρωσα τη δίωρη τηλεφωνική συνομιλία μου με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας. Πιστεύω ότι πήγε πολύ καλά. Η Ρωσία και η Ουκρανία θα ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για μια κατάπαυση του πυρός και, το σημαντικότερο, για τον τερματισμό του πολέμου. Οι όροι αυτής της συμφωνίας θα διαπραγματευτούν από τις δύο πλευρές, όπως και πρέπει, γιατί μόνο εκείνες γνωρίζουν λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης που κανείς άλλος δεν θα μπορούσε να γνωρίζει.
Η διάθεση και το πνεύμα της συνομιλίας ήταν εξαιρετικά. Αν δεν ήταν, θα το έλεγα τώρα και όχι αργότερα.
Η Ρωσία επιθυμεί να αναπτύξει εκτεταμένες εμπορικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες μόλις τελειώσει αυτό το καταστροφικό «λουτρό αίματος», και συμφωνώ. Υπάρχει τεράστια ευκαιρία για τη Ρωσία να δημιουργήσει τεράστιο αριθμό θέσεων εργασίας και πλούτου. Το δυναμικό της είναι ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟ. Το ίδιο και η Ουκρανία, που μπορεί να επωφεληθεί σημαντικά από το εμπόριο, καθώς θα ξαναχτίζει τη χώρα της.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα ξεκινήσουν άμεσα. Το γνωστοποίησα στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στην πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, στον καγκελάριο της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς και στον πρόεδρο της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας μαζί τους αμέσως μετά τη συνομιλία μου με τον πρόεδρο Πούτιν.
Το Βατικανό, διά του Πάπα, έχει δηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον να φιλοξενήσει τις διαπραγματεύσεις.
Ας αρχίσει η διαδικασία!»
Παράλληλα, Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι το Βατικανό εξέφρασε επίσημα ενδιαφέρον να φιλοξενήσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας για κατάπαυση του πυρός και τερματισμό του πολέμου.
Σκεπτικισμός στην Ευρώπη
Παρά τις δηλώσεις του Πούτιν, Ευρωπαίοι ηγέτες εκφράζουν επιφυλάξεις ως προς τη σοβαρότητα της ρωσικής πρόθεσης για ειρήνη και φοβούνται ότι ο Τραμπ ενδέχεται να πιέσει για μια τιμωρητική συμφωνία ειρήνης εις βάρος της Ουκρανίας, η οποία θα την αφήσει χωρίς το 1/5 της επικράτειάς της και χωρίς αξιόπιστες εγγυήσεις ασφάλειας για το μέλλον.
Η εισβολή της Ρωσίας το 2022 έχει χαρακτηριστεί από την Ουκρανία, τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τους Δυτικούς συμμάχους ως ιμπεριαλιστική εδαφική αρπαγή, με τη ρητορική ότι η Ρωσία μπορεί να επιτεθεί και στο ΝΑΤΟ — κάτι που η Μόσχα αρνείται.
Ο Πούτιν, από την πλευρά του, παρουσιάζει τον πόλεμο ως καμπή στις σχέσεις Μόσχας – Δύσης, κατηγορώντας το ΝΑΤΟ για προσβολή της ρωσικής κυριαρχίας και επέκταση σε περιοχές που η Μόσχα θεωρεί σφαίρα επιρροής της, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας.