Σκληρή ακροδεξιά η Μελόνι ή έτοιμη για μετεκλογικούς συμβιβασμούς ;

 
μελονι

Ενημερώθηκε: 25/09/22 - 17:09

Όλος ο κόσμος κοιτάζει σήμερα την Ιταλία και το αποτέλεσμα των πολιτικών διαβουλεύσεων. Με ανησυχία, σε ορισμένες περιπτώσεις, και εν πάση περιπτώσει με την περιέργεια που οφείλεται σε μια χώρα σημαντική για την -ήδη εύθραυστη- ισορροπία της Ευρώπης. Απλώς ρίξτε μια ματιά σε όσα γράφουν οι μεγάλες εφημερίδες στις ηλεκτρονικές τους εκδόσεις. Και ίσως δεν είναι τυχαίο ότι ο όρος που χρησιμοποιείται περισσότερο για την προέλαση των Αδέλφια της Ιταλίας και Τζιόρτζαια Μελόνι , που οι δημοσκοπήσεις τους αποδίδουν  μιας τεράστια συναίνεση, είναι «ακροδεξιός».

“Οι Ιταλοί αποφασίζουν αν θα επιλέξουν την πιο δεξιά κυβέρνησή τους από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε εκλογές που παρακολουθούνται στενά σε όλη την Ευρώπη. Η Τζόρτζια Μελόνι ηγείται του ακροδεξιού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας και στοχεύει να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της. Συμμάχησε με δύο άλλα δεξιά κόμματα», γράφει το βρετανικό BBC.

«Η Τζιόρτζια Μελόνι θα μπορούσε να είναι το νέο ιταλικό πείραμα», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung στην πρώτη σελίδα της διαδικτυακής της έκδοσης σήμερα το πρωί. Είναι μια σκέψη που ξεκινά από το  γεγονός για τη συντηρητική εφημερίδα της Φρανκφούρτης «η Μελόνι είναι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το φαβορί για να γίνει η νέα πρωθυπουργός, μετά τον Μάριο Ντράγκι».

“Η ΕΕ παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα έναν πολιτικό σεισμό στην Ιταλία. Για να προσπαθήσει να καταλάβει τι θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια πιθανή νίκη στην Ευρώπη από τη Giorgia Meloni και τον συνασπισμό της” προσθέτει η ισπανική El País.

«Η Μελόνι είναι μέρος μιας δεξιάς συμμαχίας με τον ηγέτη της αντιμεταναστευτικής Λέγκας Ματέο Σαλβίνι και τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τον τρεις φορές πρωθυπουργό που ηγείται του κόμματος Forza Italia που δημιούργησε πριν από τρεις δεκαετίες. Ο περίπλοκος ιταλικός εκλογικός νόμος επιβραβεύει τους εκλογικούς συνασπισμούς , πράγμα που σημαίνει ότι οι Δημοκρατικοί βρίσκονται σε μειονεκτική θέση καθώς δεν έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν μια εξίσου ευρεία συμμαχία με αριστερούς λαϊκιστές και κεντρώους», εξηγεί το Associated Press.

«Η υπερσυντηρητική Τζιόρτζια Μελόνι κυριάρχησε σε μια πυρετώδη προεκλογική εκστρατεία που έληξε στην Ιταλία Το Δημοκρατικό Κόμμα απέτυχε να κινητοποιήσει την αριστερά για τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής και αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό από το αντισυστημικό Κίνημα 5 Αστέρων, το οποίο ανακάμπτει μετά από χρόνια παρακμής», είναι το σχόλιο της γαλλικής Le Monde.

“Η ιταλική αριστερά παραμένει αισιόδοξη καθώς οι εκλογές απειλούν μια οδυνηρή αναμέτρηση. Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει, με την Τζόρτζια Μελόνι και τη ριζοσπαστική δεξιά να ευνοούνται να κερδίσουν για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο”, γράφει ο Observer.

“Εκατομμύρια Ιταλοί ψηφίζουν σε εκλογές που αναμένεται να αναδείξουν την πιο δεξιά κυβέρνηση της χώρας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και να στέψουν μια γυναίκα πρωθυπουργό της γράφει το Reuters. Οι πρώτες εθνικές εκλογές του φθινοπώρου στην Ιταλία σε περισσότερο από έναν αιώνα πυροδοτήθηκαν από εσωκομματικούς αγώνες που κατέλυσαν την ευρεία κυβέρνηση εθνικής ενότητας του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι τον Ιούλιο. Μια δεξιά συμμαχία υπό την ηγεσία των Αδελφών της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι φαίνεται κοντά σε μια σαφή νίκη σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν από μερικές εβδομάδες».

«Η Giorgia Meloni, έτοιμη να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα ηγηθεί της Ιταλίας, αποστασιοποιήθηκε από το ακροδεξιό παρελθόν της και έκανε εκστρατεία ως συντηρητική που η Ιταλία και οι σύμμαχοί της δεν χρειάζεται να φοβούνται», σχολιάζει η Wall Street Journal.

Εν τω μεταξυ ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και νυν αρχηγός του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μιλώντας με συνεργάτες του σε καφέ του Μιλάνου, τόνισε πριν από λίγο ότι «βρίσκεται στην πολιτική αρένα για να προσφέρει, μαζί με το κόμμα του, μια καθοριστική συμβολή και να είναι ο σκηνοθέτης της επόμενης κυβέρνησης».

«Εκτιμώ ότι η Φόρτσα Ιτάλια θα ξεπεράσει το 10% των ψήφων. Στη φάση αυτή, βέβαια, σε όλο τον κόσμο έχουμε έλλειψη ηγετών, αλλά η άποψή μου είναι ότι οι ηγέτες πρέπει να αναδεικνύονται, αυτόνομα, με τις δυνάμεις τους» πρόσθεσε ο «Καβαλιέρε».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ