Τα ματωμένα γάντια του Αβραάμ Λίνκολν πουλήθηκαν σε δημοπρασία για 1,3 εκατ. ευρώ

 
τα γάντια του Λίνκον

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 22/05/25 - 19:13

Τα αιματοβαμμένα δερμάτινα γάντια του Αβραάμ Λίνκολν -που είχε στην τσέπη του τη νύχτα που δολοφονήθηκε- πουλήθηκαν σε δημοπρασία για 1,3 εκατομμύρια ευρώ, στο πλαίσιο πώλησης μιας συλλογής ιστορικών αντικειμένων για την εξόφληση χρέους 8 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τα γάντια ήταν το σημαντικότερο αντικείμενο της δημοπρασίας, μεταξύ 144 σπάνιων αντικειμένων που σχετίζονται με τον Λίνκολν και που βγήκαν στο σφυρί του οίκου δημοπρασιών Freeman's-Hindman στο Σικάγο. Συνολικά πωλήθηκαν 136 αντικείμενα, συγκεντρώνοντας το ποσό των 7,9 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τη New York Post.

Εκτός από τα διαβόητα ματωμένα δερμάτινα γάντια του Λίνκολν, άλλες σημαντικές πωλήσεις στη δημοπρασία περιλάμβαναν ένα από τα δύο μαντήλια που είχε ο Λίνκολν μαζί του τη νύχτα που δολοφονήθηκε, στις 14 Απριλίου 1865. Το μαντήλι πωλήθηκε για το ποσό των 826.000 δολαρίων.

Μια αφίσα «Καταζητείται» με τους συνωμότες της δολοφονίας, συμπεριλαμβανομένου του John Wilkes Booth, τέθηκε επίσης προς πώληση, συγκεντρώνοντας 762.500 δολάρια - ένα ποσό που συγκλόνισε τους δημοπράτες, καθώς πωλήθηκε πολύ πάνω από την ανώτατη εκτίμηση των 120.000 δολαρίων.

Ένα άλλο αντικείμενο που δημοπρατήθηκε ήταν το παλαιότερο γνωστό δείγμα γραφικού χαρακτήρα του Λίνκολν, γραμμένο σε ένα σημειωματάριο του 1824, το οποίο πωλήθηκε για 521.200 δολάρια.

Η δημοπρασία ήταν το δραματικό αποτέλεσμα μιας οικονομικής κρίσης που διήρκεσε δύο δεκαετίες και αφορούσε το Ίδρυμα Προεδρίας Λίνκολν.

Το 2007, το ίδρυμα Λίνκολν δανείστηκε ένα μεγάλο ποσό για να αγοράσει μια συλλογή 1.540 αντικειμένων από συλλέκτρια. Τα αντικείμενα προορίζονταν να ενισχύσουν την ελκυστικότητα της Προεδρικής Βιβλιοθήκης και Μουσείου Αβραάμ Λίνκολν στο Σπρίνγκφιλντ του Ιλινόις, που είχε ανοίξει μόλις δύο χρόνια νωρίτερα.

Με σκοπό να παραμείνει για πάντα στο δημόσιο, η συλλογή κατέληξε να γίνει θύμα της αργής συγκέντρωσης χρημάτων, των οικονομικών δυσχερειών και μιας διαμάχης μεταξύ διαφόρων φορέων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ