Ξεκίνησαν οι συνομιλίες Ουκρανίας και Ρωσίας μετά το χθεσινό φιάσκο

 
ss

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo

Ενημερώθηκε: 16/05/25 - 13:33

Μετά από μία ημέρα αντιπαραθέσεων και έντονου διπλωματικού παρασκηνίου, που σημαδεύτηκε από την απουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ρωσία και Ουκρανία επιστρέφουν σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη, υπό το βλέμμα ΗΠΑ – Τουρκίας, αλλά και με τον πήχυ των προσδοκιών να τοποθετείται χαμηλά.

Η διασφάλιση της εφαρμογής κατάπαυσης του πυρός αποτελεί προτεραιότητα στις συνομιλίες με την ρωσική αντιπροσωπεία σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ουκρανική διπλωματική πηγή προσθέτοντας ότι υπάρχει επίσης ανάγκη για την λήψη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Ρωσία.

Η ίδια πηγή δήλωσε ότι οι ουκρανοί διαπραγματευτές θα θέσουν το θέμα μίας πρόσωπο με πρόσωπο συνάντησης ανάμεσα στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι για να έχει αποτέλεσμα οποιαδήποτε διπλωματική διαδικασία, χρειάζεται να εφαρμοσθεί κατάπαυση του πυρός. Πραγματική, βιώσιμη και καλά επιτηρούμενη», συνόψισε η ουκρανική διπλωματική πηγή. «Υπάρχει επίσης ανάγκη να εφαρμοσθούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως είναι η επιστροφή των παιδιών της Ουκρανίας, των κρατούμενων πολιτών και η καθολική ανταλλαγή των αιχμαλώτων πολέμου».

Η Ουκρανία αμφιβάλλει ότι οι ρώσοι διαπραγματευτές στην Κωνσταντινούπολη έχουν «πραγματική εξουσία λήψης αποφάσεων», είχε δηλώσει στο AFP υψηλόβαθμός ουκρανός αξιωματούχος πριν από την έναρξη των συνομιλιών.

«Ο Πούτιν έστειλε στην Κωνσταντινούπολη πρόσωπα που δεν έχουν καμία πραγματική εξουσία στην λήψη αποφάσεων…Αλλά αν η ρωσική αντιπροσωπεία διαθέτει ωστόσο κάποιες αρμοδιότητες, δεν θα μπορέσει να το αποδείξει παρά αποδεχόμενη την λήψη συγκεκριμένων μέτρων, κυρίως την εφαρμογή μίας κατάπαυσης του πυρός».

Ουκρανία: Είμαστε έτοιμοι για άνευ όρων κατάπαυση του πυρός

«Η ουκρανική αντιπροσωπεία είναι στην Κωνσταντινούπολη σήμερα για να επιτύχει άνευ όρων κατάπαυση του πυρός. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας» έγραψε χαρακτηριστικά ο Γέρμακ σε ανάρτησή του στο Telegram.

Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στο Telegram, ο Ουμέροφ έγραψε ότι η Ουκρανία συντονίζεται με τους βασικούς της συμμάχους - συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Γερμανίας - πριν από τη συνάντηση, χαρακτηρίζοντάς την ως μια προσπάθεια «να βρεθούν πραγματικοί τρόποι για την επίτευξη μιας διαρκούς και δίκαιης ειρήνης».

«Η ειρήνη είναι δυνατή μόνο εάν η Ρωσία δείξει έτοιμη για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες» σημείωσε ο Ούμεροφ, εννοώντας, όπως εξήγησε ο ίδιος την «πλήρη κατάπαυση του πυρός για τουλάχιστον 30 ημέρες, την επιστροφή των βίαια απελαθέντων παιδιών από την Ουκρανία και τις ανταλλαγές κρατουμένων βάσει της οδηγίας όλοι για όλους».

«Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη και δεν θα σταματήσουμε τις προσπάθειές για την επίτευξή της» πρόσθεσε.

Έτοιμο για διαπραγματεύσεις σε επίπεδο κορυφής το Κίεβο

Παράλληλα, το Κίεβο δηλώνει έτοιμο «για συναντήσεις και διαπραγματεύσεις σε επίπεδο κορυφής».

GERMAK, OUKRANIA

Οι δηλώσεις αυτές ακολουθούν την τριμερή συνάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών, της Τουρκίας και της Ουκρανίας, η οποία είχε διάρκεια περίπου μίας ώρας.

«Υπονομεύει τις συνομιλίες η Μόσχα»

Την ίδια ώρα, όμως, που το Κίεβο δηλώνει έτοιμο για ειρήνη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, κατηγορεί την Μόσχα ότι υπονομεύει την συμμετοχή της αμερικανικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες, με αίτημα της τελευταίας στιγμής.

Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές «η Ρωσία απαιτεί κατ' ιδίαν συνομιλίες με την Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη χωρίς την παρουσία της Τουρκίας και των ΗΠΑ». Κατά την ίδια πηγή «αυτό υπονομεύει την ειρηνευτική προσπάθεια».

«Ήρθαμε για να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση, ενώ οι Ρώσοι προβάλλουν απαιτήσεις και όρους» αναφέρουν. «Αυτό μας κάνει να αμφιβάλλουμε αν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τους έστειλε για να λύσουν προβλήματα ή απλώς να καθυστερήσουν τη διαδικασία» συμπληρώνουν.

«Υπάρχει μόνο ένας λόγος για να φοβούνται οι Ρώσοι την παρουσία των ΗΠΑ στο δωμάτιο. Ήρθαν για να καθυστερήσουν τη διαδικασία, όχι για να λύσουν προβλήματα, και θέλουν να το κρύψουν αυτό από τις Ηνωμένες Πολιτείες» σημειώνουν.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ