Τζολάνι: Δεν θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής στη Βαγδάτη - Σφοδρές αντιδράσεις

 
σσσ

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 13/05/25 - 10:07

Ο πρόεδρος της Συρίας, Άχμεντ αλ-Σάρα, δεν θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου που θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο στη Βαγδάτη, όπως μετέδωσαν τη Δευτέρα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας.

Επικεφαλής της συριακής αντιπροσωπείας στη σύνοδο του Σαββάτου θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Ασάαντ αλ-Σιμπάνι, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι Ekhbariya, το οποίο δεν ανέφερε τους λόγους της απουσίας του αλ-Σάρα.

Η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να έχει ως κύρια θέματα την ανασυγκρότηση της Γάζας και το παλαιστινιακό ζήτημα.

Η επιλογή του αλ-Σάρα να μην παραστεί υπογραμμίζει τη σύνθετη διπλωματική προσέγγιση της Δαμασκού στο πλαίσιο της αναδιάταξης των περιφερειακών της σχέσεων, μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Ο νέος πρόεδρος έχει κινηθεί με ταχύτητα στην αποκατάσταση των σχέσεων με σουνιτικά κράτη του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, ενώ υιοθετεί πιο προσεκτική στάση απέναντι σε χώρες με ισχυρή ιρανική επιρροή, όπως το Ιράκ, όπου κυριαρχεί το σιιτικό στοιχείο.

Ο αλ-Σάρα πολέμησε με την Αλ Κάιντα στο Ιράκ μετά την εισβολή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ το 2003. Φυλακίστηκε εκεί για περισσότερα από πέντε χρόνια και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων το 2011, σύμφωνα με ανώτερο ιρακινό αξιωματούχο ασφαλείας.

Στη συνέχεια ίδρυσε ένα παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, ενώ το 2016 αποσχίστηκε για να σχηματίσει αυτό που έγινε η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ, η ομάδα που ανέτρεψε τον Άσαντ.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ δέχθηκε επικρίσεις επειδή προσκάλεσε τον αλ-Σάρα στη σύνοδο κορυφής, επικρίσεις από κυρίως σιιτικές μουσουλμανικές παρατάξεις που κατηγορούν τον Σάρα ότι οργάνωσε επιθέσεις εναντίον σιιτών κατά τη διάρκεια των χρόνων του στο Ιράκ.

Τουλάχιστον 57 σιίτες νομοθέτες στο 329μελές νομοθετικό σώμα του Ιράκ υπέβαλαν αίτηση στην κυβέρνηση να αποκλείσει τον αλ-Σάρα από τη σύνοδο κορυφής, σύμφωνα με αντίγραφο του αιτήματος που είδε το Reuters. Μάλιστα κυκλοφόρησαν φήμες ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένταλμα σύλληψης, αλλά οι ιρακινές αρχές το διέψευσαν.

Ορισμένοι Σύριοι ανησυχούν επίσης ότι ο αλ-Σάρα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κίνδυνο στο Ιράκ.

Για τους Ιρακινούς επικριτές του, «δεν θα είναι εύκολο να το χωνέψουν, ούτε για τη συριακή μυστική υπηρεσία να αγνοήσει αυτές τις απειλές», δήλωσε ο Μαχμούντ Τορόν, αναλυτής που πρόσκειται στη συριακή κυβέρνηση.

Οι σουνίτες πολιτικοί χαιρέτισαν σε μεγάλο βαθμό τη συμμετοχή του στη σύνοδο κορυφής ως ένα βήμα προς την απομάκρυνση του Ιράκ από το Ιράν και την προσέγγισή του προς τα αραβικά κράτη, τα οποία έχουν υποστηρίξει σε μεγάλο βαθμό τον αλ-Σάρα.

Οι αναλυτές θεωρούν το Ιράκ ως τον τελευταίο ισχυρό πυλώνα στον λεγόμενο «Άξονα Αντίστασης του Ιράν» μετά την ανατροπή του Άσαντ και την υποβάθμιση της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και της Χαμάς στη Γάζα από το Ισραήλ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ