WSJ: Συνάντηση Πούτιν – Σι στη Μόσχα τους ερχόμενους μήνες

 
ΠΟΥΤΙΝ

Ενημερώθηκε: 21/02/23 - 20:59

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ προετοιμάζεται να επισκεφτεί τη Μόσχα για να συναντήσει από κοντά τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν μέσα στους ερχόμενους μήνες, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Η συνάντηση του Σι με τον Πούτιν θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των προωθούμενων από το Πεκίνο ειρηνευτικών συνομιλιών. Θα είναι μια ευκαιρία για το Πεκίνο να επαναλάβει τις εκκλήσεις του να μην χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα.

Εν τω μεταξύ  , ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πάτρουσεφ, δήλωσε σήμερα απευθυνόμενος στον πλέον υψηλόβαθμο διπλωμάτη της Κίνας Ουάνγκ Γι, ότι το Πεκίνο αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τη ρωσική εξωτερική πολιτική και ότι οι δύο χώρες πρέπει να παραμείνουν ενωμένες απέναντι στη Δύση, μετέδωσαν τα ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο Νικολάι Πάτρουσεφ, στενός συνεργάτης του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε επίσης στον Ουάνγκ ότι η Μόσχα υποστηρίζει τη θέση της Κίνας σχετικά με την Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ και τη Σιντζιάνγκ, σύμφωνα με δήλωση που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Ωστόσο η είδηση της επικείμενης συνάντησης, εφόσον επιβεβαιωθεί, έρχεται σε μια στιγμή που στις ΗΠΑ είναι πολύ νωπές κάποιες ανησυχητικές διαπιστώσεις.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδιδε το CNN σε δημοσίευμά του την Κυριακή, οι ενδείξεις ότι οι τάσεις υποστήριξης της Κίνας προς τον ρωσικό στρατό πληθαίνουν και μάλλον υπάρχουν σημάδια ότι το Πεκίνο θέλει να αυξήσει τη γραμμή παροχής «θανατηφόρας» -βλέπε στρατιωτικής- βοήθειας προς τη Ρωσία χωρίς μάλιστα εν κρυπτώ.

Τις εκτιμήσεις αυτές μετέφεραν προς το CNN, Αμερικανοί αξιωματούχοι με γνώση πληροφοριών από τις μυστικές υπηρεσίες.

Οι πηγές λένε ότι στη Ουάσινγκτον ανησυχούν αρκετά από τις πληροφορίες αυτές, τις οποίες μάλιστα κοινοποίησαν και σε συμμάχους και εταίρους κατά τη Διάσκεψη Ασφάλειας του Μονάχου.

Οι ίδιες πηγές μετέφεραν προς το CNN την πληροφορία ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν έθεσε το θέμα όταν συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του, Wang Yi, το Σάββατο στο περιθώριο της διάσκεψης.

«Ο Υπουργός προειδοποίησε αρκετά ωμά για τις συνέπειες και τις επιπτώσεις που θα είχε η παροχή υλικής υποστήριξης από την Κίνα στη Ρωσία αλλά και η παροχή βοήθειας στη Ρωσία για να γλιτώνει τις επιβληθείσες κυρώσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αλλά και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις αναφέρθηκε στη στήριξη της Κίνας προς τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο Μόναχο.

«Είμαστε προβληματισμένοι από το γεγονός ότι το Πεκίνο έχει εμβαθύνει τη σχέση του με τη Μόσχα από την έναρξη του πολέμου», δήλωσε η Χάρις.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ εκτιμούν ότι η Κίνα προσπαθεί δημοσίως να παρουσιαστεί ως υπέρμαχος της ειρήνης και ότι διατηρεί με συνέπεια τις σχέσεις της με την Ευρώπη, αλλά την ίδια στιγμή βοηθά αθόρυβα την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας και εξετάζει την παροχή θανατηφόρου βοήθειας, όπως αποδίδεται στη διπλωματική γλώσσα η αποστολή κρίσιμου στρατιωτικού εξοπλισμού.

Σε απόσπασμα συνέντευξης στο «Face the Nation» του CBS που δημοσιοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, ο Μπλίνκεν είπε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν «πολύ στενά» την πιθανώς αυξημένη κινεζική υποστήριξη προς τη Ρωσία και έχουν «κάνει πολύ σαφές» προς το Πεκίνο τις συνέπειες της παροχής όπλων ή πυρομαχικών στο Κρεμλίνο.

«Μέχρι σήμερα, έχουμε δει κινεζικές εταιρείες – φυσικά στην Κίνα δεν υπάρχει καμία διάκριση μεταξύ ιδιωτικών εταιρειών και κράτους–  να παρέχουν μη θανατηφόρα υποστήριξη στη Ρωσία για χρήση στην Ουκρανία», είπε ο Μπλίνκεν.  «Η ανησυχία που έχουμε τώρα βασίζεται σε πληροφορίες που έχουμε ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο παροχής θανατηφόρου υποστήριξης. Και τους έχουμε ξεκαθαρίσει ότι αυτό θα δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα για εμάς και στη σχέση μας», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι στην αρχή του πολέμου, η Κίνα σκόπευε να πουλήσει φονικά όπλα στη Ρωσία για χρήση στην Ουκρανία, δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος. Αλλά η Κίνα υπαναχώρησε σημαντικά από αυτά τα σχέδια έκτοτε, κάτι που η κυβέρηση Μπάιντεν θεώρησε διπλωματική νίκη της.

Τον περασμένο μήνα στην κυβέρνηση Μπάιντεν περιήλθαν πληροφορίες ότι κινεζικές εταιρίες ξεκίνησαν να πουλάνε εξοπλισμό στη Ρωσία. Αυτός ο εξοπλισμός περιλαμβάνει αντικείμενα όπως αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη, ανέφεραν στο CNN πολλές πηγές με γνώση στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών.

Ωστόσο, η Κίνα δεν είχε προχωρήσει σε παροχή πιο ισχυρής στρατιωτικής βοήθειας, όπως οπλικά συστήματα για χρήση στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, κάτι που είχε ζητήσει η Ρωσία, συν τοις  άλλοις για να μην θεωρείται παρίας στην παγκόσμια σκηνή, δήλωσαν οι αξιωματούχοι στο CNN.

Τώρα υπάρχουν ενδείξεις ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να επανεξετάσει τη στάση του, είπαν οι αξιωματούχοι με στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν να προειδοποιούν δημόσια και ιδιωτικά ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τυχόν παραβιάσεις των δυτικών κυρώσεων που απαγορεύουν τη στρατιωτική υποστήριξη στη Ρωσία.

ΝΑΤΟ: Ανησυχία ότι η Κίνα θα εξοπλίσει τη Ρωσία

«Η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος», σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα και τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ λίγη ώρα με την ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν ενώπιον του ρωσικού κοινοβουλίου.

Ο Στόλτενμπεργκ εξέφρασε μάλιστα τη λύπη του για την απόφαση του Πούτιν να διακόψει την συμμετοχή της Ρωσίας στην συνθήκη New START για τον έλεγχο των στρατηγικών πυρηνικών οπλοστασίων και κάλεσε την Μόσχα να την αναθεωρήσει.

Επιπλέον, δήλωσε ότι ανησυχεί όλο και περισσότερο για το ενδεχόμενο παροχής στρατιωτικής υποστήριξης της Κίνας προς την Ρωσία για την επίθεσή της στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι ο κινέζος ομόλογός του Γουάνγκ Γι τον διαβεβαίωσε ότι η Κίνα δεν παρέχει όπλα στην Ρωσία και ότι δεν σχεδιάζει να το κάνει.

«Πρέπει να παραμείνουμε σε επιφυλακή, αλλά, από όσο γνωρίζω, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η Κίνα έχει κάνει ό,τι δηλώνει ότι δεν έχει κάνει», είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ