Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άσκησε το βράδυ της Κυριακής κριτική στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποστηρίζοντας ότι «δεν έχει διαβάσει» ακόμη την πρόταση ειρηνευτικής συμφωνίας που, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, έχει τεθεί υπό συζήτηση εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες στο πλαίσιο παράλληλων επαφών με τη Μόσχα και το Κίεβο.
«Μιλήσαμε στον πρόεδρο Πούτιν, μιλήσαμε με τους Ουκρανούς ηγέτες – και κυρίως με τον πρόεδρο Ζελένσκι – και πρέπει να πω ότι είμαι κάπως απογοητευμένος που δεν έχει ακόμη εξετάσει την πρότασή μας για την επίλυση του πολέμου», δήλωσε ο Τραμπ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Ουάσινγκτον.
Νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του Κιέβου, λέγοντας σε φόρουμ στην Ντόχα ότι η ουκρανική κυβέρνηση στέλνει «φτωχούς χωρικούς» στην πρώτη γραμμή, ενώ όσοι διαθέτουν οικονομική άνεση έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι ο πατέρας του ενδέχεται να περιορίσει την αμερικανική εμπλοκή στον πόλεμο.
Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ουκρανία, σημείωσε ότι πριν από δύο δεκαετίες η χώρα «δεν είχε πλούτο», ενώ τώρα – όπως είπε – βλέπει κορυφαία κυβερνητικά στελέχη να εμπλέκονται σε σκάνδαλα εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Επικαλέστηκε ακόμη την παρουσία ουκρανικών πινακίδων σε πανάκριβα αυτοκίνητα στο Μονακό, υποστηρίζοντας ότι αυτό αποδεικνύει τη φυγή των πλουσίων στο εξωτερικό, αφήνοντας τους «χωρικούς» να πολεμούν. «Τα χρήματα συνέχιζαν να ρέουν, τα έκλεβαν και κανείς δεν ενδιαφερόταν», πρόσθεσε.