Εκοιμήθη ο «αγρότης» Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος

 
mitropolitis alexandros

Πηγή Φωτογραφίας: arcadiaportal.gr

Ενημερώθηκε: 19/12/23 - 09:59

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος σε ηλικία 87 ετών.'

Ηταν ο ιεράρχης ο οποίος αναστήλωσε πολλά μοναστήρια και συνέγραψε δεκάδες βιβλία. Εγινε ευρύτερα γνωστός όταν οδηγούσε τρακτέρ και πρωταγωνιστούσε στην καλλιέργεια των αγρών της μητρόπολης μοιράζοντας το σοδιά τους σε ιδρύματα και φτωχές οικογένειες.

Ο μακαριστός αντιμετώπιζε τους τελευταίους μήνες σοβαρά προβλήματα υγείας. Μάλιστα, την τρέχουσα περίοδο ήταν μέλος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος της 167ης Συνοδικής Περιόδου.

Τα τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας τα οποία δεν κατάφερε να ξεπεράσει κλείνοντας τον κύκλο των 39 χρόνων αρχιεροσύνης.

Ποιός ήταν ο μακαριστός Αλέξανδρος

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος Παπαδόπουλος εγεννήθη στο χωριό Πάπαρη Αρκαδίας στις 28 Οκτωβρίου 1936. Ετελείωσε την Εκκλησιαστική Σχολή Κορίνθου και ακολούθως εσπούδασε Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάσθηκε ως Θεολόγος στη Μέση Εκπαίδευσι στην Τρίπολη. Προσφάτως έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα (Master) στην Ορθόδοξο Θεολογία από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας της Κύπρου (2017), υποβάλλοντας την μεταπτυχιακή εργασία του με τίτλο «Ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως», στον Τομέα της Βυζαντινής Αρχαιολογίας.

Μετά τη μοναχική κουρά του, εχειροτονήθη Διάκονος το 1968 και Πρεσβύτερος το 1969 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κυρό Θεόκλητο Β΄ (Φιλιππαίο) και υπηρέτησε ως Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας. Από το 1976 εχρημάτισε Γραμματεύς των Συνοδικών Δικαστηρίων.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Εκκλησία της πατρίδος του, δαπανήθηκε με αυταπάρνησι στο κήρυγμα του θείου Λόγου σε κάθε άκρη της Επαρχίας της Μητροπόλεως και παραλλήλως εφρόντιζε για την βοήθεια και την ενίσχυσι των πασχόντων. Θαυμαστό παράδειγμα της δραστηριότητος αυτής ήτο η δημιουργία του Οίκου Τυφλών Γυναικών Τριπολεως «Η Αγία Παρασκευή», ίδρυμα το οποίο είναι αποκλειστικώς έργο των κόπων του και της συνδρομής των πιστών από την Αρκαδία και την Ελληνική Διασπορά.

Στις 2 Μαίου 1984 εξελέγη και στις 5 Μαίου εχειροτονήθη στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρό Σεραφείμ Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου. Επετέλεσε, παρά τα ποικίλα προβλήματα τα οποία συνήντησε, πολυσχιδές ποιμαντικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο. Ανεκαίνισε Ι. Μονές και Ι. Ναούς, εστελέχωσε πολλές κενές ενορίες με δραστήριους εφημερίους και περιήλθε κηρύττων τα ορεινά και απομακρυσμένα χωριά της Επαρχίας του, τα οποία δεν είχε επισκεφθή ποτέ Μητροπολίτης κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνος.

Χηρευσάσης της Ι. Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, στις 25 Ιανουαρίου 1995, διά ψήφων 58, εξέλεξε τον κ. Αλέξανδρον Μητροπολίτην Μαντινείας και Κυνουρίας. Η ενθρόνισίς του ετελέσθη πανδήμως και ενθουσιωδώς στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως, στις 26 Φεβρουαρίου 1995.

Κατασταθείς στη νέα του Μητρόπολι, συνέχισε το ποιμαντορικό έργο του με ζήλο, ενθουσιασμό και προγραμματισμό. Ανεδιοργάνωσε τις διοικητικές υπηρεσίες της Ι. Μητροπόλεως, ανεζήτησε νέους επιθυμούντες να ακολουθήσουν την ιερατική τους κλήσι και τους εβοήθησε στις σπουδές τους στις Θεολογικές Σχολές. Εχειροτόνησε νέους Ιερείς και εκάλυψε τα υπάρχοντα κενά στις εφημεριακές θέσεις της Μητροπόλεως.

Εστήριξε και επύκνωσε το θείο κήρυγμα, τόσο με τις προσωπικές του ομιλίες, όσο και με την ενίσχυσι ικανών Ιεροκηρύκων. Ανεδιοργάνωσε τα Κατηχητικά Σχολεία. Σήμερα το κήρυγμα έχει πυκνωθή. Ο λόγος του Θεού ακούγεται κάθε Κυριακή και εορτή στους περισσότερους Ναούς της Μητροπολιτικής Επαρχίας και οι πιστοί διδάσκονται ευκαίρως ακαίρως το θέλημα του Θεού για την σωτηρία τους.

Ανεκαίνισε ριζικά το Μητροπολιτικό Οίκημα. Η ανάπλασις και η ανακαίνισις του Επισκοπείου της Τριπόλεως ήταν το πρώτο έργο, το οποίο επετέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Αλέξανδρος. Απεφάσισε επίσης την ανέγερσι νέου Επισκοπείου σε κατάλληλο για το μέλλον χώρο στην περιοχή του Μερκοβουνίου, το οποίο ήδη έχει ολοκληρωθή.

Ανέπλασε και ανέστησε εκ των ερειπίων τις Ι. Μονές: Αγίου Νικολάου Καλτεζών, Κοιμήσεως Θεοτόκου Παλαιοπαναγιάς Άστρους, Τιμίου Προδρόμου Καστρίου, Αγίου Νικολάου Καρυάς Κυνουρίας, Κοιμήσεως Θεοτόκου Ελώνης Κυνουρίας και Αγίoυ Νικολάου Σίντζας. Διεσφάλισε και αξιοποίησε τα κτήματα των Ιερών Μονών Παλαιοπαναγιάς, Αρτοκωστάς Προδρόμου και Σίντζας.

Διά συντόνων προσπαθειών και δανείου 300.000 ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς εστερέωσε τα κλονισμένα θεμέλια του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως, ο οποίος εσώθη από βεβαία καταστροφή.

Επίσης, ανεβάθμισε το Δεκάζειον Γηροκομείον Τριπόλεως, ανεκαίνισε το παλαιόν κτίριον και οικοδόμησε και νέο, χωρητικότητος εκατόν κλινών. Διεμόρφωσε το παλαιόν κτίριον της Ιερατικής Σχολής, το οποίο μετέτρεψε σε Πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλεως. Ανέπλασε το κατεστραμμένο κτίριο της Φιλοπτώχου Αδελφότητος και εδραστηριοποίησε το Γενικόν Φιλόπτωχον Ταμείον της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας. Διεσφάλισε το παλαιόν Μοναστήριον της Ζωοδόχου Πηγής Κάρτσοβας Τριπόλεως και εντός του δυτικού χώρου αυτού ανήγειρε τον Παιδικό Σταθμό της Μητροπόλεως. Με την φροντίδα του ανεγέρθη το υποδειγματικό από κάθε άποψη Γηροκομείο Λεωνιδίου.

Παραλλήλως προς το ποιμαντικό, φιλανθρωπικό και πολιτιστικό έργο, ασχολούνταν από πολύ παλαιά με την ιστορική έρευνα και συγγραφή μελετών.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ