Συρία: Γερουσιαστής αποκαλύπτει την υπόσχεση του Ερντογάν στον Τραμπ

erdogan_trump
Ενημερώθηκε: 16/10/19 - 21:13

Παραβρέθηκα χθες στο τηλεφώνημα μεταξύ του Προέδρου Ερντογάν και του Προέδρου Τραμπ, αναφέρει σε μήνυμα του ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος, ο κ. Ερντογάν διαμαρτυρήθηκε στον κ. Τραμπ για τη στάση του κ. Γκράχαμ, χωρίς να γνωρίζει ότι ο γερουσιαστής βρισκόταν στο Όβαλ Όφις και άκουγε τη συνομιλία.

Και προσθέτει: Ο Πρόεδρος Τραμπ έλαβε δέσμευση από τον Πρόεδρο της Τουρκίας ότι θα παραμείνει μακριά από την περιοχή του Κομπάνι για να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση στη Συρία. Αν η Τουρκία συνεχίσει να μετακινείται και να καταλαμβάνει κουρδικές περιοχές γύρω από το Κομπάνι, θα το θεωρήσω ως παραβίαση της υπόσχεσης του Προέδρου Ερντογάν και μιας μεγάλης κλιμάκωσης. Είμαι βέβαιος ότι το Κογκρέσο και η κυβέρνηση θα θεωρήσουν τον Ερντογάν προσωπικά υπεύθυνο για οποιεσδήποτε φρικαλεότητες που διαπράττονται μέσα και γύρω από το Κομπάνι.

Η συμβουλή μου προς την Τουρκία είναι να σταματήσει πριν καταστρέψει εντελώς τη σχέση της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καταλήγει ο κ. Γκράχαμ. Σημειώνουμε ότι ο εκπρόσωπος του κ. Γκράχαμ δήλωσε ότι συνεχίζει να υποστηρίζει το σχέδιο νόμου, το οποίο θα υποστηριχθεί και από τον Δημοκρατικό βαν Χόλλεν, με το οποίο θα απιτούνται σκληρές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.

Πάντως, ο κ. Ερντογάν φαίνεται ότι δεν θα τηρήσει την υπόσχεσή του στον κ. Τραμπ και θα κτυπήσει το Κομπάνι. Στην περίπτωση αυτή, πιθανότατα θα υπάρξει στρατιωτική αντίδραση από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επίσης, ο Τούρκος πρόεδρος συνομίλησε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και συμφώνησε να επισκεφθεί άμεσα τη Μόσχα.

Πηγή: https://hellasjournal.com