Σήμερα ο Πούτιν θα προσπαθήσει να πείσει τον Ερντογάν να διαπραγματευτεί με τον Άσαντ

Σήμερα ο Πούτιν θα προσπαθήσει να πείσει τον Ερντογάν να διαπραγματευτεί με τον Άσαντ
Ενημερώθηκε: 22/10/19 - 01:58

Η στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, αλλά και η πιθανότητα έναρξης συνομιλιών Ερντογάν - Άσαντ θα είναι το αντικείμενο των συνομιλιών του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Τούρκου ομολόγου του σήμερα στο Σότσι.

Οι εξελίξεις στην Συρία και οι αλλοπρόσαλλες κινήσεις Τραμπ έφεραν τη Ρωσία σε ρόλο βασικού διαμορφωτή του γεωπολιτικού παιχνιδιού στην περιοχή. Μετά της απόλυτη κυριαρχία, που πέτυχε η Μόσχα στην συριακή κρίση, θέλει τώρα να πετύχει να φέρει στο τραπέζι του διαλόγου Ερντογάν και Άσαντ, δύο συμμάχους της, που όμως βρίσκονται «στα μαχαίρια».

Η δήλωση του Τούρκου προέδρου, ότι δεν τον ενοχλεί να αναλάβει η Δαμασκός τον έλεγχο  των Κούρδων στη ζώνη ασφαλείας που θέλει να έχει στην τουρκοσυριακή μεθόριο, δίνει ελπίδες ότι ο Πούτιν μπορεί να πετύχει μια συμφωνία Τουρκίας-Συρίας.

Βάση για τη διαπραγμάτευση αυτή είναι η πάγια θέση της Ρωσίας ότι μια μακροχρόνια σταθερότητα στην περιοχή μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αποκατάσταση της ακεραιότητας της Συρίας και πως όλα τα συμφέροντα όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων της Συρίας πρέπει να ληφθούν υπ όψιν.

Μάλιστα ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου, Γιούρι Ουσακόφ, είπε ότι «η κατάσταση στο πλαίσιο της τουρκικής επιχείρησης στη Συρία συζητήθηκε αναλυτικά και εμπεριστατωμένα μεταξύ των δικών μας εκπρόσωπων και των εκπροσώπων του Άσαντ» επισημαίνοντας ότι για όλες τις τελευταίες πληροφορίες επί του θέματος Πούτιν και Ερντογάν θα μιλήσουν μετά το τέλος της συνάντησης τους, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξη Τύπου που θα δώσουν.

Η αποχώρηση των Κούρδων

Ο Ερντογάν και ο Πούτιν θα συζητήσουν για την αποχώρηση της συριακής κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) από τις πόλεις Μανμπίτζ και Κομπάνι της βορειοανατολικής Συρίας κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Σότσι την προσεχή εβδομάδα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Άγκυρα συμφώνησε με την Ουάσινγκτον την Πέμπτη να σταματήσει την επίθεσή της στη βορειοανατολική Συρία για πέντε ημέρες ώστε να επιτρέψει στην κουρδική πολιτοφυλακή YPG να αποχωρήσει από την σχεδιαζόμενη "ζώνη ασφαλείας". 

Σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Kanal 7, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία αναμένει από την πολιτοφυλακή YPG να απομακρυνθεί από περιοχές όπου ο συριακός στρατός, υποστηριζόμενος από τη Μόσχα, έχει αναπτυχθεί στη βόρεια Συρία.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε ότι η χώρα του δεν θέλει να δει ούτε έναν μαχητή των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) να μένει στην "ζώνη ασφαλείας" στο τέλος της περιόδου εκεχειρίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ