Δυνάμεις που πρόσκεινται στη Σαουδική Αραβία προχώρησαν σε στρατιωτική επιχείρηση για την κατάληψη κομβικής πόλης στο νότιο τμήμα της Υεμένης, σε ένα ακόμη επεισόδιο της έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ του Ριάντ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η κίνηση αυτή ακολούθησε καταγγελίες της σαουδαραβικής πλευράς ότι τα ΗΑΕ συνέδραμαν στη διαφυγή κορυφαίου στελέχους των αυτονομιστών του νότου.
Σύμφωνα με τη συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία, ο επικεφαλής του Νοτίου Μεταβατικού Συμβουλίου (STC), Aidarous al-Zubaidi, εγκατέλειψε μυστικά τη χώρα μέσω θαλάσσης, κατευθυνόμενος αρχικά στη Σομαλιλάνδη και στη συνέχεια, μέσω Μογκαντίσου, μεταφέρθηκε σε στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Αμπού Ντάμπι. Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για οργανωμένη επιχείρηση διαφυγής με τη συνδρομή των Εμιράτων.
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εσωτερικών της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης ανακοίνωσε ότι οι φιλοκυβερνητικές «Εθνικές Δυνάμεις Προστασίας» ανέλαβαν τον έλεγχο της πόλης Άντεν, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση ασφαλείας έχει σταθεροποιηθεί. Σε βίντεο που αναρτήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα, εμφανίζονται μεγάλες φάλαγγες στρατιωτικών οχημάτων να κινούνται προς νότιες επαρχίες, με στόχο την εκκαθάριση περιοχών που τελούσαν υπό τον έλεγχο του STC και των συμμάχων του, αν και οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επαληθευτεί ανεξάρτητα.
Η Άντεν είχε μετατραπεί σε προσωρινή πρωτεύουσα της Υεμένης μετά την κατάληψη της Σαναά από τους Χούθι το 2014, γεγονός που οδήγησε στη στρατιωτική επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ. Ωστόσο, οι αποκλίνουσες στρατηγικές των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια έχουν μετατρέψει τη νότια Υεμένη σε πεδίο μεταξύ τους ανταγωνισμού, με τα ΗΑΕ να στηρίζουν τους αυτονομιστές και το Ριάντ να επιμένει στη διατήρηση μιας ενιαίας Υεμένης.
Η πρόσφατη προέλαση του STC εξόργισε τη Σαουδική Αραβία και πυροδότησε ανοιχτή διπλωματική και στρατιωτική σύγκρουση με τα Εμιράτα, που περιλάμβανε ακόμη και σαουδαραβικές αεροπορικές επιδρομές. Μετά την αποχώρηση των περισσότερων δυνάμεων των ΗΑΕ, ο κυβερνητικός στρατός, με σαουδαραβική αεροπορική κάλυψη, εξαπέλυσε αντεπίθεση, αναγκάζοντας τους αυτονομιστές να οπισθοχωρήσουν προς το προπύργιό τους στην Άντεν.
Υπό την πίεση των εξελίξεων, το STC αποδέχθηκε τη διεξαγωγή συνομιλιών στο Ριάντ, αν και η σαουδαραβική συμμαχία κατηγορεί τον αλ-Ζουμπαΐντι ότι, αντί να συμμετάσχει στις διαβουλεύσεις, επέλεξε να κινητοποιήσει δυνάμεις προκαλώντας αποσταθεροποίηση. Η κυβέρνηση της Υεμένης τον κατηγόρησε ανοιχτά για εσχάτη προδοσία, ενώ στελέχη του STC κάνουν λόγο για σκληρά τελεσίγραφα από τη Σαουδική Αραβία.
Η κρίση αναδεικνύει για ακόμη μία φορά την Υεμένη ως πεδίο σύγκρουσης περιφερειακών δυνάμεων, με τις εσωτερικές διαμάχες να τροφοδοτούνται από τα αντικρουόμενα συμφέροντα Σαουδικής Αραβίας, ΗΑΕ και Ιράν, παρατείνοντας την αστάθεια σε μια χώρα ήδη εξαντλημένη από χρόνια πολέμου.