Προεδρικές εκλογές-Ιράν: Επανεξελέγη πρόεδρος με 57% ο Χασάν Ροχανί

O απερχόμενος πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί επανεξελέγη με μεγάλη πλειοψηφία
Ενημερώθηκε: 20/05/17 - 15:03

Ιράν: O απερχόμενος πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί επανεξελέγη σήμερα στην προεδρία καθώς οι ψηφοφόροι φαίνεται ότι στήριξαν τις προσπάθειές του να αποκαταστήσει τους δεσμούς με το εξωτερικό και να αναζωογονήσει την οικονομία.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αμπντολρεζά Ραχμάνι Φαζλί επιβεβαίωσε στην κρατική τηλεόραση το αποτέλεσμα λέγοντας ότι ο μετριοπαθής ιερωμένος Ροχανί κέρδισε 23,5 εκατομμύρια ψήφους--το 57%--σε σχέση με τις 15,8 εκατομμύρια--38,3%--του σκληροπυρηνικού αντιπάλου του Εμπραχίμ Ραϊσί.

Το ποσοστό συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Παρασκευή ανήλθε σε 73%, γεγονός που οδήγησε τις αρχές στην παράταση της ψηφοφορίας κατά αρκετές ώρες μέχρι τα μεσάνυχτα.


Στις χθεσινές εκλογές ψήφισαν περισσότεροι από 40 εκατομμύρια άνθρωποι με συνολικά 56 εκατομμύρια Ιρανούς να έχουν δικαίωμα ψήφου.

Ο Ροχανί αντιμετώπισε τον 56χρονο Ραϊσί, έναν συντηρητικό ιερωμένο που πρόσκειται στον ανώτατο ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος εμφανίστηκε ως συνήγορος των φτωχών και είπε ότι θέλει να δώσει προτεραιότητα στην «οικονομία της αντίστασης», που βασίζεται στην εθνική παραγωγή και στις εθνικές επενδύσεις.

Δύο μικρότεροι και λίγο γνωστοί υποψήφιοι --ένας μεταρρυθμιστής που ζήτησε να ψηφιστεί ο Ροχανί κι ένας συντηρητικός-- συμμετείχαν επίσης στις χθεσινές εκλογές.

Ο 68χρονος Ροχανί ηγήθηκε το 2015 της υπογραφής της συμφωνίας για τα πυρηνικά με τις διεθνείς δυνάμεις και έκανε προεκλογική εκστρατεία που βασίστηκε, όπως ο ίδιος είπε, στην επιλογή ανάμεσα σε περισσότερες πολιτικές ελευθερίες και στον "εξτρεμισμό".

Τηλεγράφημα Πούτιν στον Ροχανί


ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απέστειλε τηλεγράφημα στον Χασάν Ροχανί με τον οποίο τον συγχαίρει για την μεγάλη νίκη του στις ιρανικές προεδρικές εκλογές", ανέφερε σήμερα η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

Ο ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ετοιμότητά του να αναπτύξει περαιτέρω την ρωσο-ιρανική συνεργασία σε διμερή και διεθνή ζητήματα.


Σχετικά Θέματα:

Ιράν προεδρικές εκλογές: Προβάδισμα Ροχανί